Glögg i gott sällskap

11/20/2009

Ja, vad ska man ha till glöggen? Grönmögelost och pepparkakor är ju alltid gott. Här är två varianter av grönmögelost och pepparkakor skulle man kunna säga. Men jag kan tycka att även en vanlig ostbricka kan passa bra, men utan frukt då. Istället lite söta nötter med lite apelsinsmak som passar till krämigare blåmögelostar som tex blå Castello, men även en frisk färskost.



Pepparkakstoast med chevré
8 skivor mjukpepparkaka
100 g chevréost
2 msk frysta lingon
8 valnötshalvor

Sätt ugnen på 225°. Skär ca 2 cm tjocka skivor av en mjuk pepparkaka (stansa eventuellt ut rundlar). Smula över chevréosten och strö över lingonen. Grädda längst uppe i ugnen i 3-5 minuter, tills de fått lite färg. Lägg på en valnötshalva och servera.

Mjuk pepparkaka
50 g smör
3 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
1 tsk kryddnejlika
1 st stort ägg
3/4 dl mjölk
3/4 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Vispa upp ägget och blanda ner det samt mjölken och grädden i de torra ingredienserna. Rör ner smöret. Häll smeten i en väl smord och bröad avlång form, ca 1 ½ liter. Grädda ca 40 minuter eller tills kakan är genomgräddad, känn med en sticka.

Smördegssnurror med smak av grönmögelost och pepparkakor, 12 st
1 platta fryst smördeg (tinad)
50 g grönmögelost
6 pepparkakor, finkrossade
1 ägg

Sätt ugnen på 200°. Kavla ut den tinade smördegsplattan till dubbel storlek. Smula osten över halva plattan och vik den dubbel. Kavla återigen ut till dubbel storlek. Skär eller sporra plattan i 12 remsor. Pensla med ägg och stö över pepparkakssmulorna. Snurra remsorna så pepparkakssmulorna kommer utåt, dra ut dem lite på längden. Lägg dem på en pappersklädd plåt. Grädda i 10 minuter.


Nötter i apelsinsirap
50 g skållad, skalad, hel mandel
50 g naturella cashewnötter
1 msk + ½ dl ljus sirap
½ apelsin, juicen (knappt ½ dl)
1 tsk finrivet apelsinskal

Stek nötterna i 1 msk sirap i en stekpanna tills de få färg. Blanda dem med resten av sirapen, apelsinsaft och skal.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.