Någon mer som är trött på julmat?

12/26/2009

Man är så sugen varje år innan man får första julmaten och sen efter ett par julbord så är man så trött på maten att man knappt tror att något julbord kommer vilja besökas igen. Fram tills nästa års advent då suget efter julmat kommer krypande.
Så jag tänkte bjuda på något annat, men som passar nu på vintern. Älg tycker jag personligen är det finaste köttet. Och även de som inte tror sig tycka om vilt, brukar gilla älg. Har man ingen jägare i familjen kan man gott kosta på sig att köpa lite vilt ibland.

Svampfyllda älgfärsbiffar, 4 pers.
600 g älgfärs (alt. hjort, rådjur el. nöt)
2 msk ströbröd
1 dl grädde
1 ägg
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar

Fyllning:
1 gul lök, finhackad
1 dl förvälld svamp, gärna gul kantarell
2 msk persilja, finhackad

Sås:
2 dl buljong
2 dl grädde
1 msk soya
2 msk messmör
2 msk svartvinbärsgelé
salt & peppar

Stek löken och svampen i smör. Blanda med persiljan.
Blanda grädden med ströbrödet och sedan med färs, ägg och kryddor. Forma till 8 biffar och fyll med lök- och svampblandningen. Stek biffarna i smör.
Blanda ingredienserna till såsen och låt koka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Red eventuellt såsen.
Servera biffarna med sås och tex ugnsrostade grönsaker eller potatishalvor och en grönsallad.

3 kommentarer:

  1. Sv: Precis! :) Biffarna ser förövrigt riktigt goda ut!! God Fortsättning!

  2. Jag håller med, visst tröttnar man fort på julmaten. Svamp låter gott i älgfärsbiffarna.
    Älgfärsen är absolut godast, tycker jag :)

  3. Håller med - nu ser man mer fram emot nyårsmaten istället =).

    Biffarna ser goda ut, kul med fyllning.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.