Sweetchilikyckling med grönsaker

10/31/2009


Idag har det tydligen varit en skön höstdag och då har jag legat och sovit... Men det är något speciellt med Alla helgons dag när det är mörkt ute och det tänds pumpamonster och andra fina lyktor. Och eftersom jag åter skulle infinna mig på jobbet lite senare ikväll så åt vi en enkel wok. När maken tog fram en gräddig ädelost och en rödkittost (Marquis= I ), så var jag redan på väg ut bland spöken och demoner...
Sweetchilikyckling med grönsaker 4 pers.
500 g kycklingfilé, i mindre bitar
2 squash, gärna olika färger, i stavar
2 paprikor, gärna i olika färger, strimlade
2 röda lökar, i smala klyftor
1 + 1 tsk salt
2
+ 2 krm svartpeppar
½ dl sweetchilisås
1-2 tsk sambal oelek


Stek kycklingen och krydda med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Stek grönsakerna lätt och krydda med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Blanda ned kycklingen i grönsakerna och ringla över sweetchilisås. Om du vill ha en het rätt från början så blanda sambal oelek med sweetechilisåsen, låt annars var och en ta så mycket de vill ha. Om man tycker att man vill ha mer kolhydrater eller något som dämpar hettan, så servera ris till.

Ready for `trick or treat´

10/30/2009


Idag hjälpte jag Lowe att baka världens sötaste spöken (i dubbel bemärkelse...). De blev lite knubbiga, men ack så söta. Så om det kommer några små spöken och knackar på hos oss i helgen kanske vi kan muta dem med varsitt spöke så vi slipper deras bus. Om det finns några kvar när helgen kommer...

Spökmaränger 10-15 st
2 äggvitor
1½ dl strösocker
10 g mörk choklad

Sätt ugnen på 100°.
Vispa äggvitorna i en rundbottnad skål, först på lågt varv några minuter. Öka farten och tillsätt sockret lite i taget. Vispa till en blank slät smet. Fyll en spritser och spritsa ut höga toppar (våra blev lite för låga). Gör små armar genom att nudda dem med ett finger. Grädda mitt i ugnen i 1 ½ h. Låt dem svalna. Smält chokladen i mikron. Dutta lite choklad på marängerna som ögon och mun. Vi använde ett litet sugrör. Förvaras torrt, gärna i låda med lock.


Varför inte göra en halloweendessert med lakritsglass, en eller 2 spökmaränger och några physalis. 

(gör någon god dressing, som tex aioli, på äggulorna)

Alla som äter pannkakor regelbundet räcker upp en hand :-D

10/30/2009

Visst blir det pannkakor ofta känns det som. Och då är det kul med lite variation. Dessutom behöver pannkakor inte vara så onyttigt. Beror lite på vad som är i och vad som serveras till. Här är en av mina favoriter. Med timjan och rostade hasselnötter blir det en annan smak.

Annorlunda fläskpannkaka 4-6 pers.
6 dl mjölk, 3%
3 ägg
3 dl vetemjöl (el. siktat dinkel)
½ tsk salt
1 gul lök, hackad el skivad
300 g rök sidfläsk (försvinner en del när man skär bort svålen)
4 äpplen i skivor/klyftor
75 g hasselnötter, grovhackade
färsk timjan


 
Sätt ugnen på 225°. Lägg fläsktärningar och lök i en stor ugnsform eller långpanna och stek i ugnen ca 10 minuter. Blanda under tiden ihop smeten. Slå den över fläsk och lök. Lägg i äppleskivorna och strö över timjankvistar. Grädda i 30 minuter. När 10 minuter återstår strö du över nöthacket.
Avnjutes med en råkostsallad, tex 300 g finstrimlad (med hjälp av osthyvel) vitkål blandad med ½ dl rårörda lingon, 1 filéad apelsin samt 2 dl turkisk yoghurt.

Hösthallon

10/29/2009

Det är verkligen våra hallon - för de är mogna nu! Visst vi planterade dem sent, men ändå.


Sallad med hallon och mozzarella
En påse minimozzarella
2 dl hallon
70 g röda salladsblad
10 blad basilika (röd)
flingsalt
ev. olivolja
ev. vinäger (hallon- eller vitvinsvinäger)

I ett av programmen "Du är vad du äter" så slänger Anna Skipper ut ett Start-paket genom fönstret och säger att det är kaksmulor. Och det är det väl nästan, i alla fall lika sött. Men nu gillar jag så där crunchig müsli, men den behöver inte vara så söt. Det blir sött av frukten man har i, färsk eller torkad. Så när jag gör den här müslin kramar jag grynen så det blir stora crunchiga bitar. Och varför inte låta barnen göra sin egen müsli? Finns i alla fall en liten kille här som skriver under på att det är jättekul.


Kokosmüsli
5 dl fiberhavregryn
5 dl dinkel-/rågflingor
100 g valfria hackade nötter (mandel, hasselnötter, valnötter, naturella cashewnötter)
2 dl solros-/pumpakärnor
1 dl kokosflingor
1 dl hela linfrö
1 dl råsocker el. ½ dl honung
2 dl vatten (ljummet om du tar honung)
½ dl neutral olja
Ev. 2 dl torkad frukt
Sätt ugnen på 175°. Blanda allt utom vätskorna på en långpanna utan papper, men vill du söta med honung så lös den i vattnet. Blanda vattnet med oljan och stänk över grynen. Krama sedan in vätskan i grynen så det blir klumpar. Det gör inget om det blir stora bitar, de faller delvis sönder sen. Grädda i 30 minuter. Vänd 2-3 gånger under tiden så müslin inte bränns. Låt svalna innan du blandar den med torkad frukt.

Fast att vi inte fick så många äpplen på träden i år, så tycker jag ändå att vi har massor... Och då får man passa på att göra goda saker på dem. Så idag stekte vi äpplen i en sirapssås. (Det syns inte på bilden att såsen är sirapsaktigt) Behöver inte säga mer än mmm...


Äppel päppel i karamelligsås (gissa vem som kom på namnet), 4 pers.
2-3 äpplen i kärnfria bitar
25 g smör
2 msk sirap
1 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
Smält smöret och tillsätt sirap och kryddor. Lägg i äpplebitarna och låt dem bli lite mjuka. Servera äpplena varma med kall vaniljglass.

Fisk med vitvinssås

10/28/2009

Idag åt vi fisk igen. Det är så gott när man har fina filéer som man bara smörsteker och sedan en god sås till. Jag har aldrig riktigt gillat vitvinssås, men den här tycker jag är riktigt god. Det tar en liten stund att koka den men under tiden kan man koka potatis eller vad man nu vill ha till. Fisken steker sig ju nästan själv ;-)

Fiskfilé med vitvinssås
600-800 g gös- eller abborrefilé
smör att steka i (allt annat går bort...)
salt & vitpeppar

2 dl vittvin
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 fiskbuljongtärning
½ citron, saften + lite rivet skal
2 palsternackor
8 potatisar
ca 25 g smör
salt &vitpeppar
ca 1½ dl mjölk
½ dl créme fraiche
1 liten vitlöksklyfta, riven

Blanda vin, mjölk, grädde, buljongtärning, citron saft och lite citronskal. Koka ihop tills ca hälften återstår. Red eventuellt med maizenamjöl om tjockare sås önskas.

Koka potatisen och palsternackan mjuk. Mosa/mixa sedan dem med smör, mjölk och créme fraiche. Smaka av med salt och peppar samt vitlök. Smaksätt med persilja om en grönare puré önskas.

Stek fisken i smör och krydda. Servera med vitvinssåsen, potatispuré och grönsaker.

Autumn Leaves...

10/27/2009

... så heter en mycket god drink. Vilket passar bra nu när löven faller runt omkring oss. Den är dessutom god! Men så är jag också svag för Martini av alla slag...





Autumn Leaves, 1 glas (lågt)
2 tsk rårörda lingon
4 cl Martini Rosso
is
sodavatten


Lägg rårörda lingon i botten på glaset. Fyll det med is. Häll sedan i Martini Rosso och fyll på med sodavatten. Servera eventuellt med en drinkpinne, så kan man rör om om man så önskar.

Citruskyckling

10/27/2009



Eftersom jag är sponsrad av Guldfågeln så får vi de finaste kycklingfiléerna. Nja, inte riktigt, men min väninna som arbetar med miljö och kvalitet hos dem förser mig med kyckling. Så idag blev det en citrusfrisk fågel :-)

Citruskyckling, 4 pers.
4 kycklingfiléer, delade i mindre bitar
1 tsk salt
1 apelsin, rivet skal och saften
1 lime, rivet skal och saften
2 dl crème fraiche
1 msk konc kycklingfond
1 tsk soja
1 msk honung
1-2 tsk sambal oelek

Bryn kycklingen i en stekpanna eller gryta. Salta.Vispa ihop crème fraiche med fruktskal, fruktsaft, kycklingfond, soja, honung och sambal oelek. Slå såsen över kycklingen och låt koka i 5-10 minuter (beroende på storleken på kycklingbitarna.
Servera med lättstekta grönsaker, som idag bestod av vitkål, rödkål, sockerärtor, paprika och salladslök. Och till barnen blev det även bulgur.

Rågrutor

10/27/2009




Idag skulle vi iväg på eftermiddagen och äta mellis, så då passade vi på att baka lite bröd att ta med oss. Och långpannebröd är så bra för då slipper man tänka på att försöka få fin form på brödet. Det är bara att trycka ut det direkt i långpannan, så kan det bara jäsa uppåt.

Rågrutor
50g jäst
½ dl olja
5 dl ljummen vatten
1 msk sirap
2 tsk salt
7 dl rågflingor
4 dl rågsikt
4 dl vetemjöl

Blanda jästen med vatten. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta i maskin (eller med elvispen degkrokar) i 5 minuter. Jäs övertäckt i 30 min. Tryck ut degen direkt på en bakplåtspappersklädd långpanna, ca 30x40 cm. Det går bra med en vanlig långpanna också, men brödet blir inte lika tjockt då. Skär i rutor ca 6x6 cm. Jäs övertäckt ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 225°. Grädda mitt i ugn i 15-20 minuter.

Haft besök och har inte tid att laga mat...

10/26/2009


Nästa gång du funderar på att servera dina barn färdiga köttbullar, så prova detta receptet! Det kan inte bli enklare. Man kan rulla små köttbullar, men smidigast är att göra en stor biff och dela i bitar. Jag lovar barnen kommer äta. Själv vill jag gärna ha ugnsrostade grönsaker till eller potatis och pressgurka, men barnen vill helst ha pasta. Och gillar man inte tomaterna i såsen, så lägg i lite lingonsylt eller stekt lök.


Färsbiff600g nötfärs
1 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk potatismjöl
3 dl vispgrädde
1 msk kinesisk soja
1 ask cocktailtomater i halvor (eller 3-4 stora)

Rör ut potatismjölet i mjölken och blanda sedan med färs. Salta och peppra. Platta ut färsen till en stor biff som täcker hela botten på stekpannan och stek ca 4-5 min. Dela biffen i 4 bitar, vänd och stek ytterligare 4-5 min. Tillsätt soyan blandad med grädden och tomathalvorna. Låt småkoka någon minut.

God mat med goda vänner

10/25/2009


Parmapelare 4 st/4 pers
8 gröna färska sparrisar
2 späda morötter (4 stavar)
8 sockerärtor
50g lagrad ost, 4 stavar
4-8 skivor parmaskinka

Sås
2½ dl balsamvinäger
½ dl strösocker
1 msk smör

Koka ihop balsamvinägern tills hälften återstår och låt sedan sockret koka med en stund. Rör ned smöret. Håll varm.

Skär av sparrisen i ca 10 cm långa överdelar. Skala morötterna och klyv på längden, gör dem sedan ca 10 cm långa. Koka sparris och morötter i 1 minut. Spola i kallt vatten. Lägg ihop 2 sparris, 2 sockerärtor, 1 morotsstav och 1 oststav och linda 1-2 skivor skinka runt. Ställ dem på en tallrik och ringla såsen runt och över.
Den är inte så ofta de har billig svensk fläskfilé där jag brukar handla, men nästa alltid dansk. Även om jag inte vet om de svenska grisarna har det så mycket bättre än de danska, så är det synd att låta köttet åka längre än det behöver. Det är kanske inte så ofta man köper köttet direkt från gården. Men denna gång hade grisen varit svensk i alla fall.

Fläskfilégryta med kronärtskockshjärtan
600g fläskfilé
1 krm svartpeppar
3 vitlöksklyftor, finhackade
3 dl vispgrädde
2 msk köttfond (kalv)
1 tsk soya
1 tsk torkad timjan
1 burk kronärtskockshjärtan
hackad persilja

Putsa filé och skär köttet i 2-3 cm tjocka skivor. Bryn köttet i lite smör och krydda med svartpeppar. Inget salt! Tillsätt vitlöken och låt steka med någon minut. Vispa ihop grädden med fond, soya och timjan. Slå runt köttet och låt allt koka i 5 minuter. Dela de avrunna kronärtskockshjärtanen i halvor och tillsätt. Strö över hackad persilja. Servera med ris och grönsaker. Och lite gott vin ;-)
En söt avslutning smakar nästan alltid bra. Och gärna med choklad tycker jag. Men det ska var en liten lagom avrundning på middagen. Så efterrätten får inte vara för stor.



Chokladmousse med topping 4 stora el. 6 små
100 g mörkchoklad (70%)
2 äggulor
2 dl vispgrädde

Smält chokladen i en skål i ett vattenbad. Vispa grädden lätt. Rör ned 1 äggula i taget i den smälta chokladen, men vänta tills den svalnat något! Vänd sedan ned chokladsmeten i grädden. Fördela i portionsskålar. Låt stela i kylen minst 1 h.


Topping:
Alternativ 1: 1 dl corn flakes, ½ dl macadamianötter, ½ dl hasselnötter, 25 g torkadde bär tex blåbär, 50 g mörk choklad (70 %). Krossa flakesen. Grovahcka nötterna och bären. Smält chokladen i vattenbad och blanda ned flakes, nötter och bär. Bred ut på bakplåtspapper och låt stela i kylen. Smula crispet över moussen vid servering. Servera ev. hallon till.

Alternativ 2: ½ dl mandel, ¾ strösocker, 1 tsk finstrimlat apelsinskal
Smörj en bit bakplåtspapper med olja. Smält sockret i en kastrull. Rör ned apelsinskal och mandel med en träsked. Häll upp blandningen på pappret. Låt stelna ca 30 minuter och hacka det sedan med en stor kniv. Strö över innan servering.

Fredagsmys

10/23/2009


Ja, det är väl vad större delen av Sverige ägnar sig åt en dag som denna. Äter gott och tittar på Idol. Och så klart ett gott vin till maten. Mys... mys... Det är inte ofta jag äter så mycket pasta, men med mycket räkor och en god sås, så är jag inte svår övertalad ;-)

Räkor med citrontagliatelle, 2 personer
150 g tagliatelle
Ca 40 stora räkor
olivolja
1 röd chili, finhackad
1 scharlottenlök, finhackad
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
½ citron, saften
1 dl vispgrädde (alt. crème fraiche)
1 dl persilja, hackad
salt & peppar

Koka pastan enligt anvisningar på paketen. Fräs chili, vitlök och scharlottenlök i oljan någon minut. Tillsätt grädde och citronsaft och koka upp. Tillsätt räkorna och låt bli varma. Blanda med pastan och persiljan. Smaksätt med salt och peppar vid servering.

Grillad paprika en riktigt söt sak

10/22/2009




Älskar grillad paprika. Ja, jag vet att jag älskar mycket mat. Men just när man grillar paprikan och dess smak och sötma kommer fram. Mmmm... Gör en hel plåt och spara det du inte använder i en burk i kylen med lite olja över. Ta fram och gör en sås eller ha med lite i salladen. Gott till en lite salt chèvre!


Grillad paprika i ugn

6 (minst) paprikor, röd och/eller gul

Sätt ugnen på 250°. Dela paprikorna i halvor och kärna ur. Lägg dem på en pappersklädd ugnsplåt med skinnsidan uppåt. Rosta paprikan i ca 20 minuter, tills skalet blivit svart-bubbligt. Stapla dem på varandra och dra av det svarta skalet med en kniv när de svalnat.

En förrätt som förför.. (tja, mig i alla fall)

10/22/2009


Serranorullar, 4 förrätter
4 st grillade paprikahalvor (finns även på burk), finhackade
½ citron, skalet rivet (gärna KRAV-märkt)
½ vitlöksklyfta, riven
2 krm svartpeppar
2 krm salt
1½ dl crème fraiche
8 tunna skivor Serranoskinka

Blanda crème fraiche, med paprika, citronskal, vitlök och kryddor. Bred över skinkskivorna. Rulla ihop. Servera med lite ruccola och friterad kapris eller rostade pinjenötter.

Rapsolja
2 msk inlagd kapris (inte delikatess, utan de små)

Låt kaprisen rinna av på hushållspapper innan. Hetta upp ca 2 cm olja i en liten kastrull och fritera kaprisen tills den "poppar". Lägg upp på hushållspapper igen.
Jag tycker det ser trevligt ut när salladens färger ligger nära varandra i kulör. Här är en med röda (nästan i alla fall) ingredienser. Det finns olika röda sallader att välja på. Själv hittade jag inte rosésallad, utan tog rödkål istället. Vi hoppade även över mozzarellan, då vi åt salladen till pastagratäng med 4 olika ostar i...

Röd sallad med rostade nötter 4-6 pers.
1 lollo rosso-huvud, skuren i mindre bitar
1 rosésalladhuvud, skuren riven i mindre bitar
1 rödlök, i skivor
3 rostade paprikahalvor, i strimlor
1 kruka röd basilika, strimlade
1 kula mozzarella, i skivor eller bitar
1 liten burk kalamataoliver
½ dl pinjenötter
½ dl hackade hasselnötter
½ dl solroskärnor
ca 2 msk olivolja
flingsalt
ett par varv med svartpepparkvarnen

Rosta nötter och kärnor i en torr stekpanna tills pinjenötterna fått färg.
Blanda alla grönsaker, mozzarella, ringla över olja och krydda med salt & peppar. Strö över nötterna.

Salsa romesco

10/22/2009




Salsa Romesco 4 port.

100 g mandel, skållad och skalad
250 g rostad paprika
1 msk rödvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
1 tsk chiliflakes
1 tsk salt
2 dl olivolja
1 dl rapsolja


Mixa alla ingredienser utom oljorna. Tillsätt sedan oljorna i en tunn stråle medan du fortsätter mixa. Ställ svalt och dra ett par timmar innan servering. Passar till olika sorters kött.

Vaniljglass

10/22/2009



I den butik jag brukar handla har de ett stor utbud av de flesta varor. Så även av vaniljglass. Det finns runt 10 olika sorters vaniljglass. I olika prisklass och med olika lång innehållsförteckning. De med längst innhållsförteckning har de lägsta priset, men hur smakar de? Aftonbladet publicerade för något år sedan ett test på just vaniljglass. Testet innehöll olika glassar ifrån enkel lågprisglass till lyxigare varianter, och så ett par helt naturliga glassar, fria från alla tillsatser. Och vilken vann? Inte lågprisglassarna, men inte heller de som var fria från tillsatser. Tyvärr, får man väl säga, så var det en glass med en mycket lång innehållförteckning, som bestod av bland annat smörolja, stärkelsefruktossirap, emulgerings- och stabiliseringsmedel, och så klart färgämne för det måste ju se ut som den innehåller ägg och äkta vanilj. Och det är nog så att många inte vet inte hur riktig vanilj smakar idag. Den glass i min butik som innehåller minst tillsatser kommer från Häagen-Dazs. Och jag tycker den är riktigt god, dock blir den mäktig just därför att den innehåller ägg och grädde som väl all glass borde...

Fiskgratäng Picasso

10/21/2009

Fiskgratäng Picasso
500g vit fiskfilé
4 skivor rökt skinka, hackad
½ dl finhackad gräslök
1 msk fransk senap
1 dl riven lagrad ost
1 dl vispgrädde (+ 2 dl)

Sätt ugnen på 225. Lägg fiskfiléerna i en ugnsform. Blanda skinka, gräslök, senap, riven ost och 1 dl grädde. Häll det över fisken. Önskas mer sås så slå extra grädde runt om fisken. Gratinera i ugnen i 20 minuter. Servera med pressad potatis och grönsaker.

Glöggtiden har kommit

10/21/2009


Läste i tidningen att Systembolaget inte skulle köpa in någon Blossa -09, eftersom de ansåg att den inte höll tillräckligt hög kvalitet för deras sortiment. Men när jag nu besökte en av deras butiker så stod dom där de för i år orange flaskorna. Så jag blev tvungen att köpa en flaska och provsmaka. Men både jag och min man blev besvikna. Årets Blossa var blaskig i smaken och inte alls god. Den smakade dock lite bättre kall med is. Men så fick jag tipset av en väninna (som för övrigt hade druckit glöggen med sin man och båda gillade den - se där!) att blanda glögg med mousserat vin. Och det blev en riktigt god drink!

Tjejerna på lunch

10/20/2009


Och vad passar då bättre om inte en sallad med friska smaker och lite god medelhavs chark till det. (På bilden har jag använt borlottibönor, men det är godare med svarta)

Bulgursallad med fetaost och frisk sås, 4 pers. el. 6 förrätter
1 dl okokt bulgur (kokas med 2 dl vatten)
½ paket/burk svarta små bönor
1 paket/påse ruccola (70-100 g)
1 blodgrape, skalas och klyftorna filéas
2 gröna kiwi, skalas och skärs i halvmånar
200 g fetaost


Dressing:1 msk söt senap
½ msk fransk senap
saft av ½ lime
4 msk rapsolja
salt & peppar

Koka bulgur och låt svalna. Blanda sedan med bönor, ruccola, grape, kiwi och fetaost. Lägg upp på 4 eller 6 tallrikar.
Ingredienserna till såsen vispas ihop till en slät dressing. Ringla den över salladen på tallrikarna. Servera med tunna skivor av lufttorkad skinka, chorizo eller bresaola.

Keso så gott, så nyttigt och så användbart.

10/20/2009




De här bullarna bli härligt saftiga och så klart perfekta för att ta med på utflykter. Eller bara njutas av hemma nybakade med en kopp te när man tänt lite ljus i höstmörkret.

Jag tyckte tidigare det var svårt att få fluffiga bullar, men det var fram tills jag slutade bry mig om formen på den. Håller man på att rulla dem för att få fin form, så arbetar man lätt den jästa degen för länge. Så strunt i formen. Vem har sagt att bullar måste vara runda?

Morotsbullar med keso, 16-20 st
5 dl ljummet vatten
50 g jäst
2 tsk salt
1 msk rapsolja

4 dl finriven morot
250g keso, en liten burk
4 dl grahamsmjöl
13-14 dl vetemjöl

Lös jästen i den ljumma vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och det mesta av vetemjölet. Arbeta med elvispensdegkrokar el i maskin i ca 5 minuter. Jäs under duk i 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bord och platta ut den lätt. Dela i 2 längder och sedan vardera längd i 8-10 bitar. Lägg bitarna på en pappersklädd plåt. Jäs i ytterligare 20 minuter. Sätt ugnen på 225° under tiden. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. Låt svalna på galler. Bryt isär bullarna.

Man kan ju inte bara sitta inne och uggla.

10/20/2009

Men visst bär det emot att ge sig ut när det blåser och solen inte riktigt får en chans att kika fram bakom molnen. Men med lite varm dryck i en termos och tonfisk-mackor så känns det i alla fall lite trevligare. Sen är det bara att släppa loss barnen i lövhögarna.

Tonfiskröra
1 burk tonfisk, 200 g
1 rödlök, finhackad
1 äpple, tärnat
1 dl matyoghurt
1 tsk fransk senap
1 pressad vitlöksklyfta
salt och vitpeppar

Pippi på kyckling har jag nästan jämt.

10/20/2009


Alla gillar kyckling, nästan iaf, och vi äter allt mer kyckling i Sverige. Det bästa med kycklingkött är att det passar både till vardag och fest och är oftast snabblagat. Tänk på att inte stirra dig blind på priset utan titta också på hur många procent vatten det är i. Många leverantörer fuskar och sprutar in ganska mycket saltvatten som gör att de tjänar mer pengar men ändå kan ha ett lågt kilopris samtidigt som vi konsumenter luras.
Det här receptet brukar uppskattas av både stora och små pippi-älskare. Det går lätt att dubblera eller tredubbla om man är många.


Jordnötskyckling
600g kycklingfilé
½ tsk salt
2 vitlöksklyftor, finhackade
1-2 tsk sambal oelek eller 1 röd chili i strimlor/små bitar
3 dl vispgrädde (ingen lättare, för då blir såsen för tunn)
1 dl jordnötter, hackade
1 msk farinsocker
1 hönsbuljongtärning
½ dl jordnötsmör, creamy
½ lime, saft och rivet skal
2 äpplen, i strimlor

Strimla kyckling filéerna. Bryn dem i lite olja och salta. Tillsätt vitlökshacket mot slutet. Blanda övriga ingredienser utom äppelbitarna i en gryta. Koka upp och lägg i kycklingen. Låt koka i ett par minuter. Lägg i äppelstrimlorna och låt bli varma. Servera med ris och grönsaker.


Idag bestod våran sallad av ruccola, solrosskott, sockerärtor, purjolök, gurka och lite basilika.
En grön, grönsallad.

Perfekt sallad till bufféer

10/20/2009



Det är alltid gott att servera någon frisk sallad till maten. Särskillt om maten har lite hetta. Den här salladen passar till olika sorters kött. Bjud den som förrätt med ett par skivor Serranoskinka eller som en av rätterna i en grillbuffé.
 Gurk-, melon- & avocadosallad med fetaost, 4 pers. som förrätt eller 10 bufféport.
1 gurka
1 galiamelon
2 avocado
200g fetaost
saften av ½ citron
2 msk (kallpressad) rapsolja
Flingsalt
Svartpeppar, ett par varv med pepparkvarnen

Dela gurkan på längden och gröp ev. ur kärnorna. Dela sedan i halvmånar. Kärna ur och dela melon och avocado i mindre bitar. Lägga gurka, melon och avocado på ett fat. Smula över fetaosten. Vispa ihop citronsaft och olja. Ringla över salladen. Strö över flingsalt och lite svartpeppar.

Snabbmat...

10/19/2009


...det är vad wokat är för mig. Ni vet när man stressar från jobbet på eftermiddagen för att hämta på dagis (kanske på 2 ställen) för att hem och svänga ihop middagen snabbt med de hungriga, trötta barnen runt benen. Ja, ni känner kanske igen scenariot. Då är det bra att dra fram woken och de grönsaker man har hemma. Och då går det snabbare med färska grönsaker även om det även fungerar med frysta. Bättre frysgrönsaker, än inga grönsaker.


Biffwok
600 g lövbiff i strimlor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
600 g (wok)grönsaker (t.ex. minimajs, paprika, morot, broccoli, bambuskott, lök, sockerärtor)
½ dl sweetchilisås
½ dl hackade cashew- eller jordnötter
1 pkt äggdudlar + 1 msk sesamolja

Stek lövbiffen på hög värme i omgångar. Krydda med salt och peppar. Ta upp köttet medan du wokar grönsakerna. Blanda ned köttet och sweetchilisåsen. Strö över hackade nötter. Servera med äggnudlar som blandats med sesamolja.

Om man tror att man inte kan göra en dessert, så har man inte provat pannacotta.

10/18/2009

Om man inte kan laga mat så menar Jamie Oliver att man ska lära sig att laga några få rätter som man blir duktig på och förfinar. För att sedan lära sig nya rätter. Och när det gäller desserter så tycker jag Pannacotta är kanonbra att börja med. Det är enkelt att laga och gillas av både stora och små och går att variera i oändlighet.

Pannacotta 6 pers.
5 dl vispgrädde
2 blad gelatin
1½-2 msk honung
1 vaniljstång el. 1 tsk vaniljsocker

Eller välj en av nedanstående smaksättningar:
~1½ tsk snabbkaffepulver
~½ vaniljstång, 5 kardemummakärnor och 1 kanelstång (sila bort kryddorna)
~1 påse saffran
~lägg lite frysta bär i botten på varje glas
~rivet lime-/citronskal
~100 g vit eller mörk choklad


Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädden med vaniljstången och dess frön. Rör ned honungen. Ta upp vaniljstången. Krama ur gelatinbladen och rör ned. Häll upp i små glas eller koppar som du sköljt ur med kallt vatten innan. Ställ in i kylen fram till servering, minst 3 h. Sedan kan man servera allt möjligt till.


~Rulla färska blåbär i strösocker och finrivet limeskal och garnera med innan servering.
~Färska bär, som ev. mixats är alltid gott. Friska hallon eller björnbär som brytning till det söta.
~Riv över lite choklad eller toppa med t.ex. daimkulor.
~Äppeltärningar rullade i kanel och stick ned en kanelstång i varje glas.

Vitaminbomba mot vintervirus!

10/16/2009

Blåbär är rika på antioxidanter, vitaminer, mineraler. Bären innehåller mer antioxidanter av typen antocyaniner än något annat livsmedel. Det höga innehållet av antioxidanter sägs skydda mot infektion och ohälsa samt förnyar celltillväxten. Blåbär renar dessutom blodet, förbättrar cirkulationen och är bra för synen. Men vet du att dom även håller din hjärna skärpt? Och så är de ju även ruggigt goda!

Blåbärs- & jordgubbssmoothie 2 glas
1 dl blåbär
1 dl jordgubbsbitar
(½ avocado eller 1 banan)
4 dl naturell youghurt


Min son äter helst smoothie gjord på frysta bär så det blir som glass. Själv tycker jag det är godast att dricka dem. Vill man ändå ha den iskall kan man byta ut en del av yoghurten mot (soja-)mjölk.

Vet ni att det finns 240 äpplesorter i Sverige? Och hur mycket svenska äpplen äter vi?

10/16/2009


Hösten har kommit med storm- (bildligt) stora steg och gräsmattan börjar fyllas med löv, men även en massa äpplen. Och det finns så mycket gott man kan använda äpplena till. Ja, givetvis kan man ju äta dem, men när man ätit äpplen så man storknar och marken fortsätter fyllas av dem så är det trevligt att använda dem till något annat.

Äppel päppel...

10/16/2009



Jag har ett gammalt recept på en äppelkaka som har hängt med i många år. Kakan blir så där härligt saftig. Man ska använda en lite större form så den inte blir för tjock och så att det ryms många äppelbitar.

Äppelkaka
125 g smör
1 ½ dl socker
2 ägg
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk mjölk
3-4 medelstora äpplen
1 msk socker
1 tsk kanel

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt svalna. Rör smöret pösigt tillsammans med sockret. Tillsätt ett ägg i taget och därefter mjölet, bakpulvret samt mjölken. Häll smeten i formen. Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor. Stick ned dem i smeten tätt intill varandra. Strö över sockret blandat med kanel. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Servera kakan ljummen med hemmagjord vaniljsås.

Varför ska man köpa färdig vaniljsås när man oftast har allt som behövs hemma?

10/16/2009


Vaniljsås
2 äggulor (gärna från sprätthöns så får du en gulare sås)
1 msk strösocker
1 msk potatismjöl
4 dl mjölk
½ vaniljstång (el. 1 msk vaniljsocker)
(vispad grädde)

Blanda alla ingredienser, utom vaniljsockret om du väljer att använda det, i en kastrull. (Kastrullen bör vara rostfri, för vispar man ägg med en stålvisp i en aluminiumkastrull kan den bli gråaktig.) Vaniljstången delar du på längden och skrapar ur fröna. Ta med både stång och frön. Låt såsen sjuda på svag värme under omrörning tills den tjocknat. Den ska inte koka då skär den sig. Antingen tar du upp vaniljstången eller så tillsätter du vaniljsockret när såsen svalnat. Blanda den eventuellt med vispad grädde innan servering.

Äppelmos, helt enkelt så enkelt som mosade äpplen!

10/16/2009



Enkelt äppelmos
 1 kg äpplen 
½-1 dl vatten 
4-6 dl socker (beroende på hur sött mos man vill ha och hur syrliga äpplena är)
1 krm askorbinsyra
1 krm natriumbensoat
Skala äpplena, kärna ur dem och skär i bitar. Koka dem mjuka på svag värme under lock i så lite vatten som möjligt. Rör då och då. Vill man ha ett slätt mos, mixar man det med stavmixer. Tillsätt sockret och koka upp under omrörning. Rör ned askorbinsyra och natriumbensoat. Ös upp på varma rena burkar.

Mycket gott att varva äppelmos, pepparkaksmüsli och vaniljyoghurt i glas och servera som mellanmål eller dessert. Mums!

Fisk- och skaldjursgryta

10/15/2009


Fisk- och skaldjursgryta, 4 pers.
400 g vit fiskfilé, i bitar
300 g skalade räkor el. kräftstjärtar
4 dl tomatjuice eller passerade tomater
½-1 purjolök, strimlad
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk dillfrön
1 dl hackad färsk dill
(1 dl creme fraiche om man vill ha den krämigare, el. servera en klick i)

Koka upp tomatjuicen med kryddorna. Lägg i fisken och låt koka någon minut. Vänd sedan ned räkorna/kräftorna och låt bli varma. Servera med ris eller bara ett gott bröd.

Idag har vi degat...

10/15/2009


... det säger min son i alla fall. Men vi har inte slappat. När vi kom in från regn och isande vindar så satte vi igång att baka. Nybakat till mellis skulle det bli!

Nybakat bröd med smör...

10/15/2009


Det är inte mycket som går upp mot nybakat bröd. Doften som sprider sig när de gräddas.
De här rutorna blir fluffiga, men ändå lite sega av sirapen.

Långpannerutor med havrekli
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olja
3 msk sirap

1 ½ dl havrekli el. vetekli
10 dl vetemjöl special


Lös jästen i vattnet. Blanda ned olja, salt, sirap, kli och mjölet. Arbeta med elvispens degkrokar eller i maskin i ca 5 minuter. Jäs övertäckt i 30 minuter. Tryck ut degen direkt på en bakplåtspappersklädd långpanna, ca 30x40 cm. Skär i 12-16 rutor. Jäs övertäckt ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 225°. Grädda mitt i ugn i ca 20 minuter.

Tomatsallad

10/15/2009

Tomater, basilika, fetaost, oliver och rödlök, så gott!

Dock får man skydda basilikan när den ska hem från affären. Den gillar inte kylan alls.

Köttfärs... köttfärs... köttfärs...

10/15/2009


Med barn i huset så blir det mycket köttfärsrätter och då får man försöka variera sig. Här är en variation på den klassiska köttfärslimpan med smak av medelhavet. Och vad passar bättre en ruskig höstdag än att drömma sig bort till ett varmare ställe ☼.

Köttfärslimpa med grönsaker

400 g nötfärs
1 dl mjölk
2 msk ströbröd
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ägg
½ burk soltorkade tomater i strimlor
1 dl urkärnade kalamata oliver
1 rödlök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 riven morot
1 dl färsk basilika, hackad

Sätt ugnen på 200°. Blanda mjölk och ströbröd i en skål. Blanda efter en liten stund ned övriga ingredienser. Forma färsen till en knubbig limpa och lägg i en ugnform eller i en smord brödform. Grädda mitt i ugnen i 30-40 minuter. Servera med tex en tomatsallad eller Potatisklyftor och matyougurt smaksatt med pressad vitlök.

Choklad ♥

10/14/2009

Ett vinnande recept! En tjej fick en SM-seger med detta recept på kladdkaka. Och när man bakat och njuter av den förstår man varför...
 


Kladdkaka med kanel- och kardemummafudge
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
¼ tsk salt
100 g smör
1,5 dl vispgrädde
1 tsk honung
2 kanelstänger
1 tsk kardemummakärnor
200 g mjölkchoklad (jag bytte dock denna mot mörk choklad 70 %)

Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ned de torra ingredienserna. Smält smöret och rör ned i smeten. Häll den sedan i en smord och bröad form med löstagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min. Kakan ska vara lite kladdig, stelnar lite när den svalnat. Låt kakan svalna (annars blir det ett Oops!) när du brer på fudgen...

Stöt kanelstänger och kardemummakärnor lätt i en mortel. Koka upp kryddorna tillsammans med grädde och honung. Ta kastrullen från värmen och låt dra i 10 minuter. Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden igen och sila den över chokladen. Rör tills fudgen är slät. Bred den över kakan. Låt stela i kylen. Servera med vispad grädde eller glass.

Och glöm inte att njuta!

Chili med Grönsaker

10/14/2009

Jag tycker om recept där man kan ta med mycket grönsaker. På så vis är det lättare att lura i "småfolket" grönsaker Och då är Chili con carne perfekt! Vill man bjuda vegetariska vänner kan man byta ut köttfärsen mot quornfärs. Men då får man ta lite extra kryddor.


Chili med grönsaker,8 port.
800 g nötfärs
1 gul lök i klyftor
2 paprikor i bitar
1 squash i halvmånar
1 burk stora vita bönor
1 burk kidneybönor
1½ tsk salt
½-1 tsk pepparmix
2 pressade vitlöksklyftor
1-2 burkar krossade tomater á 400 g
1 tsk sambal oelek
2-3 dl matyoghurt

Fräs färsen i en gryta. Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa med.Skölj bönorna i vatten och låt dem rinna av. Tillsätt bönor, salt, pepparmix, vitlök, tomater och sambal oelek. Låt allt koka några min.Servera med yoghurt och sallad. Hos mig vill övriga familjen även ha lite ris eller bulgur till.

Mitt första recept på min blogg.

10/14/2009



Nu när jag startat en blogg får jag väl helt enkelt mitt första inlägg bli dagens frukost. Inget skrovmål, men intogs kl. 13 (pga nattjobb) då aptiten inte riktigt hunnit infinna sig ännu. Naturell yoghurt, pepparkaksmüsli, äpplen från trädgården och färskpressad äppeljuice.

 
Pepparkaksmüsli
6 dl havregryn
1dl sesamfrön
½ dl råsocker
1 dl solroskärnor/pumpakärnor
1-2 msk pepparkakskrydda (lika delar kanel, ingefära & nejlika)
½ tsk salt
1 dl vatten
½ dl rapsolja
½ dl krossade linfrön
½ dl hackade nötter
1 dl russin

Sätt ugnen på 175°.Blanda alla torra ingredienser utom russinen på en ugnsplåt. Blanda vatten och olja, häll över och krama in vätskan i grynen. Rosta i ugnen i 30 min. Vänd runt ett par gånger under tiden.Låt svalna och blanda ned russinen.
Müslin är jättegod att äta med äpplen i karamellig sås och glass.