Egen gyros i pita

1/30/2010

Igår var en sån skön vinterdag. När vi var ute och lekte i snön så kikade solen fram och det var alldeles vindstilla (ovanligt i blåsiga Kalmar). Jag njöt av varmt kaffe och barnen drack varm choklad, ett måste en sån här dag. Det enda som hade gjort det hela lite bättre hade varit att grilla lite. Så det fick bli vårt fredagsmys på kvällen istället.
Jag passade på att baka pitabröd på eftermiddagen, som vi fyllde. Att göra egen gyros är perfekt till fredagsmyset. Vill man inte baka egna bröd så finns det ju färdiga att köpa, men tzatzikin blir godast om man rör ihop den själv. Idag grillade vi hela skivor med kött och sedan skar i tunna skivor, men i vanliga fall strimlar vi och sedan steker köttet.

Gyros, 4 pers.
6-800 g fläskkött, karré el. kotlett i strimlor
grillkrydda
mycket pepparmix
1 salladshuvud, strimlat
4 tomater, i skivor
1-2 röda lökar, skivade
1 sats tzatziki
4-8 pitabröd (beror på stoleken på dem)

Stek köttet på ganska hög värme så det får bra med färg. Krydda med grillkrydda och mycket pepparmix. Värm under tiden pitabröden. Fyll bröden med sallad, tomat, lök, kött och tzatziki. Ät och njut :-)


Tzatziki, 4 pers.
½-1 gurka, grovt riven (jag kärnar inte ur den)
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
2 vitlöksklyftor, pressade
3 dl matyoghurt (vi har alltid ett spann turkisk hemma)
2 msk olivolja

Strö saltet över den rivna gurkan och låt stå ca 10 minuter. Smaksätt yoghurten med peppar och vitlök. Krama vätskan ur gurkan och blanda ned den i yoghurten. Rör ned olivoljan. Tzatzikin blir extra god om den får dra ett tag.


Pitabröd, 16 st
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
10 dl vetemjöl
(går givetvis bra att använda bara vetemjöl om man vill)

Lös jästen i vattnet. Tillsätt salt, grahamsmjöl och nästan allt vetemjölet. Arbeta degen smidig i maskin eller med elvispens degkrokar i 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i 1 h.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela degen mitt itu, rulla ut 2 längder och delar varje längd i 8 bitar. Rulla runda bullar.
Sätt ugnen på 275° och värm under tiden en osmord plåt i ugnen. Kavla ut tunna runda kakor av bullarna (ca 1 cm tjocka). Lägg kakorna på het plåt och grädda mitt i ugnen i 2-3minuter. Pitabröden reser på sig och blir som bollar. Låt svalna under handduk.

4 kommentarer:

  1. Vad komiskt, detta står också på våran meny kommande vecka, gott ska det bli.

    Din ser mumma ut!

  2. Mumsigt!

    Gott det låter med grahamsmjöl i och inte bara vetemjöl. Jag gör ofta egen kebab på strimlad kotlett, tycker det är så mycket godare än karré. Har en färdig kebebkrydda som jag brukar använda.

    Tänkte även passa på att tipsa om min tävling där man nu har chans att vinna 4 planksteksbrädor med korkunderlägg.
    http://www.annsann.com/2010/01/24/tavling-planksteksbrador/

    Önskar dig en skön lördagskväll!

  3. Respect på eget pitabröd! Det ser jättegott ut, jag vill också ha!

  4. Va kul att baka egna pitabröd, det med tzatziki kan man inte få nog av :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.