Magazine mondays

2/02/2010

Denna måndags recept kommer från Laga Lätt nr 4 2009. Det lät lockande med kyckling, kronärtskockshjärtan, oliver, grillad paprika och med smak av citron och basilika. Men det som är roligt med receptet är att jag även hittade det hos Åsa (En sida med mat) för ett tag sedan, som hade hittat det i Pernilla Wahlgrens blogg, som i sin tur blivit bjuden på rätten av sin mamma... Så kan det vara...
Ni får originalreceptet som är till 10 personer, men är man 4 kan man bara halvera det. Vi tyckte kycklingen blev jättegod och kommer definitivt göra den fler gånger. I Laga Lätt bjöd de på risonisallad till, vi gjorde en annan sallad till, men salladen låter god så ni får det receptet också. En perfekt rätt att bjuda på när några vänner kommer över på middag mitt i veckan.


Citronkyckling med kronärtskocka och paprika, 10 pers.
2 kg kyckling ben (el. 1,2 kg filé)
2 burkar kronärtskockshjärtan à 290 g, i halvor
1 stor burk grillad paprika à 500 g (el. 4-6 egen grillade), strimlade
2 rödlökar, i smala klyftor el. grovt hackade (Åsa idé)
2 citroner, saften
1 dl rapsolja
2 msk kycklingfond
4 vitlöksklyftor, pressade
2 msk torkad basilika
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
1 knippe salladslök, strimlad
1 stor burk blandade oliver (370 g)

Sätt ugnen på 200°. Bryn kycklingen runt om i en stekpanna och lägg sedan i en ugnsform. Fördela kronärtskockshjärtan, paprika och rödlök runt kycklingen. Blanda citronsaft, olja, fond samt kryddor och skeda över kycklingen.
(Hit går att förbereda några timmar i förväg. Plasta in kycklingen väl och ställ kallt.)
Tillaga kycklingen mitt i ugnen i 40 minuter (kortare tid om kyckling bitarna är mindre). Strö över salladslök och oliver vid servering.

Risonisallad med sockerärtor och mozarella, 10 pers.
500 g risoni (finns i pastahyllan) el. ta nåt gryn ni gillar
300 g sockerärtor, kokta 1 minut
80 g rucolasallad
3 mozarellaostar à 125 g (alt. fetaost)
250 g coctailtomater, i halvor
flingsalt & nymalen svartpeppar
Dressing3/4 dl olivolja
3 msk vit balsamvinäger
1 tsk salt
3 krm svartpeppar

Koka risonin enligt förpackningen, häll av vattnet och kyl den i kallt vatten. Blanda pastan med sockerärtor, sallad och ost. Strö över tomathalvorna och ringla över dressingen vid servering.

3 kommentarer:

  1. Rolig idé det här med att testa recept ur tidningar en gång i veckan. Jag brukar läsa laga lätt och det är kul att se hur recepten blir "i verkligheten". :)

  2. Risoni? Kanske mathavre eller något annat?Vilket är mest GI vänligt tro?

  3. Vet inte vad risoni har för GI, men högt kan jag tro. Jag kommer byta det mot fullkornsbulgur (GI omkr 48) eller matvete (som jag tror har lägre GI än bulgur).

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.