Magazine mondays

2/16/2010

Denna måndagen blev en Marockansk måndag. Receptet kommer från Allt om Mat och är egentligen vegetariskt. Couscousen och grönsakerna passar till otroligt mycket olika saker. Vi valde att steka färsbiffar och krydda lite annorlunda, men jag kan tänka mig rätten med grillat kött, särskilt lamm skulle passa. Men rätten går alldeles utmärkt att äta vegetariskt. Har du en wokpanna till grillen så kör grönsakerna i den, det bara måste bli gott.
Grymt gott blir mitt betyg!

Marockansk couscous med rostade grönsaker, 4 pers.
1 aubergine, i bitar/stavar
1 squash, i bitar/stavar
1 sötpotatis, i bitar/stavar
2 paprikor, i bitar/stavar
1 fänkål (jag gillar inte det så jag hoppade det)
1-2 rödlökar
1 tsk kanel (det tar inte överhanden)
2 tsk torkad mynta
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 citron, saften (riv av skalet först)
50 g flagad rostad mandel

600 g köttfärs
1 ½ tsk salt
1 ½ krm svartpeppar
1 ½ tsk malen spiskummin
1 vitlöksklyfta pressad
1 dl matyoghurt
ev. hackad färsk koriander

2-3 dl matyoghurt
150 g smulad fetaost
1 vitlöksklyfta, krossad eller pressad

2,5 dl couscous, 4 pers (dubblera mängden om ni skippar kött till)
½ dl russin
3 dl buljong
½ msk olivolja
1 citron, rivet skal

Sätt ugnen på 225°. Lägg alla grönsakerna i en långpanna. Krydda med kanel och mynta samt ringla över olivolja. Rosta i ugnen i 20 minuter. Pressa över citronsaften samt krydda med salt och peppar. Strö över mandeln.
Blanda alla ingredienser till biffar och stek eller grilla dem.
Rör ihop ingredienserna till såsen.
Lägg russin och couscous i en skål. Koka upp buljongen och slå över. Låt grynen dra under lock i 5 minuter. Rör ned olivolja och citronskal.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.