Tapasmiddag

3/21/2010

Igår skrev jag om mattrender och att äta tapas är väl just en sådan. Även om vi i Sverige länge haft vårt smörgåsbord eller olika former av bufféer, så har kanske maten fått lite inspiration från andra länder, vi äter tapas, meze och antipasti. Jag gillar alla former av middagar som man tar god tid på sig att äta och gärna med flera rätter (=mer gott att äta). Men maten behöver inte vara så mäktigt så man känner sig helt överkörd efteråt. Så igår när våra vänner Therese och Christos kom på middag så åt vi just en massa olika små rätter. Så här såg det ut:



Tomatbulgursallad
Sötpotatissallad med avokado och fetaost
Vitlöksostfyllda cocktailtomater
Auberginelasagne
Vitlöksgratinerade musslor
Heta räkor
Svarta och gröna oliver
Bresaola
Serranoskinka
Parmensanost
(Färsbiffar till barnen)

(Ni får recepten i bufféportioner för 10 personer, men går ju utmärkt att servera ensamma också och räcker då till 4 personer)


Apple sour
, 4 drinkar
10 cl svensk äppelvodka
40 cl färskpressad äppeljuice
½ lime, saften
4 limeskivor
lite is i varje glas



Tomatbulgursallad, 10 pers.
4 stora tomater, i bitar
1 ask cocktailtomater, i halvor
1 + 1 rödlök, skivad
3 dl grönsaksbuljong
3 dl tomatjuice
3 dl bulgur
3 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
70-100 g ruccolasallad
200 g ädelost (hoppade det denna gång)
200 g oliver (serverade dem vid sidan om)

Koka upp tomatbitarna, 1 rödlök, buljong, tomatjuice och bulgur. Låt koka på svag värme i 8 minuter. Lägg locket på glänt och låt svalna. Blanda sedan ned olja, kryddor och övriga ingredienser.



Sötpotatissallad med avokado och fetaost, 10 pers.
1 stor el. 2 mindre sötpotatisar, skalade, i bitar
olivolja
salt & svartpeppar
70 g babyspenat
200-300 g fetaost, smulad el. tärnad
2 avokado, skalade, urkärnade i bitar

Sätt ugnen på 225°. Lägg sötpotatisbitarna i en ugnsform och ringla över lite olivolja. Krydda med lite salt och peppar. Rosta i ugnen i 20 minuter. Låt potatisen svalna lite. Blanda sedan med spenat, avokado och fetaost.



Vitlöksgratinerade blåmusslor (beräkna hur många skal det ska vara/pers.)
1 pkt frysta blåmusslor i skal (ca 20 st)
(använder du 1 nät färska måste de kokas innan)
100 g smör (inte margarin)
3 msk hackad persilja
2 msk hackad gräslök
½ krm salt
½ krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor pressade

Sätt ugnen på 225°. Blanda smöret med kryddorna och fördela över musslorna. Gratinera i ca 5 minuter tills smöret smält. Vid servering se till att det går att ösa upp smält smör från formen i musselskalen. Mums!



Vitlöksostfyllda cocktailtomater, 10 pers.
1 ask cocktailtomater, halverade och urgröpta
150 g vitlöksost (Castello vitlöksgräddost KRAV)
lite strimlad basilika
lite olivolja

Fyll de urgröpta tomathalvorna med ost. Lägg på ett fat, ringla över lite olivolja och strö över basilika.



Bresaola, serranoskinka och parmensanost.



Hallon med vaniljyoghurt och pinjenötter, 10 pers.
1 spann (1 l) delikatess vaniljyoghurt (inte den på tetra pak)
500 g frysta hallon
75 g pinjenötter
50 g mörk choklad

Låt hallonen halvtina. Obs! söta dem inte. Varva sedan hallon, vaniljyoghurt och pinjenötter i glas. Riv sedan över chokladen. Klart att servera!

5 kommentarer:

  1. Ser supergott ut :D

  2. Men du får ju inte lägga upp så goa maträtter. Klockan är sent och nu blev jag himla sugen på den där bulgursalladen du har. :)

  3. Vilken bra kombination av maträtterna du lyckades få ihop! Ser mycket gott ut!

  4. Plockmat och drinkar, kan det bli bättre???
    Undrar fröken Dill

  5. Vilken lyx! Ser riktigt gott ut!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.