Kostens betydelse

4/27/2010

Läste idag ett intressant inlägg hos Filibabba! om ortorexi. Det handlar om att man är mer eller mindre besatt av att äta nyttigt. Så klart inte sunt, men det väcker en hel del funderingar. För varför har det blivit som det är i vårt samhälle, att fler och fler drabbas av olika ätstörningar samtidigt som fler lider av övervikt/fetma. Läs gärna hennes inlägg.
Personligen är jag inte fixerad, men tänker för det mesta på måltidernas totala GI. Eftersom jag mår så mycket bättre av ett jämnt blodsocker och orkar så mycket mer. Det ursprungliga receptet på GI lasagnen kommer från Arla. Lasagnen får ett lägre GI eftersom den innehåller så mycket proteinostsåsen är utbytt mot keso. Det låter kanske konstigt, men det är verkligen jättegott. Antingen kan man ha i smaksatt keso, så som med grillad paprika- eller chilismak. Eller så kryddar man den naturella keson och slipper en massa tillsatser. Men vill man ha det snabbt och enkelt så är färdigsmaksatt keso så klart ett bra alternativ. Jag kryddar själv, men kör med färska lasagneplattor istället.

GI lasagne, 4-6 pers.
500 g nötfärs
1 gul lök, hackad
1 burk/pkt krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor, pressade
500 g keso (ev smaksatt)
2 grillade paprikor
ett par kvistar färsk örtkrydda
1 dl svarta oliver, urkärnade
1 pkt färska lasagneplattor
2 dl riven ost el. 2 kulor mozzarella i skivor

Sätt ugnen på 225°. Bryn färs och lök i en stekpanna. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré samt kryddorna. Låt såsen koka upp. Rör i cottage cheese och oliver. Varva sås och lasagneplattor i en smord, ugnssäker form. Strö över osten. Grädda i mitten av ugnen 30 min. Servera med en fräsch grönsallad.

8 kommentarer:

  1. Kan säga att han var mer än nöjd, när jag dessutom hällde på vatten var glädjen minst sagt STOR!
    Kram Karin

  2. det är intressant det där. och den där lasagnen låter fantastiskt god! jag är svag för det mesta i lasagneväg, men med keso har jag faktiskt aldrig provat att laga själv - ännu, vill säga!

    C

  3. Åh, nu blev jag sugen på lasange. Låter gott att ha keso i.

    Ha en bra dag!

  4. Jag har också ett recept på lasagne där det ska vara keso i, och det är verkligen jättegott!

  5. Sv: Det gör jag med! Underbart gott lasagnerecept, spännande med keso i. =)

  6. Hihi jag förstår dig, jag hade kunnat tömma de butikerna och inreda mitt hem med :D Du får komma tillbaka någon annan gång med en stor bil och mycket pengar på kontot och köpa mer!

    Haha där var du fyndig ;)

  7. Anonym sa...

    Så fräsch bild, blir riktigt sugen! Keso i lasagne har jag inte hört om tidigare --> lägger till min mentala prova-på-lista :)

  8. Tack för receptet! Printat ut!!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.