Ängamat

5/05/2010

Vår och sommar kanske just inte brukar förknippas med värmande soppor. Men det finns en soppa som är ett måste denna delen på året. Och det är ängamat. Namnet är så sött :-) Det är en redd grönsakssoppa med vårprimörer i. Jag tycker den är god som den är, men vill man så kan man tillsätta lite riven ost eller toppa med det vid servering. Avnjutes med bröd eller Finn crisps med bregott eller färskost på.


Ängamat, 4 pers.
1 blomkålshuvud, i mindre buketter
4 morötter el. ett knippe små späda, dela de större i bitar
7 dl vatten
1 ½ tsk salt
2 msk vetemjöl
2 ½ dl mjölk
2 ½ + ½ dl vispgrädde
150 g sockerärtor
4 salladslök, strimlade
100 g färsk babyspenat (går bra med hel fryst)
1 knippe rädisor
1 äggula
½ dl hackad persilja


Koka upp vatten tillsammans med salt. Lägg i blomkål och morötter och koka dem knappt mjuka. Sila av buljongen och häll tillbaka den i kastrullen. Ställ grönsakerna åt sidan. Vispa ut mjölet med lite av mjölken och tillsätt sedan mjölk och 2 ½ dl vispgrädde i buljongen. Låt koka 5 minuter. Lägg i blomkål, morötter igen samt sockerärtor, spenat och rädisor. Vispa ihop äggulan med resten av grädden och vispa ned. Sedan får inte soppan koka mer. Rör ned salladslök och persilja.

5 kommentarer:

  1. Det här låter som soppan för mig med blomkål o grädde. Mums. Kul att ni blev bortbjudna på frukost.

  2. jag älskar namnet ängamat, det låter så himla gott! kan inte komma ihåg att jag har provat det någon gång dock, det är katastrof. sådant man borde ha smakat (och jag lägger till ännu en sak på borde-prova-listan)!

  3. Anonym sa...

    Åh så fin bild :) Håller med om att ängamat låter för ljuvligt, det är ju verkligen en len, mjuk och framförallt god soppa. Nyttig också, himmelsk på alla sätt och vis- ängamat :D
    Nu fick jag till det ...*ler*

  4. Har aldrig provat den soppa,har läst om den men som sagt aldrig kommit mig för att laga den.
    Den låter faktiskt jättegod.

  5. Vilken underbar bild!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.