Experiment i köket

5/02/2010

Brukar ni följa recept eller höftar ni till det när ni lagar mat? Jag brukar göra båda delarna. Har jag lagat något riktigt gott, så vill jag att det ska vara lika gott nästa gång. Särskilt om jag tänker bjuda på det. Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig vare sig man har följt recept eller kryddat lite efter humör. Min man har fått stå ut med en hel del experiment under åren. I de misslyckade fallen har maten oftast gått att rädda, men motsatsen har hänt mer än en gång...
För någon dag sedan så hade jag köpt en stor bit karré och hade tänkt tillaga den hel. Men när jag öppnar förpackningen var köttet dåligt :-( Tror aldrig jag köpt dåligt kött någon gång, men detta hade verkligen passerat bäst före. Så då fick hela middagen planeras om. En bit fläskfilé tinades upp och jag fick hitta på något helt enkelt. Tillsammans med en grönsaksgratäng och sallad blev det en kanonrätt. Kommer jag definitivt att bjuda på.
Tyvärr glömdes gratängen bort i ugnen aningen för länge. Men det är en god gratäng min pappa brukar bjuda på till grillat på sommaren, när de skördar massor med squash. Pappa brukar blanda buljong med pressad vitlök och slå över och sedan strö över riven ost innan gratinering. Jag valde en annan kryddning denna gång.

Fläskfilé i krämig sås, 4 pers.
600 g fläskfilé i skivor el. 4 fläskkotletter
½ tsk örtsalt
1 tsk paprikapulver
3 dl vispgrädde
1 msk fransk senap
1 msk vanlig svensk senap
2 tsk torkad dragon
2 tsk kinesisk soya

1 påse ruccola
8 soltorkade tomater i marinad, strimlade

Krydda köttet med örtsalt och paprikapulver och stek det på båda sidor. Vispa ihop övriga ingredienser och slå runt köttet. Låt småkoka i 10 minuter.

Servera köttet tillsammans med såsen och ruccola blandad med soltorkade tomater och gratängen.

Tricolori al forno, 4 pers.
8 potatisar, i skivor
4 tomater, i skivor
1 squash, i skivor
salt & peppar

Marinad:
1 dl matolja
2 st vitlöksklyftor, pressade
2 tsk torkad timjan
½ msk chilipulver
10 droppar tabasco

Sätt ugnen på 200°. Blanda samman ingredienserna till marinaden. Varva potatis, tomater och squash i rader i en ugnsform. Krydda med salt och svartpeppar. Häll över marinaden och ställ in formen i mitten av ugnen ca 30 minuter, tills potatisen är mjuk.

6 kommentarer:

  1. Aah, gräddiga såser... dragon och fransk senap är alltid gott ihop!

  2. Ojojoj! Så gott det såg ut! Alltihop!

    Synd på den dåliga karrén, fast jag äter ju hellre fläskfilé än karré.. =))

  3. Oj, vad gott! Jag har nog ganska svårt att hålla mig helt till recept, ändrar nog gärna lite, anpassar det till mig s.a.s... Men visst, om det är något nytt jag ska laga så håller jag mig nog till receptet tills jag lagat det några gånger och "blivit varm i kläderna" ;-)

  4. Oftast följer vi receptet första gången vi provar det, men sedan ändras det oftast hej vilt för att passa oss bättre. Men vissa recept är ju faktiskt perfekta som dom är...

  5. åh, jag är en höftälskare! sällan jag följer recept till punkt och pricka,faktiskt aldrig, vågar jag nog påstå. när jag bakar är det klart lite annorlunda.

  6. Det där ser helt unerbart gott ut! Måste provas!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.