Kommer ni håg?

5/06/2010

Igår samlades en del av min släkt hemma hos oss. Min lilla syster kom med sin familj och så mina föräldrar. Det är inte så ofta vi klämmer ihop alla syskon med barn. För vi är 4 syskon med respektive och sammanlagt 7 barn och så han min storasysters 2 barn (som är vuxna) i sin tur 5 barn... Så då blir vi många. Men i alla fall en gång om året samlar mamma oss allihop. Men igår var vi bara 10. Jag skulle klippa några av dem och då passade vi på att äta middag ihop. Medan jag frisserade, fixade lillasyster en stor laddning spagetti, köttfärssås, sallad och lite andra tillbehör.
Till efterrätt gjorde vi Glace au four, kommer ni ihåg?! Denna mumsiga efterrätt somnästan glömts bort. Glass i ugnen kallas den också. Min son har fått dille på att baka, så vi hade 2/3 kvar av en avlång form med sockerkaka. Så den, lite frysta bär och marängsmet - voilá! För er som glömt, här har ni receptet :-)


Glace au four, 8-10 pers.
1 hel sockerkaka , gärna avlång form (1 ½ l)
2 pkt vaniljglass à ½ l
300 g frysta bär, halvtinade
4 äggvitor
1 dl socker
½ dl mandelspån

Sätt ugnen på 275°. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ned sockret. Dela sockerkakan på längden och lägg i botten på en ugnsform. Lägg på glassblocken. Lägg bären som en liten kulle ovan på glassen. Fördela marängen över så den täcker allt, annars smälter glassen i ugnen. Strö över mandelflagor. In i ugnen i 5 minuter tills den fått fin färg. Servera genast.

9 kommentarer:

  1. Skäms för att säga det men jag har aldrig ätit glace au four.. Men det beror säkert på att jag var lite för ung när det var modernt... Det ser onekligen himla gott ut!!! Kram ANna

  2. Ser faktiskt jättegott ut..tror du har lyckats med receptet. Kommer i håg en tråkigare variant från Hemkunskapen i skolan.

    Tack för tipset ang. mat i Kalmar. Vi skall till öland på semestern då får vi passa på att se lite mer av Kalmar och äta god mat på Mamas&Papas

  3. Glace au four ser jättegott ut, måste prova!

  4. Åh, vad den ser härlig ut!

  5. Wow, respect! En sån här har jag varken gjort själv eller ätit. Men jag vill!!

  6. Oj,DET var länge sen...Typ 80-talet om jag ska vara helt ärlig. Borde kanske göra den igen,har för mig att det är jättegott!
    Ha en härlig helg!

  7. Glace au four är underbart gott, vad fin din blev!
    Trevlig helg!

  8. Har varit på väg att göra denna ett antal gånger, men det har inte blivit av. Om man skulle ta o göra en sockerkaka kanske?
    Kram

  9. Hjälp Nu vattnas det i munnen :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.