Ibland vill man bara gråta

7/08/2010

Idag ska en familj komma hem till oss på middag för första gången. Inget märkvärdigt. Vi tänkte grilla lite och släppa loss barnen att leka en stund. Så hade jag gjort en paj som vi skulle ha till efterrätt. Som jag lyckas tippa ur formen ned på ugnsluckan! Inte bara det att pajen är förstörd. Jag har en helt nedsmetad ugn :-(
Men det går inte hänga läpp för det, det blir ingen gladare av. Så maken är och expresshandlar en reservdessert.



Här är lite sommarbilder från igår. Nu börjar smultronen mogna under våra buskar. Vilka fina marktäckare det är. Inte bara det att de döljer ogräs bra. De är ju dessutom fina och goda.



Igår bakade sonen rulltårta till fikat som jag hjälpte honom att fylla med fläderkräm och mosade jordgubbar. Toppad med vispad grädde sötad med flädersaft och så lite jordgubbar - igen...


Rulltårta med jordgubbar och fläderkräm

3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk
Strösocker att strö på bakplåtspappret
1 l färska jordgubbar

Fläderkräm, 1 sats räcker till 1 tårta, ½ sats till en rulltårta
2 dl mjölk
1 dl outspädd flädersaft
1 ägg
1 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker

Vispa ihop alla ingredienser till fläderkrämen i en kastrull. Låt koka upp under vispning. Tag från värmen.

Sätt ugnen på 250. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Vänd ned vetemjöl och bakpulver. Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i ca 5-7 minuter. Vänd upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper och pensla med kallt vatten ovanpå, så att du lätt kan dra av det papperet du gräddat kakan på. Låt kakan svalna och bred sedan ut ett lager mosade jordgubbar och därefter ett lager fläderkräm ovanpå kakan. Rulla ihop rulltårtan
och låt den vila, gärna en timma, innan servering så att den hinner blir riktigt saftig och god.

Till servering:
3 dl vispgrädde
1 msk outspädd flädersaft
1 l färska jordgubbar

Vispa grädden tillsammans med saften. Servera tillsammans med rulltårtan och färska jordgubbar.

6 kommentarer:

  1. Vilken son du har :-) Han får gärna baka rulltårta till mig med! Det ser ju verkligen smarrigt ut! Kram Gourmetmorsan

  2. nä fy sjutton vilken otur... härligt att du har humöret uppe för det!

    jag satt på en tjejmiddag för ett par månader sedan där vi ägnade nån timme åt att berätta den typen av anekdoter. förhoppningsvis kan du le åt dagens händelser framöver också. vi satt i alla fall och skrattade så att jag fick ont i magen...

    bästa anekdoten var nog den som skulle baka kärleksmums. hade kakan i ugnen och allt, gjorde glasyren klar, kakan blev klar, hon tog ut den och skulle vända upp den fint på ett fat på bänken, missade och la allt i vasken i stället. de åt glasyr i stället för kaka...

  3. Det är i sådana lägen jag brukar sätta mig ner på köksgolvet och gråta av ilska. Då brukar Olof vara väldigt snäll och förstående. Eller skrattar han och hämtar kameran. En gång tappade jag det mesta, brände mig och svor. Sparkade svinhårt med foten i skåpsluckan för att avreagera mig, slant mitt i sparken och landade på golvet och slog mig. Linkade bort till kylskåpet och tog svärandes fram en ketchupflaska. Tappade även den, och allt for ut över golvet och mig. Det är ungefär då jag brukar börja skrika. Ja. Hoppas att reservdesserten var god. :-)

  4. Här är en till (Anki) som hade blivit tokig, och som tur är har en bättre hälft som gör allt för att fixa till allt igen. Förmodligen mest för att lugna ner mitt humör...

  5. Fläderkräm.... mmm.... bara namnet låter gott!

  6. Nej vad tråkigt. När sådant händer blir man så ledsen. Tur i alla fall att ni fixade en reservdessert.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.