Vinkokta musslor med hemmagjord aioli

7/12/2010

Jag missade att handla av fiskbilen innan de gjorde sitt sommaruppehåll. Och vilken tid att göra uppehåll på! Fisk och skaldjur som är perfekt att grilla. Så jag shoppade loss i fiskdisken med färsk fisk i min mataffär istället. Lite av inköpen åkte in i frysen och lite mumsade vi på med det samma. Jag kunde bara inte låta bli att ta med mig ett nät musslor hem. Gillar ni musslor? Men aldrig ätit färska? Gör det! Det är en order! Vinkokta musslor med hemmagjord aioli och lite bröd att suga upp såsen med - och du har ett hallelujah moment jag lovar :-)



Vinkokta musslor, 2-4 pers.
1 nät musslor ( 1 kg)
2 scharlottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 knippe persilja, finhackad
½ flaska vitt vin
½ krm cayennepeppar
½ krm vitpeppar
2 msk hummerfond
1 ½ dl vispgrädde

Borsta musslorna under rinnande vatten med hjälp av en borste eller svamp. Släng de som är trasiga och de som inte stänger sig när du knackar dem mot bänken.
Smält smör och olja i en stor gryta. Fräs lök och vitlök lite glansiga utan att de får färg. Strö över persilja och häll på vinet, kryddor och fond. Låt sjuda en stund, tillsätt sedan musslorna och koka cirka 5 minuter under lock tills alla musslor öppnat sig. Lägg upp musslorna på ett djupt fat eller i djupa tallrikar. Häll grädden i grytan och låt sjuda ca 2 min. Smaka av och slå sedan över musslorna.
Servera genast tillsammans med aioli, lite bröd och eventuellt citron att pressa över. Passar perfekt till förrätt och räcker då till 6 personer.

Aioli
, 4 pers.
2 äggulor
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk fransk senap
2 vitlöksklyftor, pressade/rivna
2 dl rapsolja
salt & vitpeppar

Vispa ihop äggulor, vinäger, senap och vitlök antingen med mixer eller för hand. Tillsätt oljan, till en början droppvis och sedan i en jämn stråle, under kraftig vispning. Var noga med att majonnäsen tjocknar innan du har i mer olja. Smaka av med salt och vitpeppar. Smaksätt gärna med chili, någon örtkrydda eller rivet citronskal.

Så här ser mitt grundrecept ut på aioli, men har du lite citron hemma så byt ut häften av vinägern mot citronjuice. Denna gången använde jag citronvinäger som min man fått i sommarpresent från sitt jobb. Plus att jag tillsatte ca ½ tsk sambal oelek.

6 kommentarer:

  1. tyvärr är jag inte speciellt förtjust i skaldjur men jag älskar doften! mums!

  2. min fina pappa fullkomligen älskar musslor! det är det bästa han vet - och det läskigaste jag vet. nåväl, någon gång ska jag väl lära mig att tycka om det med! :) om inte annat har jag en pojkvän som skulle älska att bli överraskad med det där!

  3. kika du in på min blogg så får du se något du kan hämta där ;) Ha en skön dag!

  4. Ett litet omnämnande hos mig idag...eftersom jag så gärna läser din härliga blogg! Kram Mimmi

  5. Vi åt färska musslor första gången på Sicilien för flera år sen och hjälp säger jag!! Så otroligt gott! Sen har vi försökt oss på det själva en gång men gjorde nog allt fel för det smakade dy och blä! Är kanske dags att göra det igen och göra det rätt den här gången ;-)
    Kram Malin

  6. jag älskar musslor, det mesta som kommer från havet gillar jag :) fäsrka musslor är ju klart godast, tyvärr finns det inte så ofta här så jag passar på när jag är i bohuslän och hälsar på min far. vinkokta har jag däremot inte testa så det måste jag se till att göra :)

    hoppas att du har haft en bra vecka så här långt! take care! kram

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.