Bullar i trängsel

8/18/2010

Igår när min lilla tjej sprang omkring i baddräkt (har kommit in i prova-kläder-hur-många-gånger-som-helst-åldern...), blev storebror sur för han ville också ha en baddräkt. Det han var sur över var att det inte finns baddräkter för killar. Men då sa jag att det finns det säkert, fast det är kanske inte så många killar som använder det. "Ja, men det finns inga coola. För jag vill ha en med en superhjälte på." Som tur är så lider badsäsongen mot sitt slut. Om önskan finns kvar nästa sommar, så får jag väl se om jag kan hitta någon cool baddräkt, kanske pappan kan få en matchande, med superhjältemotiv. Vi kanske blir dem som skapar en het trend, vem vet.

När vi fortfarande hade sommarlov blev det en hel del mellanmål intagna på alla möjliga ställen. Alla som har barn vet att de äter hela tiden, ja hela tiden. Jag försöker baka allt bröd själv och ibland är jag lite lat. En sats med 5 dl vätska och 50 g jäst brukar bli en långpanna med bröd eller två plåtar med bullar. Men då måste även två plåtar in i ugnen, så jag brukar trycka ihop alla bullarna på en plåt. De fastnar då i varandra och blir som ett stort brytbröd. Men detta är ett sätt att lura maken lite, för han vill helst ha bullar och inte rutor från ett långpannebröd. På så vi ser de ut som bullar... Denna gången tog jag lika delar rågsikt och vetemjöl, då blev dem så de källarfranska man köper (dessa var dock inte kalljästa). Fyllde med med lite hackade aprikoser och pumpakärnor.


Rågsiktsbullar med aprikoser och pumpakärnor, 20 st
5 dl ljummet vatten
50 g jäst
100 g keso
2 tsk salt
1 dl torkade aprikoser i bitar, gärna osvavlade
1 dl pumpakärnor
7 dl rågsikt
6-7 dl vetemjöl

Lös jästen i vattnet. Tillsätt keso, salt, aprikosbitar, pumpakärnor, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta i maskin till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord, rulla ut den något och dela den i två längder. Skär varje längd i ca 10 bitar. Behöver inte rulla bullar om man inte vill, utan bara fösa ihop varje bit lite. Lägg bullarna på en (eller två) papperskläddplåt och låt dem jäsa övertäckta ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225°. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Vill också passa på att tacka för ännu en award. Det är Åsa - en sida med mat som har varit så gulligt och tänkt på mig. Jag har testat mååånga av hennes recept. Hon lagar en massa god mat som är enkel, men ändå lite roligare. Ni förstår att hennes recept passar mig. Senast ut var det färs i rutor som jag lagade, som blev kanongott. Kika in hos henne, hon gör er inte besvikna!

12 kommentarer:

  1. Börjar skolan i morgon hos er också? lustigt att vi båda tänkte på mellis, jag uppdaterade alldeles nyss med lite skolfika. Hembakat bröd är alltid godast. Dina bullar ser mycket mumsiga ut!
    Hoppas ni får en bra dag i morgon!

  2. vad spännande med keso i bröd, det har jag aldrig testat, men kan tänka mig att det är gott och ger ett saftigt bröd :) ha det fint!

  3. Ser både gott & saftigt ut och smart med bullar på hel plåt istället för rutor för de kräsna! ;-)

  4. Åh vad sött att vilja ha med superhjältemotiv ;-) Kan säkert skaffas! Ja roséppar och lax är en jättegod kombination så detta ska testas!

  5. Ja, den där "prova alla kläder" åldern är härlig.. Dina bullar såg jätte goda ut!
    PS. jag förstår precis vad du menar med att de små liven äter hela tiden.. ;) DS.

  6. Matbröd med frukt och nötter gillar jag. För det andra så ska jag göra kyckling med rosépeppar. Har aldrig testat rosépeppar på lax, det ska jag testa nästa gång.
    Här har vi haft rena högsommarvärmen ett tag så solbrännan har fått en extra omgång. Hälsa er son att killar visst kan ha baddräkt. Titta på elitsimmarna, tajta baddräkter:)
    Ha det gott!

  7. Brödet ser jättegott ut. Jag får nog ta bort de torkade aprikoserna om sonen ska äta, han totalvägrar aprikoser.

  8. Hej, om fikonen med ricotta så ja, vi hade bara hackad choklad och ricotta blandat. Tanken var dock att vi skulle riva i mandelmassa också, men vi fick inte tag på det då.

  9. vad duktig du är som bakar allt bröd själv, jag säger alltid att jag ska börja baka bröd men jag har liksom inte börjat ännu ;) smart sätt att lura maken där, huvudsaken är ju liksom att de ser runda ut!

    menar du att du är dålig på att baka bullar som i att du är dålig på att få det gjort, eller är du verkligen dålig på att baka bullar? jag tycker att det är mest mysigt att gosa med vetedegen när den jäst, men egentligen är jag inte så förtjust i just själva bullen...

  10. En liten del keso gör bullarna lite luftigare.

  11. Fina bullar!:-)

  12. åh, vad gott! efter några dagar med vitt bröd och mängder av feta pålägg längtar jag efter fullkorn och hembakat bröd, kan jag lova :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.