Fisk och lingon, helt galet - galet gott

10/27/2010

Gårdagens shopping var lyckad, vad det gäller bunkringen av julklappar, dock sämre för plånbokens status... Men jag hittade det jag hoppats på och lite till... Som alltid i Ullared...Det som lite dåligt var att det var inget TV-team där! Jag som hade hoppats på min TV-debut...

Dagens recept hittade jag hos Anna mitt i maten. Lingon och lax lät ju hur galet som helst. Så galet att jag var tvungen att testa. Och det blev jättegott. Tummen upp från hela familjen Torsund. Skulle man inte tycka om lax, eller annan fisk, så passar såsen lika bra till fläskkött skulle jag tro.

Viltlax a la Anna, 4 pers.
4 portionsbitar lax (600 g)
½ (-1 tsk salt, jag tycker det räcker med lite salt eftersom fonden är salt)
1 krm svartpeppar
3 dl vispgrädde
1 tsk timjan
2 msk viltfond
2 msk lingonsylt
1 dl lingon

Sätt ugnen på 225 . Krydda fisken med (salt och) peppar. Stek den runt om i en stekpanna. Lägg över den i en ugnsform. Vispa ihop grädden med timjan, fond samt lingonsylt och slå det runt om laxen. Strö över lingonen och gärna någon kvist färsk timjan om du har. Tillaga i ugnen i 15-20 minuter.
Eller slå i såsen direkt i pannan och låt laxen sjuda under lock i 10-15 minuter. Vi hade kokta gulabönor och morotstavar till med smält smör på. Kanongott! Perfekt vardagsmiddag.

4 kommentarer:

  1. Mums vad gott det låter! Ett lika galet, men mycket gott förrättsrecept är rökt lax snurrade som rosor - därtill serverar man en kludd vispad grädde blandad med lingonsylt och kanske en liten skiva citron. Fullkomligt oväntat, men mumsfilibabba!

  2. Låter jättegott, synd att jag inte har någon viltfond men ska nog testa ändå. Ska skicka receptet till min syster, hon åt lingonsylt till allt förr inklusive fisk så hon gillar nog också detta ;)

  3. Åh, detta är en av mina favoriter!
    Såå gott :)

  4. Såg oxå receptet hos Anna, det låter onekligen spännande. Kanske jag kan få Håkan att äta lax igen, han har börjat tröttna på det...
    /Anki

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.