Höst + Soppa = sant

10/06/2010

Nu när det trots allt har blivit höst (like it or not...) så passar väl ändå en soppa perfekt, med lite av skogens ljuvliga svamp i! Detta är den godaste trattkantarellsoppan tycker jag, och det är sherryn som höjer den. Jag dricker inte sherry, men tycker det är gott att smaksätta mat med. Här hittar ni en god sås som också smaksatts med sherry, nu när ni ändå kommer köpa er en lite flaska ;-)
Soppan blir mitt bidrag till vardagsfavoriter hos Malins mat, där temat för oktober är just soppa. Kika in hos henne och få tips på bra vardagsmat.



Trattkantarellsoppa, 4 pers.
4 dl förvällda trattkantareller el. 1 l färska
½ dl gul lök, finhackad
½ dl morot, finhackad
½ tsk torkad timjan
1 msk tomatpuré
½ dl vetemjöl
8 dl grönsaksbuljong
½ dl torr sherry
2 dl crème fraiche
½ tsk salt
½-1 krm cayennepeppar
sherry att servera till - att slå i vid servering

Skär svampen i mindre bitar, låt den fräsa i smör i en kastrull under lock tills du fått ut maximalt med svampspad. Tag sedan av locket och låt vätskan koka in. Slå över buljong och sherry och låt småkoka medan du fortsätter med grönsakerna.
Fräs lök och morot i en ny kastrull i smör utan att det tar färg. Tillsätt timjan och tomatpuré och låt fräsa med någon minut. Pudra över mjölet och rör runt. Späd med svampbuljongen i omgångar under omrörning. Tillsätt crème fraiche och låt soppan koka sakta i ca 15 minuter. Smaka av med salt och cayennepeppar.

Till soppan åt vi ett underbart gott bröd från Martins nya bok, Enklare bröd. Det får jäsa i rumstemperatur på endast liten mängd jäst vilket ger ett bröd som liknar surdegsbröd i konsistensen. Större porer och lite segt. Kanongott! Han kan den där Martin!
Bilden är kanske inte den bästa, men brödet var verkligen gott!

Valnöts- och aprikosbröd, 1 limpa
3 g (3 krm) jäst
300 g kallt vatten
240 g (4 dl) vetemjöl special
120 g (2 dl) fullkornsdinkel
6-9 g (1-1 ½ tsk) salt
100 g torkade aprikoser i mindre bitar alt. russin
100 g valnötter alt. hasselnötter

Lös jästen i vattnet, tillsätt sedan mjöl och salt. Se till att allt blandats ordentligt innan aprikoser och nötter tillsätts. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur över natten eller i 8-10 timmar. Skrapa ut degen på ett ordentligt mjölat bakplåtspapper. Strö lite mjöl över och rulla sedan ihop den till en ganska hög limpa. Låt jäsa ca 1 timme. Sätt ugnen på 250 i god tid och placera en plåt på mittfalsen och en oöm plåt på nedersta falsen. Dra upp pappret med brödet på en skärbräda eller en bricka och låt det sedan glida in på den övre heta plåten. Placera samtidigt några isbitar på den nedre plåten . Titta till brödet efter 15 minuter och har det fått mycket färg så sänkt temperaturen till 200-225 och grädda ytterligare 15-20 minuter.

9 kommentarer:

  1. Vad gott det ser ut. Soppa och bröd är perfekt mat en höstdag. Brödet ser otroligt gott ut, måste ta och köpa boken.

  2. Åh, så ljuvligt god den där soppan ser ut. För att inte glömma BRÖDET! Visste inte att det kommit en ny från pain de Martin, ska gå in och kika litet på adlibris nu om den finns där! Tack för länk-puffen också förresten :)

  3. svampsoppa är något av det bästa jag vet! det ser grymt gott ut!

    kom på att jag helt har glömt av att svara på frågan om köksrenoveringen, skäms på mig... än så länge har det inte hänt så mycket mer än att vi har ett gäng nya vitvaror, några inkopplade (kylskåp och diskmaskin) och några i vardagsrummet (ugn och gashäll...). på fredag kommer bänkskivan med tillhörande underlimmad diskho. sen är det till att lyckas organisera allt med målare, gasinstallatör, snickare... pust. återkommer!

  4. Mmm, vilken smaskig soppa! Att smaksätta med sherry är verkligen gott, men jag har faktiskt aldrig provat att dricka det!

  5. Oj vad jag blir sugen på en tur i skogen. Men är så lat just nu, tittar bara på andra bloggar och njuter

  6. Hej och tack för din fina kommentar hos mig. :) Vad roligt att du hittade mig. Här trivdes jag på en gång, så jag kommer gärna tillbaka. Soppan lät ljuvlig, vi var ute och fyllde på svampförrådet för några veckor sedan, så kantareller finns faktiskt. Brödet lät också underbart.

  7. Jag håller med, soppa hör hemma på hösten!
    Både bröd och soppan låter hur gott som helst!

  8. Brödet lät ju verkligen intressant. Ja visst är det soppa tider?
    Jag bjöd mig själv på "skördesoppa igår" enkelt med tt bara låta grönsaker puttra,mixa och så krydda upp...härligt med höst :)

  9. Åh, det där brödet lät supergott!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.