Indonesisk pyttipanna

10/19/2010

När min man och jag precis hade träffats åkte han iväg till Indonesien på jobb i ett par omgångar och var borta ungefär en månad i taget. Vilket självklart är jättejobbigt när man är nyförälskade och vill vara tillsammans hela tiden. Men inte bara det. Efter dessa resor ville han varken
äta ris eller kyckling på väääldigt lång tid. Ja ja, längtan efter honom var så klart värst (måste jag ju säga eftersom han kikar in här ibland). Detta har nu ändrat sig åt andra hållet och han har inga svårigheter att få barnen med sig när vi ska rösta för eller emot ris. Själv kan jag tycka att ris inte smakar så mycket, men däremot stekt ris gillar jag. Så den indonesiska rätten nasi goreng gillar inte bara de andra tre i familjen utan även jag. Så här gör jag mitt stekta ris.



Nasi goreng, 4 pers.
7 ½ dl vatten
½ tsk salt
300 g (knappt 4 dl) långkornigt ris
3 ägg
6 tsk vatten
1 gul lök, tunt strimlad
2 vitlöksklyftor, pressade
400 g strimlat kött, fläskfilé/kyckling/lövbiff
1 msk kinesisk soya
1 msk japansk soya
1 tsk sweet chilisås
1 tsk gul curry
½ tsk malen koriander
4 tomter, skalade (doppa dem i kokande vatten någon minut), urkärnade och strimlade
2 frysta ärtor, tinade

Koka upp vatten och salt. Skölj riset ett par gånger tills vattnet blir klart. Låt det rinna av ordentligt och tillsätt det sedan i det kokande vattnet. Rör om och låt sjuda under lock i 12-13 minuter. Bred ut riset på ett stort fat eller bricka och låt svalna och torka.
Vispa ihop varje ägg med 2 tsk vatten, krydda med lite salt och peppar. Hetta upp olja i en wok eller stekpanna. Häll sedan ett ägg i taget, snurra woken försiktigt och stek tills det stelnar, utan omrörning. Rulla ihop, skär i bitar och lägg åt sidan. Gör sedan likadant med de andra 2 äggen.
Hetta upp lite mer olja i woken och stek den gula löken i ett par minuter och pressa sedan i vitlöken. Tillsätt nu köttet och stek tills det nästan är klart. Vänd ned riset, ärtorna och tomatstrimlorna. Rör ned alla kryddorna och stek och rör i ett par minuter tills allt är varmt och kryddorna blandats. Servera direkt ur woken eller lägg upp på ett fat. Lägg omelettstrimlorna överst.

8 kommentarer:

  1. Gott, gott! Är inte heller förtjust i vitt ris men stekt är det riktigt hyfsat. Det där är en rätt som jag helt glömt bort. Att-göra-listan blir bara längre och längre ;)

  2. Det där såg riktigt gott ut, det var länge sedan jag gjorde Nasi goreng så det är på tiden, tack för tipset ;)

  3. Mmmm, det låter riktigt gott! Har annars varit strikt botad från denna rätt sedan skoltiden med sin hemska storköksversion. Kanske den får göra kotletterna sällskap på veckomenyn någon gång - gamla vänner....

  4. åh, ett recept på det här passar så bra. nasi goreng är sambons favorit när vi hämtar hem mat. problematiskt då jag alltid vill ha thai i stället , så vi brukar göra ett stopp på kinastället och ett på thaistället :-)

    här ska fixas nasi goreng, tackar för tipset! :-)

  5. Mmmm....vad gott!!! Och vilken underbar bild!!!

  6. Jag kan hålla med...ris är lite trist. Men så mycket de går att ha till och göra så mycket med...japp,en kastrull ska på så jag kan steka lite med massa gott under veckan,helt klart. TACK! :)

    Heja oss,ickerökare ! ;) 9dagar nu...

  7. Nu vill jag ju åka till Asien! Hur ska det gå till utan pengar. Får prova din fina nasi goreng istället:)

  8. Vad gott det ser ut. Jag äter gärna ris, men kan på något sätt hålla med dig om att det inte smakar så mycket.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.