Mot Ullared

10/26/2010

När ni läser detta är jag mitt uppe i min shopping på GeKå´s i Ullared! Och nej, jag är inte lika galen som alla andra i TV-serien. Jag har inte sparat hela året för att kunna inhandla min årsförbrukning på hygienartiklar, bakplåtspapper och fryspåsar ;-) Men jag kan lova er som är skeptiska att det är mycket roligare och normalare än vad som visas i TV
Det jag vet att jag ska köpa (som andra brukar shoppa åt mig där) är vaniljstänger. De kostar bara några kronor, helt galet billiga, ok inte ekologiska då (skäms...). Och sedan har jag fått en mega-bauta-gigantisk-superduper beställning på Lego. Gissa från vem?

Så idag bjuder jag på bröd i detta tidiga inlägg. Receptet kommer från boken 'GI in the city'. Jag hade lite bakhjälp som vanligt så vi fick i lite för mycket mjöl. Degen ska vara lösare än vanlig deg när ni bakar med dinkel. Brödet blir som en luftigt ljust bröd, men lite nyttigare.


Dinkellimpa
, 2 bröd
10 dl fullkorns dinkelmjöl
7 dl siktat dinkelmjöl
25 g jäst
1 tsk socker (för jäsningen)
1 + 5 ½ dl vatten, 37°
2 tsk salt
½ dl olivolja
2 dl kokta dinkelkorn (jag tog okokta dinkelflingor istället)
1 dl solrosfrön

Lägg allt mjöl i en bunke. Gör en grop i mitten och smula den jästen. Tillsätt socker och 1 dl vatten. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
Rör ned resten av vattnet och övriga ingredienser. Knåda degen väl och låt jäsa ytterligare 40 minuter. Häll degen i två smorda brödformar, 1 ½ l. Låt bröden jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
Grädda bröden längs ned i ugnen i 10 minuter, sänk sedan värmen till 200° och grädda ytterligare 20 minuter.

Och tack Nettan för tipset att använda Ikeas ugnsformar till bröd!

14 kommentarer:

  1. Ha en bra dag i trängseln bland alla köpsugna och glada människor!
    Nu ska jag kolla runt lite bland alla dina recept, i första hand kategorierna "Fisk" och "Såser/Röror".
    /SA

  2. Åh vad kul! Och jag vet, det är ju faktiskt inte så galet som det verkar. Undra om de har börjat med julsaker än? Hoppas du får en härlig dag!

  3. Hoppas att du har haft en bra shoppingdag, själv ska jag dit om några veckor :)
    Brödet verkar och ser jätte gott ut!

  4. Nougaten brukar också va bra mycket billigare. :) Happy shopping!

  5. remsan goes ullared! att titta på tv-programmet ullared är för övrigt en av mina favoritsysselsättningar på måndagar :) nästa säsong kanske du är med, alltså? :)

  6. Jag har lyckats övertala sambon min att åka till Ullared. Så i februari ska vi dit och kolla var det är för ställe egentligen. Hoppas ni får det toppen och att du hittar en massa kul att handla! :-)

  7. Jag har bara varit i Ullared en gång som barn. Minns det med skräckblandad förtjusning. Kanske ska ta å göra det här brödet i helgen, har en hel del dinkel kvar sen mina dinkelplättar.

  8. I love ullared!
    Ditt bröd ser jättegott ut! Högt och fint :)

  9. Eftersom jag bara har ynka 25 minuters bilresa dit, blir det faktiskt många vändor dit! Åh där finns ta mig sjutton allt... perfekt så här inför jul! Åh de har verkligen bunkrat upp med julsaker... Hoppas du hittat mycket fint :-) Kram Gourmetmorsan

  10. du kanske kan hitta några fina ljuslyktor på ullared att dekorera i din trappa med? :) hoppas du får en finfin shoppingdag iaf!

  11. Jag är Ullareds-oskuld. Men kommer nog att bli av med den i november när jag hälsar på Miss Franklin nästa gång, som bor åt det hållet.

  12. Åh, vill oxå. Fast vi har bestämt att vår årliga hösttur till shoppingens mecka får blir en vårtur istället. Kanon när man kan passa på att handla julklapparna där, har man tur så har man handlat alla klappar när man kommer hem från U-red.
    Hoppas du gjorde många fynd och att "någon" får mycket lego...

  13. Hittade nyligen din blogg och tycker den är underbar! Har redan testat två recept. Jättekul att laga mat igen, ibland får man idé-torka. Tack för fin inspiration!

  14. Hoppas du har en riktigt rolig dag i Ullared. Bor ganska nära så det har blivit en del besök genom åren. I dag har jag lagat din balsamicokyckling. Underbart god, tackar för receptet!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.