Rodnande kassler i Bergakungenssås

10/15/2010

Jag har länge velat testa ett recept jag hittade hos Helena, som kvalat in under hennes bjudmat/paradrätter. Men varje gång jag tänkt att nu ska jag laga det, så har tiden inte funnits. Men en dag när jag var ledig så tog jag mig tid och skjusade in kasslern i ugnen. Och det blev jättegott! Jag skulle även kunna tänka mig att laga såsen och ha till bräckt kassler istället.
Rätten ska vara en riktig klassiker och ändå har jag aldrig ätit den. Men rätten föddes väl när min familj mumsade kotletter som om det vore de sista kotletterna på hela jorden... Näe då, vi åt kassler på 70-talet också, men för att kvala in som bjudmat på den tiden var den nog tvungen att vara smördegsinbakad, det var hett då :-) Så här gjorde jag i alla fall utifrån Helenas recept.


Rodnande kassler i Bergakungenssås
, 4 pers.
750 g kassler
smör! att steka i
1 gul lök, finhackad
100 g rökt, skivad skinka
3 dl vispgrädde
1 msk tomatpuré
1 msk kalvfond
½ tsk paprikapulver
1 tsk torkad dragon
1 ½ dl vitt vin (jag tog matlagningsvin)

Sätt ugnen på 175°. Ta bort nätet runt kasslern och lägg den i en ugnsform. Tillaga den i ugnen i 1 timme.
Stek lökhacket i smör i en panna och låt även skinkbitarna steka med en stund. Tillsätt grädde samt kryddor och låt sjuda i 5 minuter. Tillsätt sedan vinet och smaka av med vitpeppar. Skiva upp kasslern och servera tillsammans med/i såsen.

Trevlig helg allihop! Själv ska jag gå bort och sätta mig vid dukat bord, det är en nice start på helgen :-)

5 kommentarer:

  1. Det låter jättegott!

  2. Ett hyvens recept! Mycket bättre foto än mitt också, jag borde nog fota om min stackars stekpanna... ;-)

  3. Det där låter himla gott, enkelt och perfekt för oss! Ska läggas på "pröva-på-listan" :-) Här blir det marinerade kycklingvingar till förrätt ikväll och sedan entrecote med en mumsig (men icke så kalorisnål) potatisgratäng! Ha en riktigt skön helg!

  4. den där brukar jag laga till kidsen på jobbet! fast bara såsen till pasta och så med sån där läskig färdigstrimlad skinka i... men såsen är ju god iaf, ska nog testa att göra den hemma med kassler istället!

    vi kanske kan starta godisutkörnings-företag? du har en filial i kalmar och jag i gbg och sen sprider det sig över hela sverige och vi blir miljonärer och kan bara sitta och rulla tummarna :)

  5. Ja det såg gott ut det där..

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.