Vietnamesisk nudelsoppa

10/13/2010

I senaste numret av Mer Smak hade de flera vietnamesiska recept av Tam Åkesson som är krögare på Xe Ôm Indochine i Stockholm. Jag blev sugen på att testa flera av recepten, men denna gången fick det bli en nudelsoppa. Jag följde inte receptet helt, men det blev väldigt gott. Till och med barnen tyckte det var gott, de fick dock inte så mycket av själva buljongen då den blev ganska stark (även innan den extra ingefäran och chilin åkte i). Men köttet var så mört att det passade dem perfekt. Och nudlar har vi aldrig behövt tjata i dem direkt...
Den här soppan är kanske inte särskilt höstig, även om hettan kan värma upp den mest frusne.


Pho Bo (nudelsoppa med biff), 4 pers.
1 kg bog, skuren i tunna skivor
1 gul lök, i klyftor
30 g ingefära, skalad & skivad
ca 1 ½ l vatten
6 stjärnanis
2 tsk svartpeppar
1 msk fisksås
½ msk salt

250 g platta risnudlar
2 msk riven ingefära
1 knippe salladslök, skivade
1 kruka koriander, grovhackad
1 chili, urkärnad & hackad

Vid servering:
1-2 lime, i klyftor
ev. sweet chilisås

Sätt ugnen på 250°. Koka upp kallt vatten tillsammans med skivorna av bogen tills det det skummar. Häll sedan av allt i ett durkslag och skölj rent köttet. På så sätt slipper man skumma av köttet. Koka sedan upp vatten och lägg tillbaka köttet i grytan.
Grilla lök och ingefära i ugnen tills de nästan är brända, ca 20 minuter. Lägg i dem i buljongen tillsammans med stjärnanis, peppar, fisksås och salt. Låt allt småkoka i 1-1½ timme tills köttet är riktigt mört.
Tillaga under tiden nudlarna enligt förpackningen. Lägg nudlarna i en stor soppskål, lägg i köttet, riven ingefära, salladslök, koriander och chili. Sila den kokande buljongen och häll över nudlarna. Servera tillsammans med limeklyftor att pressa över soppan och för de som vill sweet chilisås.

7 kommentarer:

  1. Mmm, vad gott! Jag lusläste också de sidorna om vietnamesisk mat i den tidningen. Maken hittade ett riktigt spännande recept på smördegsinbakad oxfile med kantareller, som vi ska testa vid något festligare tillfälle.

  2. den här ska jag spara receptet på! vi behöver lite nya roliga soppor i det här hushållet och spicy food gillar vi ju :)

    ja, jag funderade också på att ha i extra, i alla fall cornichons, men så är det ju bara jag som gillar det och jag är inte så förtjust i syltlök å andra sidan så då fick det bli samma mängd som i receptet!

  3. Mmm,vilket härligt recept, spännande smaker!

  4. Vad roligt att höra att soppan även passade barnen!

  5. Vietnamesiska Pho är bland det bästa jag vet. Måste bara tipsa om denna: http://torskpalax.blogspot.com/2009/12/vietnamesisk-nudelsoppa-med-dumplings.html

  6. Mmm....vilka smaker!! Inte ofta man använder kött tycker jag i asiatiskt. Blir mest kyckling, fisk o skaldjur!

  7. Åh hade jag vetat att detta skulle serveras hos er ikväll och inte bott så värst långt ifrån, hade du fått mig oxå vid matbordet :-) Ser ju super ut! Kram Gourmetmorsan

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.