Grattis bästa pappa!

11/14/2010

Hipp hipp hurra för alla pappor idag! Tänk att mina småttingar varit så duktiga och köpt paket till sin pappa alldeles ensamma ;-) De prickade till och med rätt när det gällde han storlek i tröjor. Inte dåligt! Jag och lillasyster ska idag ta med oss våra vilddjur och åka till vår pappa och fira honom. Han ska få ta det lugnt medan vi fixar middagen. Men den maten får jag återkomma med
Idag bjuder jag istället på kakan jag bakade till jobbet när vi skulle ha sjuksköterskemöte. Lowe hade föreslagit sockerkaka, en av favoritkakorna, som jag kan tycka är en ganska trist kaka. Det blev istället en lyxigare variant av mjuk pepparkaka skulle man kunna säga. Receptet kommer från boken Bär & Bakverk av Elisabeth Johansson. Har ni inte den boken så köp den. Jag har inte testa alla recept ännu, men de jag har bakat utifrån har varit toppen. Det är bra att ha en bok med tips på bakverk med alla sorters olika bär, även de mindre vanliga.



Mjuk tigrerad lingonpepparkaka med choklad och valnötter4 ½ dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bikabonat
1 tsk ingefära
½ tsk kanel
100 g smält smör
3 dl mjölk
1 ½ dl lingonsylt
1 dl valnötter, grovt hackade
75 g mörk choklad
1 tsk ingefära
1 ½ tsk kanel
1 ½ tsk malda nejlikor

100 g mascarpone eller kesella
75 g rumsvarmt smör (ta för guds skull inte margarin!)
1 ½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
mörk choklad
några valnötter

Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en avlång brödform. Blanda mjöl, socker, bikarbonat,
1 tsk ingefära och ½ tsk kanel i en bunke. Tillsätts smält smör, mjölk och lingonsylt. Blanda ihop till en slät smet och tillsätt valnötter och choklad. Häll häften av smeten i formen. Blanda sedan ned 1 tsk ingefära, 1 ½ tsk kanel och 1 ½ tsk malda nejlikor i resten av smeten. Häll den mörkare smeten över den ljusa. Rör lite med en sked i smeten så att det blir ett tigrerat mönster. Grädda i 45 minuter. Låt svalna.
Vispa eller mixa mascarpone, smör, florsocker och vaniljsocker till en slät kräm. Bred glasyren över kakan och strö över hackad choklad och valnötter.

7 kommentarer:

  1. Åhh... tittar trånande på fina kakan! Den är så vacker! Och säkert mumsig också! Och... testar jag den så lovar jag att använda smör... som ALLTID! :-D

  2. kakan ser kanongod ut! det är så fint att dekorera med valnötter tycker jag :)

    och förresten så har jag finurlat lite på vad jag ska bjuda på som välkomstdrink när jag ska ha middag på fredag och nu tack vare din mandarinmojito så vet jag nog vad det blir, den låter vintrig och mysig så det känns perfekt nu!

  3. Guud vad gott det där ser ut! Hoppas jag är på bättre bak-humör nästa helg. Hamnar i spara mappen helt klart!

  4. Vilka duktiga barn du har som kan shoppa alldeles själva :)

    Mjuk pepparkaka är en av mina favoriter och din variant verkar ju hur god som helst!

  5. Vilken kaka!!

    Du har en utmaning på min blogg:)

  6. Håller med Sofie - vilken kaka! Mums!

    Och på min blogg har du fått en award :-)

  7. hurra för remsan-pappan!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.