Radiomedverkan och minipajer

11/22/2010

Idag har jag tillsammans med Helena pratat om våra skötebarn i radion, nämligen våra bloggar. Och vår gemensamma blogg Matbloggen som ni finner på Sveriges Radio - Kalmar. Tyvärr kunde Charlotte, vår andra kompanjon på Matbloggen inte vara med.

 
Jag minns knappt vad vi pratade om, jag och Helena blarrade som vanligt på :-) Men då finns ju lyssnararkivet...Självklart var mina kollegor tvungna att driva med mig när jag kom tillbaka till jobbet. De hade pimpat ett av landstinget plastförkläden (såå fint med texten Emmy och en massa hjärtan) och en papprondskål (läs uppläggningsfat) åt mig som numera pryds med "Remsans Bistro". Varför de tyckte detta var så roligt kan ni lyssna på här.

I alla fall en av oss ser poffsig ut, måste vara hörlurarna som gör det, ha ha... Tack Helena och Mari för en rolig radiomedverkan.


Trots ironin hos mina söta kollegor brukar jag vara snäll och baka lite gott åt dem ibland. Så för någon vecka sedan när vi skulle ha höstlunch och utbildning på jobbet, hade jag blivit tillfrågad att göra någon dessert/kaka som man kunde ta med sig i handen eftersom vi skulle förflyttas oss efter lunchen till en föreläsningssal. Det skulle smaskas cirka 40 kakor. Hm... Jag klurade lite. Något i formar skulle vara smidigast tänkte jag och så gärna lite "höstigt". Jag provbakade lite och hade makens kollegor som testpanel. Jag provade att göra chokladmazariner, men jag hade svårt att hitta en glasyr som passade tyckte jag. Tillslut föll valet på dessa kakor. Det kändes som lingon och kola passade bra så här års. Jag fyllde kakorna med olika mängd sylt. Testade även att ha 50/50 lingonsylt och även bara lingon, så det är helt en smaksak hur söta kakor man vill ha.


Minipajer
med lingon och kola, 16 st.
150 g smör
3 dl mjöl
3 dl havregryn
2 msk socker
1 äggula

2 dl lingonsylt, ca 1 msk/kaka alt. halva mängden lingon

1 ½ dl grädde
3/4 dl socker
3/4 dl ljus sirap
1 ½ msk smör
1 ½ vaniljstång (alt. ½ tsk vaniljsocker)

Sätt ugnen på 200°. Blanda samman ingredienserna till en deg. Lägg undan ca 1 dl deg. Forma resten till en rulle och skär i 16 bitar. Tryck ut bitarna i små aluminiumformar. Förgrädda formarna i 8 min. Fördela sylten i formarna. Blanda ingredienserna till kolasmeten i en kastrull och låt koka ca 20 min, till ca 120°, det ska vara en tjock kolasmet. Fördela i formarna. Smula resterande deg över kakorna. Grädda ytterligare 12 min. Servera som de är eller med en klick vispad grädde eller vaniljvisp till som en liten paj.

Kan säga att det var ingen hit att koka kolasmet till 3 satser på samma gång... Jisses, smeten tjocknade ju aldrig...

6 kommentarer:

  1. Det här ska jag absolut lyssna på! Vad roligt att bli inbjuden till radio :-)
    Kram Gourmetmorsan

  2. åh, detta är ju hur kul som helst! hurra!

  3. Såå roligt att ni har varit med i radion. Jag måste absolut lyssna på det inom kort!!!
    Stort grattis!

  4. Vad roligt att få vara med i radio, men lite pirrigt också skulle jag kunna tänka mig. :-)
    Den där kakan såg inte dum ut. Riktigt mumsig såg den ut faktiskt!

  5. Spännande, lite av kändisstatus minsann:)
    Men vi har varit inne igår och försökt att lyssna men får inget ljud. Ska prova ikväll igen och se om vi har bättre tur, vi vill ju höra er!

  6. vad kul med radioprat :) radiopratare var ett av mina drömjobb som barn, hehe.

    så bacardi mojito är ingen hit alltså? jag har funderat på att köpa en sån men sen så ska man ju ändå tillsätta is, lime, mynta och sodavatten står det på så då förstår jag inte riktigt vad man ska med själva mixen till... bra att du testade så jag slipper göra det ;)

    och du, de där minipaj-kakorna ser kanongoda ut!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.