Fika i pulkabacken

12/10/2010

Idag har vi varit ut och busat i snön. Packade ned lite fika och varmt att dricka och så stack vi ut efter frukost. Lowe och Wille åkte som galningar i backen, de är så orädda. Själv har jag blivit lite mer harig med åren och tycker att en snowracer är lite för hög och går en liten aning för fort :-)
Nu bjöd inte Lowe på denna fina kaka idag, men det är han som står för bakandet av den. En av Lowes favoritkakor är ju som ni kanske kommer ihåg sockerkaka. Detta är ett sätt att piffa till en vanlig anspråkslös sockerkaka. Och den blir grymt mycket godare.


Spetskaka
75 g smör, smält
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

Glasyr:
1 dl strösocker
2 msk smör
2 msk vispgrädde

Sätt ugnen på 175°. Smör och bröa en rund form med löstagbar kant. Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Blanda de torra ingredienserna och vänd ned dem i smeten. Tillsätt sedan smör samt mjölk och rör till en smidig smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Blanda ingredienserna till glasyren och bred över den nästan färdiggräddade kakan. Sätt in kakan i ugnen i ytterligare 10 minuter.


Hittat ett perfekt sätt att bränna fett på! Att åka på bara rumpa ned för pulkabacken ett par gånger. Det känns så i alla fall... Attans så kallt det blev om rumpan. Kanske inte, men det är bra träning att springa upp i backen och pulsa i snön med barnfyllda pulkor!

7 kommentarer:

  1. Vad härligt!! Har stått i fönstret flera gånger idag och andra dagar denna veckan och tittat ut på den vackra vintern. Bylsar man på sig bra så är det ju underbart! Men....instängd i arbetslivet och när man blir utsläppt känns det bara mörkt och kallt!

  2. Vilken härlig bild, så kul ni har, det bara lyser om er!

    Ha en skön helg på dej!

  3. alltså, lowe har ju galet bra smak - sockerkaka är min favoritkaka också! och har varit så sedan jag var liten. extra god är den såklart när det är glasyr på den. så fort jag har fått min smaksinne tillbaka ska jag göra en sådan.

    hoppas ni får en fin helg!

  4. Härlig vinterbild! Och kakan ser mums ut!

  5. hej emmy!
    härligt att man varit saknad :-) vet inte riktigt vad som hände, men bloggen har varit borta några dagar och jag kunde inte ens redigera med recept till bilderna, så det kan bli... :-) back in business... :-)!

  6. Hejsan !
    hittade in här genom en annan blogg
    Här var trevligt och mysigt.
    förstår att fett bränner bort om man åker på ändan- jag får väl samla alla mina barnbarn och åka på detta vis hela vintern om det ska ta på mitt bakställ hi hi..
    Men bilden är jättefin jag tittar nog snart in på ett nytt besök här kommer en liten adventskram från kristina
    http://vindvittra.wordpress.com

  7. Hej, vilken underbar bild på er! Man blir så glad av att se er för ni ser ut att ha så roligt att det smittar. :-)

    Om du gör pepparkakssmoothien till Lowe kan du väl höra av dig om vad han tyckte.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.