Fisk men inga inläggningar

12/28/2010

Varje vinter det blir så där bitande kallt så förundras jag över de människor som inte verkar frysa alls. Själv bylsar jag på mig tjocka koftor och raggsockor. Medan en del inte verkar behöva mer kläder än annars. Hur är det möjligt? Fast jag tycker också att det är lite av charmen med vintern att får ta på sig mysiga stickade plagg. Att frysa ena stunden för att nästa bli gosigt varm. Numera är jag pimpad (av maken!) med ett par tjejrosa luddiga tofflor med ingen mindre än Hello Kitty på. Ni förstår ju själva hur het jag är så här mitt i vintern ;-) Mindre charmigt börjar snöskottningen bli, men det är en annan historia.

Om ni nu mot all förmodan har börjat ledsna en liten aning på sillinläggningar och rökta ålar och allt vad som hör julbordet till i fiskväg, så kanske det helt enkelt är dags att svänga ihop en gratäng. Här är en fylld med en massa gott från havet som gärna får sällskapas av ett gott vitt vin :-)


Gratäng med spätta och skaldjur, 4 pers.
600 g rödspättafiléer
200 g musslor, grovt hackade (ta hellre frysta än på burk)
200 g skalade räkor, grovt hackade
2 sardell- eller ansjovisfiléer, hackade
2 scharlottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade

Sås:
3 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
3 msk hummerfond
vitpeppar

100g cocktailtomater, halverade
färsk basilika

Sätt ugnen på 200 °. Smöra en ugnsform och täck botten med hälften av spättafiléerna. Blanda räkor, musslor, ansjovis, scharlottenlök samt vitlök och fördela hälften av hacket över spättafiléerna. Täck sedan med resten av filéerna och det sista av hacket. Koka ihop grädde, vin och fond i 5 minuter, smaka av med peppar och red eventuellt med lite mjöl. Häll såsen över fisken och toppa med tomathalvorna. Gratinera i ca 15 minuter. Strö över lite basilika och servera tillsammans med potatis och en sallad.

Ja, som ni kanske märkt har bloggen bytt skepnad. Jag har fipplat och hållit på med mallen för att kunna få in större bilder, men se det gick inte i alla fall. Så nu får vi se om jag gör om den igen...

8 kommentarer:

  1. Vi har oxå ätit fisk idag! Tycker det känns snällt för magen såhär mellan jul-och nyårsmaten :)
    Gratängen ser fantastiskt god ut!

  2. Sardeller i, mums, det gillar vi!

  3. Fisk är verkligen så gott, men har inte vågat mig på det igen efter värsta allergiska reaktionen i somras.. Får se när jag vågar mig på det igen =)

  4. Enda gången jag haft mössa och vantar i vinter är när jag är med min dotter i stallet... gillar inte vinterkläder.. men det är ju lite kallt på eftermiddagen när bilen är helt kall att köra 2 mil :)

    Alexandra

  5. Vi åt fisk med spenat igår och det kändes väldigt bra för magen efter alla tunga rätter på julbordet!

    Mössa? På tekannan möjligtvis ;)

    God fortsättning!

  6. jag tycker bloggen ser jättefin ut! tack för CB-receptet till nyår, det verkar som att det blir det på nyår, i alla fall i någon variant. kul!

  7. Vilken fin design du har på bloggen. Jag var först tvungen att dubbelkolla att jag kommit rätt..

    Fiskrätten låter jätte god!

  8. Mmm så gott! Fisk är underbart gott tycker jag, inlagd eller ej. (är också en såndär iskall. Raggsockar, filtar, halsduk, eld i båda spisarna, värmen på högsta, ja rubbet - fryser likväl...)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.