Födelsedagsmiddag

12/01/2010

Lagom till jag skulle ha födelsedagskalas så fick jag ett tips av Lill-Ingrid, en av mina läsar, på ett recept och tänkte att detta testar vi till min födelsedag. Vilket visade sig vara jättegott! Så pass gott att alla tog om flera gånger. Jag hade lagat till 12 personer, men jag skulle snarare säga 8...



Fläskfilé rosé, 4-5 pers.
600 g fläskfilé
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 gul lök, finhackad
2 dl crème fraiche
1 dl vatten
2 msk chilisås
1 ½ msk rosépeppar
½ msk Worcestersås
½ msk kinesisk soja
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk kalvfond
hackad persilja

Sätt ugnen på 225°. Putsa filén och skär den i skivor. Bryn i omgångar i smör och krydda med salta och peppar. Lägg köttet i en ugnsform. Fräs lökhacket i en panna, blanda ned övriga ingredienser utom ½ msk rosépeppar och persiljan. Rör om och låt koka några minuter. Slå såsen över köttet, strö över resten av rosépepparn samt hackad persilja. Sätt in i ugnen i 15 minuter.
Eller så steker du köttet och slår såsen över direkt i pannan och låter koka 5 minuter om ni inte är så många.


Till detta åt vi ugnsrostade rotfrukter; potatis, sötpotatis, orange morot, gul morot, lila morot, röd morot, palsternacka och squash.


Och en sallad med ruccola, rödkål, tomater, mango, sugarsnaps och valnötter. Testade fikon balsamvinägern, som var god, men jag hade förväntat mig mer.


Till dessert blev det bästa cheesecaken fast jag bytte ut digestivekexen mot mixade pepparkakor och serverade den tillsammans med apelsin smaksatt med lite sirap och stjärnanis (fick marinera ihop i ca 4 timmar).


Min mamma hade med fasa ;-) hört hur jag berättade i radion hur jag står och slabbar ned mig i köket helt utan klass (läs utan förkläde). Och inte nog med det så får hon reda på att mina kollegor tycker jag ska kocka i ett av landstingets plastförkläden - nähe! Så mamma inhandlade helt enkelt en fint förkläde med matchande grytlappar till. Så nu kan jag fortsätta slippelislabba med med lite stil. Tack mamma och alla andra för de fina presenterna!

8 kommentarer:

  1. Vilken kalasmiddag och en kalasbrud likaså! Åh, var har hon fått tag i järnek med bär, så juligt, tänkte jag när jag såg fläskfilén ogräddad? Sen såg jag att det var persilja och rosépeppar! Har nog fått julfeber eller nåt! :-)

  2. Snyggt!! Fick du inga uppläggningsfat?;) och maten ser väldigt god ut så ni verkade ha en riktig festmiddag. Kul idé med apelsinen till cheesecaken, det ska jag nog testa någon gång.

  3. Allt ser fantastiskt gott ut och du måste väl vara Kalmars snyggaste 37 åring ;)

  4. Tjusigt! :-) Rosépeppar är verkligen gott och det borde man använda oftare! Har en "paradrätt" - pasta rosé med rökt lax, tomat, grädde och rosépeppar!

  5. Vilket schysst kit för kommande söliga dagar i köket! Tyckte ni skötte er alldeles utmärkt i radion! Lyssna på programmet, och det kändes som ni hade hur kul som helst :-) Födelsedagsmaten ser ju alldeles förträffligt god ut! Förstår att gästerna tog om flera gånger... med en sådan duktig kock :-) Kram Gourmetmorsan

  6. Tjusig fläskfilé och tjusig Remsa :-)

  7. Vilken smarrig födelsedagsmiddag du fick. Kul att du fick ett förkläde... klart du ska ha ett förkläde när du lagar så mycket mat. :-)

  8. Jag är också dålig på att använda förkläde men jag försöker bätra mig.. =)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.