Ingen mer julmat...

12/26/2010

Hur har er jul varit? Min har varit bara bra. Hade varit lite orolig att jag skulle hamna på tomtens stygglista, men det verkade som han tänkte om och kom med några fina klappar även till mig. Det som saknades var dock min bror och hans familj som stannade i Stockholm denna julen. Tyvärr har en del som velat inte kunnat ta sig till sin släkt. På Öland stängdes en del vägar av för där blir det hemskt när det både snöar och blåser. Hade kollegor som fick ofrivillig (dock kanske glädjande) semester eftersom de var insnöade. Då är det perfekt om det har bunkrats upp med julmat så det räcker nästan ända fram till tövädret kommer. Själv brukar jag ganska snabbt trötta på julmaten. Och för en gångs skull vill inte ens barnen se åt en köttbulle.

Och det blir inte ens mat gjord på julbordets rester. Denna rätten heter egentligen grekisk pyttipanna, men det namnet nedvärderar hela rätten. Så jag döpte helt enkelt om den, för det är mycket godare än en pytt. Detta är en perfekt rätt att ha till fredagsmyset eller jullovsmyset. Enklare än tacos och betydligt godare :-)

Grekisk festkyckling, 4 pers.
4 kycklingfiléer, strimlade
Marinad:
1 dl olivolja
2 msk kinesisk soya
2 pressade vitlöksklyftor
1-2 tsk sambal oelek

4-6 potatisar, i klyftor
2 paprikor, i mindre bitar
2 rödlökar, klyftade
1 squash, i mindre bitar
250 g körsbärstomater, halverade
150 g fetaost
½ kruka basilika

Skär kycklingfiléerna i ganska stora strimlor. Blanda alla ingredienser till marinaden och marinera kycklingen ett par timmar.
Sätt ugnen på 225 °. Olja en form och lägg potatisklyftorna i formen. Salta lite och sätt in i ugnen i 15 minuter. Fördela lök, paprika, squash och kycklingen med marinaden över potatisen och ställ in i ugnen i ytterligare 15 minuter. Lägg sedan på tomaterna och smula över fetaosten, sätt in i ugnen i 10 minuter till. Strö över färsk basilika.
Servera tillsammans med vitlöksbröd och tzatziki.

Tzatziki, 4 pers.
½-1 gurka, grovt riven (jag kärnar inte ur den)
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
2 vitlöksklyftor, pressade
3 dl matyoghurt
2 msk olivolja

Strö saltet över den rivna gurkan och låt stå ca 10 minuter. Smaksätt yoghurten med peppar och vitlök. Krama vätskan ur gurkan och blanda ned den i yoghurten. Rör ned olivoljan. Tzatzikin blir extra god om den får dra ett tag.

8 kommentarer:

  1. Men mums, det låter smaskens!
    Har förstått att ni fått upp vårt "härliga" vinterväder till era trakter.
    Nej, ingen mer julmat här heller, det har inte alls smakat i år... I kväll blir det goa färsbiffar med kantareller istället och gott rött i glasen.
    Ha det bra (även om det ska jobbas)/kram

  2. God fortsättning! Oj, vad fort julen är över hos er! Här myser vi med glögg och gott julfika i skrivande stund. Jag lyssnar på julkonserter på svtplay och njuter och bloggar inte ett skvatt haha! Julmat har vi nu ätit i dagarna tre men imorgon blir det nog något annat. Glögg däremot dricker jag gärna framåt februari, tycker det är så gott.

  3. Här kommer en sen julhälsning från Tina och pickipicki-fågeln. :-)

  4. Å så gott det låter. :D
    Jag är personligen inte så förtjust i att äta julmaten som jag är i å laga den så jag har tröttnat jag med. :D
    I morron blir det kyckling å pasta, tillagat i mina nya grytor. :D
    God fortsättning. :)

  5. på annandagen äter vi alltid något icke-julmatigt. vilket är skönt, för det är liiite tjatigt med det några dagar i rad.

    nu är vi dock tillbaka i göteborg igen, det känns sådär kul när man har haft det mysigt med familjen i flera dagar
    :(

  6. God fortsättning!

  7. Låter jättegott!

  8. Mmm, vad gott det lät. Det får nog testas!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.