Banoffee pie

2/28/2010


Denna kaka/tårta är tydligen väldigt känd, men jag hade varken smakat eller bakat den innan. Men nu var det så att jag hade hittat ett recept på brownies där det ingår kokt kondenserad mjölk, så det var främst det jag skulle testa, att koka en konserv med kondenserad mjölk alltså. Och då ramlade jag över receptet på denna goda kaka. Det finns en mängd olika recept på den, i alla består botten av Digestivekex och smör (som i cheesecake), men jag gjorde en annan botten som smakar nästan likadant. Botten går att använda till andra kakor också eller bara fylla med vispad grädde och bär på sommaren.
Vi var alla överens om att kakan är jättegod! Dock tyckte sonen (som inte är så förtjust i bananer) att vi ska ha någon annan frukt på nästa gång, gärna hallon och det tror jag definitivt blir gott. Den kokta kondenserade mjölken blir som en kolakräm och går att använda som just sådan i andra bakverk/desserter. Kokar man den i 4 timmar så blir det kolapudding om man gillar det.
Så här gjorde jag.

Banoffee pie, 10-12 bitar
1 burk kondenserad mjölk, kokt i 2 ½ h
125 g smör (inte margarin)
½ dl farinsocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2-3 bananer, skivade
2 vispad vispgrädde + 1 tsk vaniljsocker
riven mörk choklad el. siktad kakao


Vira in burken med kondenserad mjölk i aluminiumfolie (så låter det inte när den slår mot kanterna i kastrullen) och lägg i en kastrull. Slå över vatten så det täcker burken. Låt sedan burken koka under lock i 2-3 timmar. Ju längre burken kokar desto tjockare blir krämen. Se till så vattnet hela tiden täcker burken. Kyl sedan ned burken så innehållet svalnar.
Sätt ugnen på 200 °. Smält smöret till botten i en kastrull. Tillsätt sedan farinsocker, havregryn, mjöl och blanda ihop. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant. Grädda i 15 minuter. Låt svalna.
Bred ut kolakrämen (den kokta kondenserade mjölken) över botten. Bred över grädden, lägg på bananskivorna och riv över chokladen.

Denna bokrea...

2/27/2010

Varje år tänker jag att jag inte ska köpa så många böcker, i alla fall inte kokböcker. Men det är som en drog så fort första reklambladet kommer. Jag bara ser alla fina böcker jag vill ha. Sen är det kört... Jag kan inte hålla mig borta. Och då är det inte bara de kända böckerna, utan även de där böckerna jag inte sett tidigare. Särskilt när det gäller kokböcker tycker jag att det är roligt att laga något ur en kokbok som inte så många har. För visst är det roligare att överraska än bjuda på den där rätten eller kakan alla redan smakat. Och sen är det ju en sån njutning att sitta och bläddra i en fin kokbok. Hur är det med er, har ni gjort några fynd på rean?

Nästa tripp till bokrean ska vi inhandla fler barnböcker. Ny djurbok och skelettbok står på önskelistan för en viss liten kille. Och jag ska försöka ;-) att hålla mig ifrån kokböckerna, så länge de inte ropar så där lockande på mig...

Fredags fisk

2/26/2010

Nu börjar den verkliga livsfaran med att cykla... Om det var slirigt innan så är det inget mot vad det är nu. Var rena isgatan idag på morgonen. Men... jag har hittills hållit mig kvar på cykeln. Peppar peppar... Fattas väl bara att jag hoppar på kryckor lagom till våren är här.
När man är nyuppstigen (mellan 2 nätters jobb) är man inte direkt sugen på en maffig bit kött. Då är fisk perfekt. Hoppas fortfarande på att få flera att äta mer fisk :-P Trevligast blir rätten gjord i små portionsformar, men går självklart att göra i en stor form.
Trevligt fredagsmys på er! Själv ska jag ut och riskera livet igen...

Tomat- & citronfisk, 4 pers.
800 g vit fisk, gärna i 4 tjocka portionsbitar
smör
1 tsk salt
1 tsk malen spiskummin
1 krm svartpeppar
1 citron, saften (ev.lite rivet citronskal)
400 g enkel tomatsås, inte med örtkryddor
(jag tog Heinz Tomato Frito)
1 liten squash, i ½ cm tjocka skivor
1 ask cocktailtomater

Sätt ugnen på 200°. Smörj ugnsformarna med smör. Lägg i fiskbitarna och krydda dem. Slå tomatsåsen över och runt fisken. Fördela tomaterna runt fisken och squashskivorna över. Dra ett varv med pepparkvarnen över och strö eventeuellt över lite rivet citronskal. Tillaga i ugnen i 15-30 minuter beroende på fiskens tjocklek.
Servera med ruccola och om man vill ha mer kolhydrater, även lite bulgur.

Annorlunda våfflor

2/25/2010

För något år sedan kom ICA förlag ut med en kokbok med lite annorlunda recept på husmanskost från hela Sverige. Ett recept vi fastnade för var rårakor gjorda i ett våffeljärn. Jag har gjort om receptet en aning för vi tyckte de var på tok för salta och så var receptet lite snålt tilltaget :-) Men de blir jättegoda! Särskilt med kålsallad och bacon till. Sonen kallar dessa råkor för våfflor, för det är de ju på sätt och vis...


Rårakor i våffeljärn, 4 pers.
2 kg potatis, riven
1 stor gul lök, riven
1 dl smält smör
2 ägg
1 ½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 dl kolsyrat vatten

500 g rödkål el. vitkål, finstrimlad
2 apelsiner, filéade (hinnfria klyftor)
3-4 msk lingonsylt
1 ½ dl matyoghurt

2 pkt bacon

Blanda den rivna potatisen och den rivna löken. Pressar ut vätskan med händerna. Blanda med smör, ägg, salt och peppar. Låt stå i 10 minuter. Tillsätt vattnet. Grädda i ett våffeljärn.
Blanda kål, apelsin, lingonsylt och yoghurt.
Knaperstek baconen. Ät och njut...

Mumsiga tekakor till pulkabacken

2/24/2010

Hittade ett recept på lite grövre tekakor hos Ann (Tänk om jag ändå hade en blogg...). De tar lite extra tid att baka, för havregrynen ska stå och svälla ett par timmar, men det är det värt! Desto längre grynen får svälla, ju mindre mjöl behöver man tillsätta. Familjen gav dem ett högt betyg. Jag tog precis som Ann ett avlångt lock och stansade ut bröden med.
Bröden är perfekta att fylla och ta med ut i det soliga vintervädret, för skiner solen idag!


Tekakor med havregryn och linfrö, blir ca 20 st (mina är 15x10 cm).

Färs i form

2/23/2010

Imorse var det verkligen förenat med livsfara (snudd på iaf...) att vara ute och cykla. Jag trampade iväg när plogbils killen fortfarande smuttande på morgonkaffet (kändes det som). Men jag höll mig med huvudet upp åt, tills jag skulle cykla hem... Tjoff! Igen! Så nu har jag cyklat omkull 2 gånger denna vinter. Tur man landade i en mjuk snödriva, men lagom kul...

Jag hade gjort potatismos till barnen igår till fisken och fick en del över, så det och lite färs fick bli dagens middag. Kanske har du färs över efter någon middag, annars går det bra att steka lite och blanda med röd pesto (finns med paprika och med soltorkade tomater) eller med tomatsås. Så gör du bara lite potatismos. Det här hade jag i:

Pestofärs med täcke, 4-6 pers.
500 g nötfärs
1 gul lök, hackad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 röd paprika, tärnad
1 burk röd pesto (jag tog Saltå Kvarns)

Potatismos:1 kg potatis
2 ½ dl mölk
2 msk smör (inte margarin...)
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

3-4 tomater, i skivor
1 dl riven ost
1-2 tsk torkad oregan

Sätt ugnen på 250°. Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka den mjuk och kör den till mos med elvispen tillsammans med smör, mjölk och kryddor.
Stek lök och färs. Krydda med salt och peppar. Vänd ned paprikan och peston.
Lägg färsen i en ugnsform, bred över moset, lägg på tomatskivorna och den rivna osten. Strö över oregano.

In i ugnen i 15 minuter.

Servera med en krispig sallad.

Magazine Mondays

2/22/2010

Denna måndags recept fick bli ett lättare recept i dubbel bemärkelse. Det skulle gå snabbt och så ville jag ha ett lågt GI inför träningen. Så det blev en kombo av två favoriter, fisk och wokat. Barnen fick potatismos till också.
Hittat det i Allt om Mat & Vin nr 15, 2000.


Sesamfisk med wokade grönsaker, 4 pers.
400 g torskfilé (lite lite tycker jag, ta 600 g iaf)
½ tsk salt
½ dl sesamfrön
1 msk rapsolja
1 tsk sesamolja

1 litet blomkålshuvud, i mindre buketter
1 stånd broccoli, i mindre buketter
1-2 rödlökar, i smala klyftor
250 g frysta/tinade haricots verts
1 knippe rädisor (fanns inga fräscha, tog salladslök)
1 msk rapsolja
1 tsk sesamolja
½ tsk salt
½ dl fiskbuljong
2 msk balsamvinäger
4 msk sweet chilisås

Sätt ugnen på 175°. Salta fisken och vänd den i sesamfröna. Stek den runt om i oljorna. Lägg fisken i en ugnsform och stek klart i ugnen i ca 10 minuter.
Bryn blomkål och broccoli i oljorna, sänk värmen och låt steka i 5 minuter. Tillsätt löken och haricots vertsen, stek under lock i 5 minuter. Rör om då och då. Salta samt slå över buljong och vinäger.
Servera fisken tillsammans med grönsakerna och ringla över lite sweet chilisås.

En flyttar in och tre flyttar ut

2/22/2010

Nu är man hemma i vardagen igen efter lite glamour på bortaplan. Helgen har varit kanon, bortsett från den jobbiga resan. Tyckte ändå vi hade barmark långa sträckor, men resan tog dubbelt så lång tid än vanligt. Helt klart en upplevelse att sitta i publiken och se bidragen live! Och visst var det många bra. Nästa år ska vi satsa på finalen :-)
När jag kom hem hade det flyttat in en till hos oss. En kaffemaskin, som är nästan att betrakta som en ny familjemedlem (hrm... enligt en viss person...). Ut flyttar kaffebryggare, espressomaskin och vattenkokare för att ge plats. Så idag har jag njutit av extra gott kaffe. Mmm...
Nästa projekt blir att flytta ut mixer (som jag lyckats köra sönder...), elvisp (som jag håller på att köra livet ur...) och lilla matberedaren för att ge plats åt en köksmaskin. Åh, jag längtar... Hoppas att bakandet ska gå som en dans.

Ja, sen var det ju den lilla surisen som flyttade in i förra veckan. Han har inte mått så bra. Tycker jag har matat honom och haft honom varmt, men jag får återkomma längre fram med bakandet av ett surdegsbröd, tyvärr.

Har ni gjort någon müslin än? Jag tycker jag får göra en eller två satser titt som tätt. Ta vad ni har hemma och blanda det ni gillar. Gillar man vanlig torr müsli är det enklare, men jag vill ju gärna ha den crunchig. Alltså rosta den i ugnen.

~Fiberhavregryn, havregryn, rågflingor och/eller dinkelflingor.
~Hasselnötter, valnötter, mandel, pumpafrön, solroskärnor och/eller sesamfrön.
~Man kan välja att söta eller inte söta. Vill man söta så välj den sötma ni gillar.
~Torkad frukt gillar många att ha i och det finns ju idag en hel uppsjö av. Jag brukar skippa frukten. Det kan man ha i när man tänker äta müslin i så fall. Annars föredrar jag att ha i färsk frukt i naturell yoghurt och äta min müsli med.
~Smaksätt med någon krydda tex pepparkakskryddor, vanilj eller kakaonibs.
Här är två recept man kan variera lite som man vill Kokosmüsli eller Pepparkaksmüsli. Lycka till!

Mot Melodifestivalen!

2/20/2010

På fredags kvällen mumsade vi på fyllda fläskkotletter och drack vin innan det var dags för mig att packa lite. För idag ska jag och min väninna Jessica fara i nordvästlig riktning, tvärs över vårt land till Göteborg för att titta på Melodifestivalen! Det ska bli såå roligt! Hoppas vi hinner shoppa lite också :-) Bara inget snökaos stoppar vår resa...
Här är fredagens middag.

Ostfyllda kotletter med cidersås och rotfruktpytt, 4 pers.
4 fjärillskotletter, 600 g
150 g vitlöksost
vetemjöl
salt & vitpeppar
3 dl äppelcider
3 dl vispgrädde
1 krm salt
½ krm vitpeppar

200 g potatis, i cm-stora tärningar
200 g rotselleri, i cm-stora tärningar
200 g kålrot, i cm-stora tärningar
200 g morot, i cm-stora tärningar
1 gul lök, hackad
smör
salt & svartpeppar

Banka ut kotletterna så de blir ca 2 mm tjocka. Bred vitlöksosten över dem. Rulla ihop och fäst med tandpetare. Salta, peppra och rulla dem i vetemjöl.
Stek rotfruktspytten i smör tills tärningarna känns mjuka. Krydda med salt och svartpeppar. Stek rulladena runt om i en annan stekpanna. Ta upp rulladerna.
Slå cidern i pannan och låt koka ihop till 1 ½ dl återstår. Slå i grädden och krydda. Lägg sedan tillbaka rulladerna och låt sjuda någon minut.

Variation på pannkakor

2/19/2010


Sedan man fick barn så styrs måltiderna en hel del av dem. Så ibland får man helt enkel göra dem glada och servera sånt som de älskar. Och vilka barn älskar inte pannkakor?! Men det blir ju inte så mycket mat. Då är den här pannkaksrullen jag hittade hos Jessica (Hallon & Blåbär) perfekt, att fylla med något gott. Kanske har man rester över med köttfärssås eller från tacos. Jag har blivit bjuden på kall pannkaksrulle vid flera tillfällen, men jag tycker inte om kalla pannkakor eller crepes, så jag tycker den blir godast varm. Men jag kan tänka mig att många gillar den kall lika mycket med till exempel en skaldjurs- eller skinkfyllning.
Hos Jessica finner ni recept på hennes fyllningar; köttfärsfyllning och currykyckling.

Pannkaksrulle, 6-8 personer (beroende på mängd fyllning och mängd sallad till)
3 ägg
6 dl mjölk
2 ½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt

Sätt ugnen på 225°. Vispa äggen lätt och tillsätt hälften av mjölken. Blanda mjölet med bakpulvret och vispa ner det i smeten. Tillsätt resten av mjölken samt saltet och vispa. Häll smeten i en ugnsplåt med smort bakplåtspapper. Grädda i ca 15 minuter. Ta ut den och vänd upp den på ett annat bakplåtspapper, låt svalna nån minut och dra sedan av det översta bakplåtspappret. Fyll med valfri fyllning och rulla ihop. Servera med sallad.

Jag stekte 500 g nötfärs, 1 hackad gul lök, 1 dl vatten, 1 dl crème fraiche och 2 msk tacokrydda (=1 påse). Strödde sedan över 1 pkt smulad fetaost, 1 skivad röd lök, 1 tomat i bitar samt lite strimlad basilika.


Gissa vilken del som är till barnen...

Kyckling i lergryta

2/18/2010

Igår testade jag att göra hel kyckling i lergrytan och den blev verkligen saftig, men det behövs mycket kryddor. Eftersom jag använde citrusfrukter som smaksättning, så testade jag även att krydda med citronpeppar. Använder nästan aldrig citronpeppar för jag gillar inte kryddor som i stort sett bara består av salt (och på köpet en del E-nummer). Men jag har fått denna burken så då får jag väl lov att testa den. Men nja, kör med vanlig peppar och ta mer citrusfrukter istället.
Sedan kan man ha vilka grönsaker man vill i grytan och de blir inte alldeles mosiga som man skulle kunna tro. Sky till sås får man på köpet. Vi åt sallad med lite bulgur i och använde skyn som den var.

Citruskyckling i lergryta, 4 pers.
1 hel kyckling, ca 1,4 kg
1 msk olja
2 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 msk timjan
1 citron, använd skal & saft från halva och klyfta halva
1 apelsin, använd skal & saft från halva och klyfta halva
5 vitlöksklyftor, krossade och delade på mitten
ca 1 kg valfria grönsaker (ex småpotatis, scharlottenlök, sötpotatis el. andra rotfrukter)

Blötlägg hela grytan i 30 minuter. Gnid in kycklingen med olja och krydda runt om och inuti med salt, peppar och timjan. Fyll kycklingen med vitlök, citron- och apelsinklyftor. Pressa över citron- och apelsinjuice. Töm lergrytan på vatten och lägg i kycklingen samt de grönsaker ni valt runt kycklingen. Ställ in i kall ugn och sätt den på 250°. Låt stå i ugnen i ca 1 h. Ta sedan av locket och låt kycklingen få färg, i ytterligare 15 minuter. Kolla så köttsaften inte är rosa eller röd om du inte använder termometer.

Det här kallar jag blodapelsin...

Snabb-bakat

2/17/2010


För att väga upp alla semlor :-S bjuder jag på nyttiga och goda muffins. Hittade detta receptet i en matalmanacka hemma hos mina föräldrar. De är jättegoda med bara smör på, men även tillsammans med en färskost. Och så enkelt, bara rör ihop, klicka ut, in i ugnen och swish så är klara. Något inför helgens frukost kanske?
Jag bytte ut hälften av aprikoserna mot gojibär (svenska bocktörne). Var tvungen att testa dessa superbär. Ska tydligen innehålla i stort sett allt och skydda mot nästa allt...


Dinkelmuffins med pumpafrön & aprikoser, 12 st
3 dl fullkornsdinkelmjöl
4 dl dinkelmjöl
4 tsk bakpulver
1 ½ tsk salt
2 dl pumpafrön, ca 150 g
1 dl torkade aprikoser, hackade
2 ägg
1 burk kesella, 250 g
3 dl mjölk

Sätt ugnen på 225°. Blanda samman alla de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ihop ägg, kesella och mjölk, rör sedan ner äggblandningen i de torra ingredienserna. Klicka ut smeten i muffinsformar eller i en smord muffinsplåt (med 12 hål).
Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter.

Magazine mondays

2/16/2010

Denna måndagen blev en Marockansk måndag. Receptet kommer från Allt om Mat och är egentligen vegetariskt. Couscousen och grönsakerna passar till otroligt mycket olika saker. Vi valde att steka färsbiffar och krydda lite annorlunda, men jag kan tänka mig rätten med grillat kött, särskilt lamm skulle passa. Men rätten går alldeles utmärkt att äta vegetariskt. Har du en wokpanna till grillen så kör grönsakerna i den, det bara måste bli gott.
Grymt gott blir mitt betyg!

Marockansk couscous med rostade grönsaker, 4 pers.
1 aubergine, i bitar/stavar
1 squash, i bitar/stavar
1 sötpotatis, i bitar/stavar
2 paprikor, i bitar/stavar
1 fänkål (jag gillar inte det så jag hoppade det)
1-2 rödlökar
1 tsk kanel (det tar inte överhanden)
2 tsk torkad mynta
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 citron, saften (riv av skalet först)
50 g flagad rostad mandel

600 g köttfärs
1 ½ tsk salt
1 ½ krm svartpeppar
1 ½ tsk malen spiskummin
1 vitlöksklyfta pressad
1 dl matyoghurt
ev. hackad färsk koriander

2-3 dl matyoghurt
150 g smulad fetaost
1 vitlöksklyfta, krossad eller pressad

2,5 dl couscous, 4 pers (dubblera mängden om ni skippar kött till)
½ dl russin
3 dl buljong
½ msk olivolja
1 citron, rivet skal

Sätt ugnen på 225°. Lägg alla grönsakerna i en långpanna. Krydda med kanel och mynta samt ringla över olivolja. Rosta i ugnen i 20 minuter. Pressa över citronsaften samt krydda med salt och peppar. Strö över mandeln.
Blanda alla ingredienser till biffar och stek eller grilla dem.
Rör ihop ingredienserna till såsen.
Lägg russin och couscous i en skål. Koka upp buljongen och slå över. Låt grynen dra under lock i 5 minuter. Rör ned olivolja och citronskal.
Ni kanske läste om mitt missöde med den efterlängtade ostbrickan för ett tag sedan... Men igår så fick alla hjärtans dag ett alldeles alldeles underbart slut... Jag kunde mumsa i mig ost... Mmm...

Imorgon kommer dagens recept i kategorin Magazine mondays!


En till i familjen

2/15/2010

Nu har jag satt min första surdegsgrund! Nu gäller det bara att komma ihåg att pyssla om den nya familjemedlemmen... Två gånger om dagen vill han bli skakad. Så får vi se om det kan bli ett surdegsbröd om knappt 1 vecka.
Men i väntan på att min deggrund ska mogna så testade jag att baka bröd i min lergryta (ja, eller min mammas som jag knipit åt mig). Det var min kollega Eva som rekommenderade mig att baka i lergrytan, så då var jag tvungen att testa. Och det blev ett STORT saftigt bröd eftersom min lergyta rymmer 2,5 l, men receptet är till en 1,5 l gryta (jag gjorde nästan 1 ½ sats). Egentligen ska brödet jäsa upp och få form efter locket.


Havrebröd, 1 st.
2 dl havregryn med fibrer
4 dl kokande vatten
50 g smör
1 tsk salt
½ dl sirap
25 g jäst
½ dl ljummet vatten
12 dl vetemjöl

Lägg havregrynen i en skål och slå över kokande vatten. Rör ned smör, salt och sirap. Låt stå och svälla samt svalna till 37°. Lös jästen i vattnet och tillsätt tillsammans med mjölet. Arbeta till en smidig det. Gärna i maskin eller med elvispens degkrokar för den blir rätt tung. Täck skålen med plastfolie och låt jäsa i 2 timmar. Blöt lägg grytan i 10 minuter. Smörj in hela grytan, även locket med olja. Lägg degen grytan och sätt på locket. Sätt in grytan i nedre delen av ugnen och sätt ugnen på 200°. Grädda i 70 minuter.

Halv åtta, men inte hos mig...

2/14/2010

Det är så synd att så många inte gillar fisk. Men visst det kan ju jag tycka som älskar både fisk och skaldjur. Särskilt skaldjur är så grymt gott, i nästan alla former. Fisk kan jag förstå att man kan ha svårare för. Jag gillar inte fisk som smakar "för mycket" fisk, men köper man färsk fisk så gör den inte det. Det är ungefär som lammet som smakar kofta.
Det här receptet kommer från "Halv åtta hos mig", som Marija min mans kollega gav mig. Jag ändrade lite i receptet, minskade på mängden skaldjur och tillsatte mer fisk för barnens skull samt bytte ut vinet mot citronsaft + vatten. Originalreceptet hittar du här. Rätten ser ut att smaka mycket curry, men det gör den inte utan får bara en viss hetta av den. Grytan är jättegod, om man gillar fisk förstås...


Sannes kryddiga fiskgryta, 4 pers. utan tillbehör/6 pers. tillsammans med ris
1 st purjolök, strimlad
2 msk gul curry
1 burk/pkt krossade/hela tomater
2 st fiskbuljongtärningar
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk (3%)
1 dl vatten
½ citron, saften
400 g skinn- och benfri lax, i kuber
400 g skinn- och benfri kolja, i kuber
250 g kräftstjärtar
200 g räkor, skalade
1 dl dill, finhackad

Fräs purjolöken och curryn i en kastull i lite olja. Tillsätt tomater, buljong och späd med vätskorna. Låt sjuda i 20 minuter. Tillsätt fisken och låt sjuda 5 minuter. Vänd försiktigt ned skaldjur samt dill.
Om man vill ha något till grytan så passar ris bra, men det räcker då med ½ port./pers.

Älskar ägg

2/13/2010

Hemma hos oss går det åt så mycket ägg så vi skulle verkligen behöva en höna. När vi är lediga och äter frukost så äter min man och jag minst 2 ägg var. Maken får man begränsa lite, för han skulle nog kunna sätta i sig ett helt fack... Idag åt vi fransk omelett till frukost med ett par skivor bacon till. Mums! Ibland till lunch eller på kvällen är det så gott att svänga ihop en omelett och blanda i lite vad man hittar i kylen.

Visste ni det här om ägg. ETT ägg innehåller...
... ALLA vitaminer, utom C-vitamin.
... 31% av dagsbehovet av spårämnet selen som är en viktig antioxidant.
... även järn, jod, magnesium, kalium och niacin.
... bara 0,2 g kolesterol (det bra kolesterolet).
... ger endast 75 kcal, ungefär lika mycket som en stor apelsin.
... ca 5 g fett och drygt hälften av fettet är nyttiga omättade fettsyror.
... ca 7 g protein. Efter ett träningspass rekommenderas ca 10 g protein.

Så med en 3-äggsomelett får man i sig hela sitt dagliga behov av selen, vitamin E och B12 samt hälften av de rekommenderade mängderna A-vitamin, Riboflavin och Folat!

Aj aj...

2/12/2010

Man vågar knappt erkänna det, men jag cyklade omkull igår... Skulle precis svänga in på vår väg och tjoff så for jag i backen. Observera att det inte berodde på vinet och inte hjälpte det heller... Min högra arm har varit lite öm idag. Och baken är också öm, men av en helt annan anledning. Var på ett lekland med barnen för någon dag sedan och har träningsvärk i rumpan! Helt klart billigare, och roligare, än att gå på gym. Ett hett tips ;-)
Något som inte gör ont är att äta god mat, eller hur? Kvällen middag bestod av fylld fläskfilé med bönsallad. Och så unnade vi oss Mat-Tinas goda potatisgratäng till.



Fylld filé med bönsallad, 4 pers.
800 g fläskfilé
2 vitlöksklyftor, finhackade
½ gul lök, mycket fint hackad
½ paprika, mycket fint hackad
1 dl riven parmensanost
1 msk fransk senap
2 msk crème fraiche
salt & vitpeppar

Sås:
steksky
1 dl buljong
1 dl vispgrädde
1 msk mango chutney

Bönsallad:
250 g haricots verts
½ gul lök, i mycket tunna skivor (tex av mandolin)
10 cm purjolök, finstrimlad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl persilja, hackad
1 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
½ msk strösocker

Sätt ugnen på 200°. Dela filén i 2 bitar och skär sedan upp bitarna på längden så de sedan går att fylla och rulla ihop (som en rulltårta). Blir de för tjocka så banka ut dem med handloven eller en gryta.
Blanda crème fraiche med resterande ingredienser till fyllningen. Bred så mycket fyllning som får plats över filébitarna, rulla ihop och fäst med bomullsgarn eller tandpetare (obs se till så de inte är smaksatta med mint...). Krydda med salt och peppar och stek dem runt om i smör. Lägg dem i en form och stek dem färdigt i ugnen i ca 10-15 minuter.
Häll resten av fyllningen tillsammans med 1 dl vatten i stekpannan, låt koka upp och sila av. Blanda stekskyn med buljong och grädde i en kastrull. Koka upp smaksätt med mango chutney. Red eventuellt av såsen.
Blanda bönorna med lökstrimlorna och smaksätt med dressingen.

"Mat-Tinas" potatisgratäng, 4 pers.
1 kg potatis (tog 50% palsternacka), tunt skivad
3 dl mjölk
3 dl grädde
1 gul lök, skivad
2 klyftor vitlök, krossade
salt och peppar

Sätt ugnen på 200°. Fräs löken och vitlöksklyftorna i lite olivolja utan att dom tar färg. Häll i grädden och mjölken, låt koka upp. Lägg i den skivade potatisen och salta och peppra rikligt. Det ska nästan smaka översaltat. Koka potatisen tills stärkelsen har löst ut och blandningen har blivit tjock och krämig. Häll upp i en ugnsfast form. Gratinera i 30-40 min.

Bröd

2/11/2010

Nyss hem kommen från musicquiz på puben. Ikväll var det kärlekstema, smått oväntat, va? Jag och mina jobbarkompisar, vi tror att vi ska vinna varje gång (är inte på puben varje vecka, men varje gång vi är med), men sen blir det inte riktigt så... Men det är jätteroligt!
Men idag har tankarna gått åt bröd... Nu är det så att jag har fått denna bok i min hand...

Så nu vet jag inte om vi ska "bli med surdegsgrund" eller inte, men det verkar ju nästan vara som att skaffa ett husdjur ;-) Jag älskar att kika in på Martins blogg, Pain de Martin. Även om jag inte äter så mycket bröd, så när jag tittar på alla hans fina bröd så tror jag mig nästan kunna överleva på bara surdegsbröd... Men idag har jag bakat ett av mina vanliga bröd som är jättegott, för att citera sonen, " tokstollegott", medan jag funderar på hur det blir med det där husdjuret...

Tack tjejer för en trevlig kväll! Hoppas ni snart vågar lämna en kommentar när ni kikar in hos mig ;-)

Wokat... igen...

2/10/2010

Idag skulle jag klippa några i släkten (är absolut ingen frisör), så vi blev många vid middagen. Min syster kom med sin familj och mina föräldrar kikade också förbi. Då bjöd jag på min favvis, wokat :-D Det är perfekt när man är många och middagen inte ska ta så lång tid. Hade ju inte tid att stå vid spisen när det var flera som skulle få ny frisyr.


Rätten är utmärkt att göra vegetarisk eller så gör man som jag och har i kyckling. 5-åringen sa: Åh, vad fint det är!, när han såg skärbrädan med alla grönsaker och visst ser det gott ut. Man bara måste bli pigg och glad av sån här mat, inte sant?! Och blir man inte det får äta det för att det är så grymt gott...

Kycklingwok med persikor och cashew, 8 pers.
600 g benfritt kycklingkött, strimlat
1 pkt/burk minimajs
1-2 morötter, i tunna stavar
2 paprikor, strimlade
2 röda lökar, i smala klyftor
1 squash, i kvartar
250 g haricots verts
150 g svamp, ev. skivad (beroende på sort)
5 cm ingefära, finhackad el. i tunna stavar
4 vitlöksklyftor, finhackade

Sås:
1 dl japansk soya
1 dl persikospad
2 dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk salt
2 tsk sambal oelek
1 msk maizena

1 dl cashewnötter
1 burk persikohalvor (420 g), skurna i klyftor

Stek kycklingbitarna i en wok eller stor stekpanna. Lägg i vitlök samt ingefära och låt steka med en stund. Tillsätt grönsakerna och stek någon minut till. Blanda ihop ingredienserna till såsen och slå den över. Tillsätt persikor och nötter. Låt allt koka någon minut. Vi hade ris till, men rätter funkar lika bra utan.