Ett fult slut och en vacker början

12/31/2010

En del tycker att det bara läggs upp fina bilder på matbloggarnas sidor. Så här får ni ett ruggigt exempel på hur det kan se ut i mitt kök. Klumpigast har varit i farten... Bilden är från dagen före nyårsafton förra året. Jag hade fått i uppdrag att göra förrätten. Mitt val föll på att göra tre små förrätter, bland annat en sparrissoppa. Jag gjorde misstaget att försöka mixa den slät - varm - i min blender. Ingen bra kombination... Jag stod dessutom i linne och fick brännskador på armar och hals.


Gott Nytt År!

Min nyårsmeny

12/30/2010

Nu var det ju så att jag ska jobba imorgon natt och på så vis inte kan ha något riktigt nyårsfirande, så jag och Berra njöt av "nyårsmiddagen" igår istället. Så här blev kvällen meny:

~Västerbottenostgratinerade pilgrimsmusslor med smak av lime och basilika~
~Lammytterfilé med sötpotatiskaka och portvinssås~
~Frusen jordgubbsbakelse~





Västerbottenostgratinerade pilgrimsmusslor med smak av lime och basilika
, 4 pers.
8 pilgrmsmusslor
8 salamiskivor
8 baguetteskivor
100 g västerbottenost
1 lime, rivet skal
1 vitlöksklyfta
1 tomat (dela den lite)
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
½ kruka basilika
lite ruccolasallad
1 msk svarta sesamfrön

Sätt ugnen på 250°. Mixa ost, limeskal, vitlök, tomat, sambal oelek, salt och basilikablad. Lägg pilgrimsmusslorna i en ugnssäker form och häll över mixet. Gratinera i ugn i 10 minuter.
Hetta upp en stekpanna utan fett. Torrstek salamiskivor i några sekunder. Lägg på hushållspapper.Hetta upp smör i pannan och stek brödskivorna på båda sidor tills ytan fått färg. Lägg upp brödet på tallrikar.
Lägg på sallat och pilgrimsmusslor. Skeda över det gratinerade mixet. Strö över sesamfrön och lägg på salami. Detta drack vi champagne till och det var mycket gott.




Sötpotatiskaka
, 4 pers.
400 g sötpotatis,tunt skivad
400 g potatis, tunt skivad
150 g chèvre
Salt & svartpeppar
Färsk timjan

Sätt ugnen på 150°. Stek potatisen mjuk utan att den får färg. Krydda med salt och svartpeppar. Klä en avlång brödform med papper. Varva potatisskivor, smulad ost och timjan. Vik pappret om så det även täcker toppen. Sätt ännu en form på potatiskakan som press över. Tillaga i ugn i 30 minuter. Låt den svalna något, även det under press. Skär upp i skivor/bitar vid servering.

Portvinssås, 4 pers.
1 morot, tärnad
1 gul lök, tärnad
1 vitlöksklyfta, hackad
2 dl rött portvin
3 dl vatten
½ dl kalvfond
½ dl balsamvinäger
socker, salt & svartpeppar
mazienamjöl

Stek morots- och lökhack i en kastrull i ca 5 minuter. Slå på vinet och låt det koka ihop till hälften. Tillsätt vatten, fond och vinäger och låt koka ytterligare ca 5 minuter. Sila såsen och smaka av med lite kryddor och red med maizenamjöl utrört i lite vatten.

Timjan-och vitlökskryddad lammytterfilé, 4 pers.
600-800 g lammytterfilé
1 dl olivolja
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
färsk timjan
salt och grovmalen svartpeppar

Sätt ugnen på 150°. Putsa köttet och blanda sedan med olja, vitlök och timjan. Låt marinera i rumstemperatur minst ½ timme. Stek köttet runt om i en stekpanna. Krydda med salt och peppar och låt det sedan steka klart i ugn (58°). Tar max 10 minuter.



Frusen jordgubbsbakelse
, 6 pers.
6 skivor chokladsockerkaka (eller vanlig eller botten till en rulltårta)
2 äggulor
1 dl strösocker
100 g philadelphiaost
2 dl jordgubbspuré (mixade, silade jordgubbar)
2 dl vispgrädde, lättvispad
2 cl cointreau
1 lime

Färska jordgubbar
Mörk choklad 70 %

Vispa äggulor och socker pösigt och vitt. Kör hela jordgubbar i matberedare och sila från kärnorna. Rör ut osten med de mixade jordgubbarna till en slät puré. Vänd ner äggsmeten, cointreau och citronsaft. Rör försiktigt ner den lättvispade grädden. Häll jordgubbssmeten i 6 bägare eller glas (återanvänd tex crème fraiche byttor) och ställ in i frysen i minst 4 timmar. Ta fram jordgubbsbakelserna cirka 30 minuter före servering. Stansa ut 6 rundlar sockerkaka med samma diameter som bägarna med jordgubbssmeten. Lägg rundlarna på assietter och vänd upp glassbägarna över så glassen tippas loss. Servera med färska jordgubbar och riv över lite mörk choklad.

Jag tror jag blir tokig...

12/30/2010

Något hände med bloggen kan man säga... Jag skulle bara ändra storlek på bilderna i inläggen, vilket äntligen går och då hamnar de i en annan ordning... Och alla kommentarer föll bort. Man ska inte hålla på med det man inte kan. Återkommer med gårdagens 3-rätters.

Nu är jag vuxen...

12/29/2010

För visst är man det när man tillagar en stek med diverse tillbehör. Har ni aldrig tillagat en stek så testa porterstek. Det går inte att misslyckas och på köpet får man en underbar sås. Ni vet en sådan där som man kan äta med sked... ;-) Jag blev så sugen på porterstek när en kollega pratade om det för någon dag sedan. Jag hade dessutom fått en älgstek av Johan och Lena i "gå-bort-present". Tack för den!
Ikväll ska vi äta vår "nyårsmiddag" eftersom jag jobbar nyårshelgen. Vad det blir för tre-rätters får ni se imorgon... Självklart ska vi skåla i lite skumpa, men kanske lite före tolv :-)

Porterstek, 6-8 pers.
1 ½ kg stek älg- eller nötkött
3 dl porter
1 dl outspädd svartvinbärssaft
3/4 dl kinesisk soya
8 torkade enbär
8 vitpepparkorn
1 msk torkad timjan
2 gula lökar, skivade
3 köttbuljongtärningar el. motsvarande mängd fond


Sås:
7 dl spad från steken
1 ½ dl vispgrädde
½ dl vetemjöl


Koka upp porter, saft, soya, kryddor samt lök i en gryta (det är bra om köttet får ligga trångt). Lägg i steken i grytan och låt koka i 1 ½ timme under lock. Koka tills köttets innertemperatur är 72-75 °. Låt gärna köttet ligga kvar i spadet i 15–20 minuter.
Sila av kokspadet och mät det. Späd med vatten till 7 dl. Vispa ut mjölet i lite av grädden. Häll spadet, mjölredningen samt grädden i en kastrull. Koka upp och låt puttra i 3-5 minuter. Servera köttet i tunna skivor med såsen, kokt potatis samt kokta morötter, haricots verts eller andra favoritgrönsaker och en god gelé.

Fisk men inga inläggningar

12/28/2010

Varje vinter det blir så där bitande kallt så förundras jag över de människor som inte verkar frysa alls. Själv bylsar jag på mig tjocka koftor och raggsockor. Medan en del inte verkar behöva mer kläder än annars. Hur är det möjligt? Fast jag tycker också att det är lite av charmen med vintern att får ta på sig mysiga stickade plagg. Att frysa ena stunden för att nästa bli gosigt varm. Numera är jag pimpad (av maken!) med ett par tjejrosa luddiga tofflor med ingen mindre än Hello Kitty på. Ni förstår ju själva hur het jag är så här mitt i vintern ;-) Mindre charmigt börjar snöskottningen bli, men det är en annan historia.

Om ni nu mot all förmodan har börjat ledsna en liten aning på sillinläggningar och rökta ålar och allt vad som hör julbordet till i fiskväg, så kanske det helt enkelt är dags att svänga ihop en gratäng. Här är en fylld med en massa gott från havet som gärna får sällskapas av ett gott vitt vin :-)


Gratäng med spätta och skaldjur, 4 pers.
600 g rödspättafiléer
200 g musslor, grovt hackade (ta hellre frysta än på burk)
200 g skalade räkor, grovt hackade
2 sardell- eller ansjovisfiléer, hackade
2 scharlottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade

Sås:
3 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
3 msk hummerfond
vitpeppar

100g cocktailtomater, halverade
färsk basilika

Sätt ugnen på 200 °. Smöra en ugnsform och täck botten med hälften av spättafiléerna. Blanda räkor, musslor, ansjovis, scharlottenlök samt vitlök och fördela hälften av hacket över spättafiléerna. Täck sedan med resten av filéerna och det sista av hacket. Koka ihop grädde, vin och fond i 5 minuter, smaka av med peppar och red eventuellt med lite mjöl. Häll såsen över fisken och toppa med tomathalvorna. Gratinera i ca 15 minuter. Strö över lite basilika och servera tillsammans med potatis och en sallad.

Ja, som ni kanske märkt har bloggen bytt skepnad. Jag har fipplat och hållit på med mallen för att kunna få in större bilder, men se det gick inte i alla fall. Så nu får vi se om jag gör om den igen...

Har ni börjat smida nyårsplaner?

12/27/2010

Har ni börjat fundera på er nyårsmeny eller kommer ni gå bort och sätta er vid dukat bord? Jag kommer jobba på nyårsaftons natt, så jag får väl helt enkelt äta något gott kvällen innan. Fyrverkerierna får jag kika på från balkongen på jobbet och skåla i lite mineralvatten. Buhu...
Några har frågat mig om tips på rätter inför nyårsmiddagen, men maila mig gärna så kan jag lättare komma med mer specifika tips. Smaken är så olika och jag vet att många inte äter fisk och skaldjur, medan en del kan inte tänka sig en nyår utan skaldjursplatå.
Personligen tycker jag det är lättast att fundera ut någon rätt man gärna vill bjuda på och sedan bygga upp de andra rätterna utifrån den, så att gästerna blir lagom mätta och att inte smakerna krockar fullständigt. Lättare sagt än gjort...
Idag bjuder jag inte på festmat, men en allt-i-ett-gryta som passar perfekt i en paus på pulkaåkningen.


Kalasgryta med färs och pasta, 4 pers.
600 g köttfärs
4 dl buljong
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 tsk oregano
½-1 purjolök, strimlad
100 g champinjoner, i kvartar
1 ask cocktailtomater, i kvartar
300 g pasta

Koka pastan enligt anvisningarna på paketen. Bryn färsen i en gryta. Slå på buljong och krydda. Tillsätt grönsakerna och låt allt småkoka i 5 minuter. Vänd ned pastan.

Ingen mer julmat...

12/26/2010

Hur har er jul varit? Min har varit bara bra. Hade varit lite orolig att jag skulle hamna på tomtens stygglista, men det verkade som han tänkte om och kom med några fina klappar även till mig. Det som saknades var dock min bror och hans familj som stannade i Stockholm denna julen. Tyvärr har en del som velat inte kunnat ta sig till sin släkt. På Öland stängdes en del vägar av för där blir det hemskt när det både snöar och blåser. Hade kollegor som fick ofrivillig (dock kanske glädjande) semester eftersom de var insnöade. Då är det perfekt om det har bunkrats upp med julmat så det räcker nästan ända fram till tövädret kommer. Själv brukar jag ganska snabbt trötta på julmaten. Och för en gångs skull vill inte ens barnen se åt en köttbulle.

Och det blir inte ens mat gjord på julbordets rester. Denna rätten heter egentligen grekisk pyttipanna, men det namnet nedvärderar hela rätten. Så jag döpte helt enkelt om den, för det är mycket godare än en pytt. Detta är en perfekt rätt att ha till fredagsmyset eller jullovsmyset. Enklare än tacos och betydligt godare :-)

Grekisk festkyckling, 4 pers.
4 kycklingfiléer, strimlade
Marinad:
1 dl olivolja
2 msk kinesisk soya
2 pressade vitlöksklyftor
1-2 tsk sambal oelek

4-6 potatisar, i klyftor
2 paprikor, i mindre bitar
2 rödlökar, klyftade
1 squash, i mindre bitar
250 g körsbärstomater, halverade
150 g fetaost
½ kruka basilika

Skär kycklingfiléerna i ganska stora strimlor. Blanda alla ingredienser till marinaden och marinera kycklingen ett par timmar.
Sätt ugnen på 225 °. Olja en form och lägg potatisklyftorna i formen. Salta lite och sätt in i ugnen i 15 minuter. Fördela lök, paprika, squash och kycklingen med marinaden över potatisen och ställ in i ugnen i ytterligare 15 minuter. Lägg sedan på tomaterna och smula över fetaosten, sätt in i ugnen i 10 minuter till. Strö över färsk basilika.
Servera tillsammans med vitlöksbröd och tzatziki.

Tzatziki, 4 pers.
½-1 gurka, grovt riven (jag kärnar inte ur den)
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
2 vitlöksklyftor, pressade
3 dl matyoghurt
2 msk olivolja

Strö saltet över den rivna gurkan och låt stå ca 10 minuter. Smaksätt yoghurten med peppar och vitlök. Krama vätskan ur gurkan och blanda ned den i yoghurten. Rör ned olivoljan. Tzatzikin blir extra god om den får dra ett tag.

God Jul allesammans!

12/23/2010

Se sådana snälla tomtenissar. Då måste väl ändå tomten komma hem till oss? Lowe är dock lite orolig för att inte morfar ska ha varit tillräckligt snäll eftersom vi ska vara där i år. Så nu är det morfar det hänger på... Eller hur...

Hoppas ni alla får en riktigt God Jul!

Lövbiffsrullader med ädelost och fikon

12/22/2010

Nu är alla julklappar inhandlade och inslagna, så nu är det bara till att invänta den skäggprydde mannen. Julkorten är skrivna och postade, i sista minuten i och för sig. Men hur roligt vore det om alla julkort kom samma dag? Barnen och jag var även iväg och köpte gran idag. Vi passade på när Berra var på jobbet. Det brukar annars vara något han gärna tar på sig. Men just när det gäller julgran har jag ett litet bättre ögonmått än honom. Vi brukar få möblera om för att få plats med granen. Vi har än så länge i alla fall inte behövt göra hål i taket ;-)
Men någon julmat kan jag inte skryta med att jag har lagat. Vi ska vara hemma hos mina föräldrar och pappa lagade gladeligen hela julbordet innan vi ens hann fundera på att dela upp rätterna. Så det enda jag bidrar med är stekt inlagd strömming. Tack Anita för tipset om att steka den i ugnen! Att jag inte kom på det själv, så smidigt.
Så receptet från bistron blir ingen julmat, men väl något ni kan laga när ni fått lite ost över efter glöggfesten.


Lövbiffsrullader med ädelost och fikon, 4 pers.
8 stora skivor lövbiff
100-150 ädelost
4 färska fikon, i kvartar
3 dl grädde
1 dl vatten
2 msk kalvfond
lite soya och svartpeppar
persilja

Lägg en bit ädelost och en fjärde dels fikon på varje lövbiff, rulla ihop och fäst med tandpetare. Bryn rulladerna runt om i smör. Häll på grädde, vatten och fond och låt sjuda 5-10 min under lock. Red eventuellt av med lite vetemjölet. Smaka av med soya och svartpeppar. Strö över persilja. Servera rulladerna tillsammans med såsen och resterande fikonkvartar.
Vi hade även ugnsrostad potatis och ostgratinerad brysselkål till.

Julgodis!

12/21/2010

Efter Helenas och mitt julstök i bistron så har det varit dåligt med julgodistillverkningen där. Men nu när det vankades jullunch på jobbet tänkte jag att ändå fick bidra med lite julgotter. Men som de flesta år är det alltid något godis som inte blir som jag tänkt mig. Bland annat en hemskt vit choklad som inte gick att smälta. Jodå, jag kan smälta choklad över vattenbad och i micron. Men detta var chokladen gud glömde. Det hela slutade med en stor hård boll av vit choklad! Men lite godis gick att äta i alla fall, så som...

Peppermint bark, som bästa Charlotta tipsat om.
200 g mörk choklad 70 %
200 g vit choklad + några droppar röd hushållsfärg
1 ½ dl polkakgrisar, krossade

Smält den mörka chokladen och bred ut ett tunt lager på ett bakplåtspapper och låt stelna. Smält den vita chokladen, tillsätt eventuellt lite röd färg, och bred ut den försiktigt över den mörka chokladen. Strö över polkagriskross. Låt stelna och skär i rutor.


Cake pops
med ballerina pepparkaka. De har en strykande åtgång...

Eftersom så många är lyriska över boutybollarna, så bestämde jag mig för att testa. Och de är goda, men jag brukar göra müslikulor som också innehåller kolasmet och kokos, som jag tycker slår dessa. Detta håller dock inte barnen med om.

Boutybollar (fast jag gjorde hjärtan), 40 st
50 g smör
½ dl ljus sirap
½ dl florsocker
2 dl vispgrädde
200 g kokosflingor

ca 200 g valfri choklad (på bilden med mörk choklad, gjorde även några bollar med ljus choklad)

Koka smör, sirap, florsocker och vispgrädde i ca 5 minuter, tills kolasmeten tjocknat lite. Rör ned kokosflingorna. Låt massan svalna något innan du rullar kulor av den. Låt sedan kulorna stelna lite kylen någon timmer innan du doppar dem i smält choklad. Jag fyllde isform från ikea och stoppade i frysen ca 1 timme, tryckte ut hjärtanen och doppade i choklad.


Johanna Westmans chokladdoppade lakritskolor med flingsalt, 60 st.
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
3/4 dl turkisk peppar (jag tycker gott man kan ta 1 dl)
2 tsk smör
200 g mörk choklad 70% (ta inte ljus eller blockchoklad...)

Klä en form, ca 20 x 30 centimeter, med bakplåtspapper. Krossa/hacka karamellerna. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock tills termometern visar ca 120°. Rör om då och då. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna. Smält chokladen i vattenbad och låt den svalna. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett bakplåtspapper. Strö lite flingsalt på toppen innan chokladen har stelnat.

Smörkola med flingsalt, 40 st.
100 g smör
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl sirap, jag tog mörk
1 vaniljstång, snittad och urskrapad
flingsalt

Koka upp smör, socker, grädde, sirap och vaniljfrön + stång. Koka tills kolan uppnår ca 125° (jag pysslade med annat en liten liten stund...oops!). Rör någon gång under tiden med träslev. Häll upp på bakplåtspapper och låt stelna något innan du strör över lite flingsalt.




Och så blandade jag min nya favorit-nötmix (mandlar, macadamiennötter, cashewnötter och jordnötter med havssalt) med smält choklad. Jag tycker det är jättegott med salta nötter i chokladgodiset, men det är helt en smak sak. Det går precis lika bra med naturella nötter.

Brukar ni äta kassler?

12/20/2010

Idag har jag fixat sista julgodiset. För imorgon ska vi har jullunch på jobbet och då brukar jag ta med godis. Men det får jag berätta mer om imorgon. Idag blir det ett smidigt vardagsrecept som en start på veckan.
Kassler är något vi inte äter så ofta. Jag står dock ofta och kikar på det i kyldisken och funderar på vad jag skulle kunna laga. Slutar nästan alltid med att jag inte vet och så lägger jag tillbaka den. Nu hade jag köpt en bit som låg där i frysen (jodå, den var inhandlad färsk, men på grund av trytande fantasi hamnat i frysen) och tog upp onödigt mycket plats. Så det fick bli en äkta man-tager-vad-man-haver-gratäng. Och inte alls dumt.

Kasslergratäng med kokos och curry, 4 pers.
600 g kassler, i skivor
1 stor burk skivad ananas
1 röd paprika, skivad/strimlad
1 burk kokosmjölk
1 tsk ingefära
1 tsk curry
1 tsk sambal oelek
½ dl mango chutney
½-1 dl russin
½-1 dl nötter (jag tog en färdig glöggblandning med russin och mandel)
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 200°. Lägg kassler skivorna i en ugnsform och stick ned ananasskivor mellan kasslerskivorna. Lägg på paprikabitarna. Vispa ihop kokosmjölk med kryddorna och mango chutney. Strö över riven ost, russion och nötter. Gratinera i ca 20 minuter.


Överraskningsdag

12/19/2010

Ja, vad var det nu för konstiga brev Berra hade fått? Det var nämligen så att jag och min väninna Linn hade förberett en överraskning för våra män. Vi hade fixat barnvakt hela dagen och natten för att vi fyra skulle kunna hitta på lite roligt. Killarna hade fått varsitt brev att de skulle vara på Kalmar Sunds hotellet kl 8:30 hungriga för att möta sin parhäst. Där åt de hotellfrukost och fick nästa brev, om att vara redo kl 9:30 för att blir upplockade. Och det var av oss tjejer så klart, som under tiden fått iväg barnen till respektive barnvakter. Sedan åkte vi till Svartbäcksmåla en bit utanför Kalmar för att hyra slalomutrustning. Berra och jag har inte åkt slalom sedan vi var små, men det gick helt klart över förväntan. Inga benbrott! Lunchen bestod av grillad korv nedanför backen.
Där efter släppte vi av killarna i Kalmar med ännu ett brev och varsitt par badbyxor. De fick ta sig till Västerport Spa för att få diverse behandlingar under tre timmar. Sedan väntade en taxi för att ta dem hem till Martin för klädbyte. Och till sist kom de nu kostymklädda herrarna hem till oss där Linn och jag förberett tre-rätters middag. Här kommer den:

Saltsockrad lax med mango- och papaysalsa, 4 pers.
250 g laxfilé, som varit fryst minst 3 dygn
3 msk strösocker
2 msk salt
1 msk lönnsirap
1 papaya, fint tärnad
1 mango, fint tärnad
ett par blad krispsallad, fint strimlad

Skär laxen i skivor. Klappa in socker och salt i fisken. Låt den sedan rimma i rumstemperatur i 20-30 minuter. Blanda frukttärningarna. Pensla laxen med lönnsirap och rulla ihop små knyten av skivorna. Servera den tillsammans med salsan och strö över sallad som garnering.

Till detta hade vi även scampi som stekts i chiliolja (tack Helena för presenten) och lite limejuice samt grön babysparris.

Hängmörad rostas med gin- och flädersås och kantareller serverad tillsammans med ugnsrostade rotfrukter och sallad.


Hallonglasstårta på valnöts- och chokladmarängbotten
, 8-10 pers.
3 äggvitor
1 dl strösocker
100 g valnötter, grovt hackade
100 g mörk choklad 70 %, grovt hackad

200 g hallon
3 äggulor
1 dl strösocker
1 dl kesella 10 %
2 dl vispgrädde
100 g hallon, halvtinade

Sätt ugnen på 175°. Kläm fast bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, inte så stor ca 25 cm i diameter. Vispa äggvitorna till hårt skum, rör försiktigt ner socker, nötter och choklad. Häll blandningen i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 35 minuter. Låt svalna.
Passera hallonen genom en sil. Vispa äggulor och socker vitt och fluffigt. Vispa grädden. Blanda hallon, äggsmet och kesella, rör till sist försiktigt i grädden. Häll glassblandningen över marängbotten och frys i minst 4 timmar (eller över natten). Ta fram tårtan minst 30 minuter före servering. Då är det också lagom att ta fram resten av hallonen ur frysen.
Garnera med hela hallon och pudra över lite florsocker.

Vi testade även Long Island Ice Tea. Nja... Den var god, men inte mer. Jag skulle aldrig beställa den i en bar. Då satsar jag hellre på en godare drink och med mycket mindre alkohol i.

Men vilken bra dag det blev! Tack Berra, Linn och Martin!


Här kommer alla kommentar som föll bort från själva kommentarsfältet:

*DET VAR JÄTTEGOTT! Denna meny rekommenderar jag att kopiera rätt av. Du är duktig Remsan! Jag håller mig till disken.... Kom ihåg att täna mangon fint..:)/ kram Linn
*Vilken härlig dag. Lyllos era män!/tina
* Så läckert!/Christer
*Vilken härlig överraskning! Jag förstår om det blev uppskattat!/MÅ Gott
*Så häftigt, vilken idé. Dom måste ju verkligen ha känts sig omhändertagen.. maten såg ju fantastiskt god ut.. Dom måste ju ha blivit jätteglada! /Växelhäxan från Norrland
*Vilka härliga och omtänksamma fruar ni är! Maten låter helt fantastisk - måste prova! /Mamma Mimmi
*oh my god vad sött! det var det snuckigaste jag har hört. din man borde vara glad! :) tror jag är ganska dåligt på det där med överraskningar, får nog göra något gulligt nu till jul. /Charlotta
*Jösses vilken fin och omtänksam fru du är! Din man är minsann lyckligt lottad! Det är det här överraskningarna som sätter guldkant på tillvaron! Härligt att hitta på något helt annat och oväntat (för männen) så här innan jul! Ha det gott! Kram Gourmetmorsan
*vilken härlig överraskning ni gav era kära :) hoppas att du får en bra vecka och julhelg :) kram Molly
*Åh, trerätters OCH kostymklädda män. Det är grejer det! Det ser redigt gott ut och den kostymklädde herrn på bilden tycker jag har lyckats utomordentligt bra med sin matchning, supersnyggt!/Helena Ljunggren
*Ååååå så mysigt det låter. :D Vilken underbar idé, tål å funderas på om man kan hitta på nått sådant(om än i lite mindre skala kanske. :D) framöver. :) /Lisa
*Åh, vad härligt! Kul att överaska lite. Det låter som en underbar dag för er alla. :-) Hoppas killarna bjuder igen. :-) Slalom är kul... nuförtiden åker jag varje år men när jag träffade min man så hade jag åkt "en" gång innan. Så han fick följa med mig i backen och lära upp mig. :-) /Erika - Bakglädje
*Vilka lyckliga män!! Jag skulle bli tårögd om någon skulle göra något sådant för mig! Och vilken mat sen! Jag gillar ju gin så den där såsen får jag nog testa någon gång.... (o resten oxå:))/Sofie
*Vilken underbar överraskning, så kul! Precis vad man hade behövt i dessa stressiga jultider, hör du det tomten??? Laxen låter ju mums!/Mårtenssons kök
*Vilken dag!!!! precis vad alla nog behöver i dessa tider av julestress.. Själv har jag varit hemma hos mamma o pappa i helgen och vilat. Vilken galamiddag ni fixat med, låter helt magiskt!! Mysiga ni e! Kram Anna
*Vilken lycklig man du måste ha som har en sådan omtänksam fru! /Sanne - Mina baktankar    

Fredagsmys

12/17/2010

Imorgon är det en kille som kommer bli totalt lurad. Min man! Han har fått kryptiska meddelanden från hemlig avsändare, inte helt hemlig nämligen John "Hannibal" Smith från A-Team :-) Det enda han än så länge vet är att han ska komma hungrig till Kalmar Sunds hotellet imorgon kl. 8:30... Hm... Mycket mysko...
Dagens recept är ett som vi haft som fredagsmysmat. Vi älskar ju räkor och så hittade jag detta recept där räkorna fått lite japanska smaker. Helt i min och Berras smak, vi tyckte det var jättegott. Vi åt det som ensamrätt, innan vi mumsade på lite ost och salami. Om inte annat är det en perfekt förrätt eller bufférätt.


Japanska räkor i salladsknyten, 2 pers. eller 4 förrätter
200-300 g skalade räkor

Dressing:
1 ½ msk japansk soja
½ msk vitvinsvinäger
½ msk dijonsenap
½ msk sesamolja

1 tsk flytande honung
1 msk svarta sesamfrö

Sås:
1 dl crème fraiche
1 ½ msk strimlad inlagd ingefära
½ msk wasabi
3 msk gräslök,
finhackad
100 g salladsskott

4-6 romansalladsblad


Blanda alla ingredienser till dressingen och marinera räkorna. Blanda ihop såsen. Fördela räkorna och salladsskotten i romansalladsbladen. Servera såsen till.


Äppelsallad med chèvre och honungsvinägrett

12/16/2010

Visst är det svårt ibland att få till någon rolig sallad till middagen. Oftast krävs det en sådan liten ansträngning och ändå serveras det hos oss mycket grönsaker som de är, så som morötter, sockerärtor eller paprika. Här kommer en enkel sallad som gör att ni knappt ens behöver lyfta kniven, ja jo till äpplena, men annars är det bara att blanda ihop. Chèvre i sällskap av valnötter och honung är ju alltid gott. Här med en sötsyrlig vinägrett. Vackert och gott. Vad äter ni för grönsaker till vardags?

Äppelsallad med chèvre och honungsvinägrett, 4 pers.
2-3 äpplen, skivade så de får fint stjärnmönster
100 g blandad sallad tex spenat och mangold
100 g valnötter
100 g chèvre

Vinägrett:
1 msk flytande honung
1 msk vitvinsvinäger
½ dl rapsolja
1 krm salt
½ krm svartpeppar

Blanda ingredienserna till vinägretten och smaka av så det blir balans mellan vinägern och honungen. Fördela salladen på ett fat och lägg på äppelskivorna. Häll över vinägretten och låt det stå och dra ca 5 minuter. Strö över valnötter och chèvre.

Njutning en vardag

12/15/2010

Idag har jag smitit in från den isande Kalmarvinden och gömt mig hos frissan i ett par timmar. Där bjuder de på riktigt god caffe latte och så får man massage medan de tvättar och masserar håret. Kan jag helt klart leva med ;-) Tack ännu en gång Sofia, du är bäst!
Middagen då? Köttfärslimpa låter så där halvinspirerande, men om man istället kallar det för medelhavsfärs i form med oliver och soltorkade tomater så känns det mer lockande, eller hur? Detta är oavsett namn en av de godaste köttfärslimpor enligt mig. Inspirationen står Coop för och passar perfekt en iskall onsdag så här mitt i veckan. Bjud en god bulgursallad till och en klick vitlöksyoghurt och ni har en kanonmiddag.



Medelhavsfärs i form med oliver och soltorkade tomater, 4 pers.
400 g nötfärs
2 msk ströbröd
1 dl mjölk
1 dl urkärnade kalamataoliver
1 morot, riven
1 ägg
1 tsk salt
1 krm peppar
½ kruka basilika, strimlad
½ rödlök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
75 g soltorkade tomater, strimlade

bulgur för 4 personer
150 g fetaost
1 ask cocktailtomater, i halvor/kvartar
½ kruka basilika
½ röd lök, strimlad
Sätt ugnen på 200°. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och blanda runt. Forma färsen till en knubbig limpa och lägg i en ugnssäker form eller en smord brödform. Grädda mitt ugnen 30-40 minuter
Servera tillsammans med bulgursallad och en vitlöksyoghurt.

Börjar ni bli julstressade?

12/14/2010

Är det fler än jag som blivit hjärntvättade med luciasånger?! Det har skrålats för full hals hemma hos oss och görs fortfarande. Lowe vill att vi ska köpa en julskiva att spela hemma och i bilen. Visst vore det roligt med lite omväxling, men jag tror att jag kan riskera att bli galen då :-D
Hur har ni det annars med julstöket? Jag kan erkänna att jag ligger efter lite... Det är dåligt med julklappsinköpen och julgodiset behöver tillverkas. Bakade vörtbröd igår som gick precis åt skogen. Så är det någon som sitter inne med ett riktigt bra recept på vörtbröd, så snälla delge mig!
Här kommer middag med Piff och Puffs favoritnötter i. Gott!

Het jordnötskyckling, 4 pers.
600 g kycklingfilé, i mindre bitar
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 röda chili
2 msk koriander
2 msk riven ingefära
1 msk kycklingfond
3/4 dl jordnötssmör
2 dl vatten
2 dl matyoghurt
koriander att strö över

Stek kycklingen i olja och krydda med salt och peppar. Tillsätt chili, koriander, ingefära, fond, jordnötssmör och vatten. Låt allt koka i 5-10 minuter. Vänd ned yoghurten och strö över koriander.

Pepparkaksgubbar och pepparkaksbak

12/13/2010

Det längsta vi hittills har kommit med pepparkaksbakandet, har varit att montera ihop färdiga delar till ett hus. Och det gör jag nog inte om fler år. Blev mycket svordomar innan sidorna satt ihop och en och annan brännblåsa av klistret. Lät så himla enkelt på förpackningen.
För varje dag så kör någon bil iväg och någon nalle försvinner. Hm, konstigt...

Så kommande år är detta typen av pepparkakshus jag kommer göra...

Men till slut blev det även riktigt pepparkaksbak även hemma hos oss. Lowe och jag hjälptes igår åt att göra en deg. Sedan fick vi vänta en låååång natt innan vi kunde börja baka. Så efter frukost åkte kavlar och kakmått fram.

Lite (okey, en hel del) deg åkte så klart ned i små barnmagar och lite åkte ned på golvet. Men det är så mysigt när huset fylls av doften från pepparkakor.

Vem orkar kavla degen riktigt tunn? Det blev fina pepparkakor i alla fall. Av alla dess slag. Här trängs elefanter, dinosaurier, traktorer, hus,fjärilar, kaniner... Alla vill fira jul hos oss.

Idag blir det lussefirande på dagis. Lowe har bestämt att han och Milia ska vara pepparkaksgubbar. Vilket är roligt, eftersom han varit Batman de senaste två åren... Milia är glad bara hon får klä ut sig.

Gosigaste pepparkaksgubben och pepparkaksgumman. Men några pussar vill gubben inte ha. Där går ändå gränsen :-)