Afternoon tea

1/13/2011

Tja... hemma hos oss kallas det snarare mellis. Men vi samlas och fikar i alla fall. Ska barnen äta bröd ska det helst vara i form av bullar. Och Lowe vill att de inte ska vara för stora, så de går att äta dubbla med pålägget emellan. Jag har tidigare bakat Anns tekakor som alla i familjen tyckte om, så hittade jag nu ett liknande recept i Allt om Mat fast med mindre fibrer i som jag blev tvungen att testa. Barnen tyckte tekakorna var jättegoda, men vi vuxna fördrar nog dock grövre bröd. Det blev en väldigt smidig deg att arbeta med och vill man testa ett recept med en lätthanterad deg som ger klassiska tekakor är detta perfekt. Eller stunta i att nagga dem och gör hamburgerbröd av degen.
Kikade ni på Sverigesmästerkock igår? Jag håller tummarna för Jennie och tycker det ska bli jättespännande att följa programmet!


Havretekakor, 20 st
5 dl mjölk
2 dl fiberhavregryn
50 g jäst
100 g smör, rumsvarmt
2 msk honung/sirap
1 äggula
1 tsk salt
660 g / 11 dl vetemjöl special

Blanda havregryn och mjölk i en kastrull. Värm till 37 ° och rör sedan ned jästen. Klicka i smöret och blanda ihop. Tillsätt sedan övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen och dela den i 20 lika stora bitar. Rulla varje bit till en bulle och lägg på en pappersklädd plåt. Platta till eller kavla ut varje bulle till 1 cm-tjocklek. Låt jäsa ytterligare 20 minuter. Nagga och grädda i 8-10 minuter.

9 kommentarer:

  1. Det där lät som ett enkelt och gott bröd i min smak! Jag behöver lite bra brödrecept så tack! :-)

  2. Dessa såg jag oxå i tidningen och blev så sugen på att testa de... men ännu har inte andan fallit på :-) Men det ser verkligen goda ut! Det är ju den bästa "mellisen" man kan få när det är nybakt :-) Hade gärna slått mig för en fika hos er :-) Kram Gourmetmorsan

  3. Så gott!! Vad mysigt med Afternoon tea. Massor av te, nybakt bröd och söt marmelad!!

  4. marand.1@edu.gislaved.se sa...

    Hur mycket havregryn ska det vara

  5. tekakor är riktigt, riktigt gott! tänkte baka det idag men det blev släta bullar istället:)

  6. Så gott med nybakade tekakor! Dina blev himla fina :)

  7. Vilket bra tips på hamburgerbröd! Självklart följer jag programmet. Men har även tittat ett tag på masterchef america, det är riktigt bra :)

  8. vad gott med tekakor :)

    sv: åh, gerbera har också fina formar :) jag har deras minsta gratängform som är lagom för en person. ville även ha deras pajformar men de hade sålt slut direkt. köpte du din form i en butik eller på nätet? :)

    du får ha en bra fredag och helg! kram

  9. Vad goda dina tekakor såg ut, de var ett tag sedan jag gjorde dessa men ser i ditt recept att du har fibergryn så de skall jag testa nästa gång!

    Min man har sin arbetskamrat som tävlar med i kockarna och hoppas de går bra för honom....Jennie är mycket duktig hon oxå, de blir roligt att följa med detta program.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.