En idé som inte blev helt lyckad

1/12/2011

Idag snöar det i vår stad igen. Och i tidningen idag fanns ännu fler insändare från arga människor som tycker att det plogas för lite eller helt galet. Någon kom inte fram till en grav de ville besöka. Ja, jag vet inte... Vi pratade om det där med snöröjning på jobbet då flera bor längre ut från stan. Och jag får känslan av att det är stadsborna som klagar mest. På landet vet man att man inte kan räkna med att det är plogat fram till brevlådan och att man kanske inte ens tar sig till jobbet. För någon vecka sedan var vi bjudna på middag hos ett par vänner på Öland (tack för kanongod mat!). Då insåg jag att jag inte har varit över bron sedan det kom så stora mängder snö. Jag blev helt chockad över vilka snövallar de har. På varje sida om vägen var det höga snövallar, så det var som att köra i en labyrint. Inte konstigt om man undrar vart de gör av alla snö som fallit i Kalmar, för vi har inte dessa snövallar. Eller är det snön som de har fraktat över bron...


Till middag skulle vi ha varm rotfruktssallad och västerbottenostfylld fläskytterfilé. Jag brukar göra rullader med cidersås, men fick någon galen idé och bestämde mig för att göra en enda stor rulle av hela filén. Visst det gick ju bra tills köttet skulle skäras upp och all ost ville rinna ut. Så vill ni även göra rulladerna till så gör vanliga rullader... Eller gör rotfruktssalladen bara för att det är så hiskeligt gott :-)



Varm rotfruktssallad med pumpakärnor och fetaost, 4 pers.
1 kg blandade rotfrukter (tex morot, kålrot, palsternacka, persiljerot), i stavar
1 dl pumpakärnor
4-5 vitlöksklyftor, krossade
½ dl olivolja
1 citron, saften och rivet skal från halva
1 ½ tsk flingsalt
1 krm svartpeppar
lite färsk rosmarin
2 msk honung
150 g fetaost alt. chèvre

Sätt ugnen på 225°. Blanda rotfrukter, pumpakärnor, vitlök och olivolja på en pappersklädd långpanna. Pressa över saften från halva citronen och krydda med salt och peppar. Lägg på några kvistar rosmarin. Tillaga i ugnen i 30 minuter. Ringla över honung och pressa över saften från den andra citronhalvan samt strö över lite citronskal. Smula sedan över osten.


Ni som trodde att Ölandsfåken bara är påhittad, så här kan vägarna se ut när den drar fram en stund efter att vägen plogats. Då kan man liksom inte klaga på om man inte kommer fram till sin brevlåda...

10 kommentarer:

  1. Vilken rotfruktssallad! Har ju bara en liten chevre hemma. Hade tänkt använda den till något helt annat men det där såg ju så väldans gott ut!

  2. Fy 17 vad mycket snö, då ska vi inte klaga..
    Älskar rostade rotfrukter med chevre eller feta, men pumpakärnor till har jag aldrig testat det verkar urgott med lite crunch. Ta det lugnt på vägarna!

  3. Nä, jag ska aldrig mer klaga!! (Mer än på cykelbanorna för jag får snart krupp över att jag inte kan cykla till jobbet). Jösses med snö!! Jag måste säga att jag är ganksa imponerad ibland att det är skottat så pass mycket när man drar till jobbet kl 6,30 och det har snöat hela natten!

  4. så gott det ser ut, speciellt salladen :) Du kunde kanske testa att fylla filen med mozarella och pesto istället som hålls bra ihop. Men säkert smakade det bra ändå fast det blev lite rinnigt. Och "allt blandas ju ändå i magen" som jag brukar säga...

  5. Mums, minst sagt!
    Usch ja, man känner ju igen det där med klagandet på snöröjarna, det verkar som att de inte kan göra någon nöjd oavsett hur mycket de jobbar. Vi är nog lite bortskämda här nere i våra trakter eftersom det inte brukar falla så mycket snö i vanliga fall. Fast de senaste dagarna har det faktiskt varit en hel del "dagens ros" i lokaltidningen till snöskottarfolket och det förtjänar dom verkligen.

  6. Hos oss är de både ris och ros, mest ris. Snöröjarna gör ju så gott de kan, och naturligtvis finns det säkert fel människor på fel plats där också (alla är inte lika duktiga på att röja...). Rotfruktssalladen verkar ju bara så god, och med fetaost till - min favorit. Jag sparar receptet!

  7. Oj så gott! Fest var dag;-)
    Nu tycker jag mest att det är läskigt att det är så halt och slirigt.
    Körde bakom en buss i förrgår och den bromsade helt plötsligt, men gled ju.. Men kunde ändå styra upp på något sätt att det gick bra, men hu vad otäckt det var! När man har sitt barn i bilen blir man ju extra rädd. Hjälp vad hjärtat klappade på mig sen och jag skakade. Och då var det röjt, men när det fryser på så blir det ju blankis och det kan ingen göra något åt...

  8. Ha den där bilden är som tagen från vår åker, men jag kan inte påstå att jag klagar trots vägarna mer eller mindre är framkomliga. Nä en eloge till stackarna som stiger upp i ottan (och långt innan) och plogar till oss!

  9. Hörde i dag på SVT hur många som klagat på snöröjningen, speciellt i Malmö. Kan inte fatta hur de orkar klaga.. vi får ju faktiskt vara nöjda med att komma till arbetet! Så mycket snö som faller är det omänskligt att ställa de kraven. Ölandsfåken hade jag inte hört talas om, den låter himla jobbig. Tur att jag bor i lilla Kinna:)

    Receptet verkar kanon och det skall jag prova i det snaraste, kanske till helgen!

  10. Underbar bild på snövägen! ;) Jo, vallarna är höga. här är dom långt över biltaken på våra småvägar! Det är ju egentligen galet att så många klagar på snön, alltid är det nåt som måste gnällas över å då är vädret bra att ta till! Det är ju bara att gilla läget, hur som haver! Personligen tycker jag ju om vintrarna o vill inte alls att det ska va såna här plusgrader i början på januari, det kan gott va vinter ett tag till! Så fick jag också gnälla lite då... ;-) Maten såg fantastiskt god ut ju! Västerbottenost har en förmåga att passa till de mesta!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.