Fredagsmys à la 70-tal?

1/24/2011

På 70-talet var inte ordet fredagsmys påhittat ens skulle jag tro, fast det åts ändå särskild mat till helgen. Vad åt ni för gott på helgerna när ni växte upp? Trenderna vad det gäller helgmaten har svängt en hel del. Men alla är väl överens om att fredagens mat ska vara lätt lagad i alla fall, men gärna vara lite roligare eller lyxigare än vardagsmaten. För min del beror det på om vi ska äta själva och hur mycket tid jag har på mig. Har ju fördelen att vara ledig en del fredagar, vilket å andra sida straffar sig med att jag spenderar ett par av dessa dagar på jobbet. Ni som följer min blogg vet ju vad jag är svag för :-) Men detta är en lättlagad rätt som kan passa en fredag, men även en dag mitt i veckan. På 70-talet var gul curry vääldigt exotiskt (allt med curry i lades exotisk till namnet...) och fläskfilé ansågs fortfarande lyxigt.



Gratinerade exotisk curryfilé, 4 pers.
600 g fläsk(ytter)filé, i skivor
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk vetemjöl
1 purjolök, i bitar
1 röd paprika, i bitar
2 bananer, i skivor
3 dl vispgrädde
2 tsk gul curry
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 225°. Stek filéskivorna i smör, krydda med salt och peppar. Lägg dem i en ugnsform och pudra över mjölet. Strö över purjolök, paprika och bananer. Vispa grädden och blanda med curry och fördela över kött och grönsaker. Strö över osten och gratinera i 15-20 minuter. Servera tillsammans med ris, jordnötter, mango chutney och sallad.

Och för er som undrat om min form så kommer den från Gerbera och är köpt i en Önska-butik. Jag har många gånger stått och håll i Rice-formar på olika resor, men det har alltid slutat med att jag inte orkat släpa på dem. Så jag beställde en form på nätet, som efter lååång väntan tills lut inte kom. Men då kom tomten med denna fina formen :-)

13 kommentarer:

  1. Åh vad underbart! Tror den kan gå hand i hand med flygande jacob, en trogen favorit här hemma :)

  2. Tänk det var bättre förr ;)

  3. Åhå, den bilden triggade ögat. Jätteläckra färger!

  4. Tyvärr är vi inte alls överens vad gäller curry i vårt kök. Håkan älskar och Anki hatar och aldrig mötas de två...

  5. Så gott, gillar kombinationen av curry och banan i maten, så denna maträtt passar mig perfekt :-)

  6. vilken under bar maträtt...ska testas

  7. Hihi, själv är jag lite rädd för banan i mat. Men jag gillar färgglatt! :-D

  8. fredagsmys när jag var yngre inkluderade ofta bakad potatis (fortfarande en favorit) eller pizza (jag åt bara pizzakanter när jag var liten...) efter ett tag kom tacos också, såklart! men - största fredagsmyset är nog ändå mammas risrätt. såklart. den är still going strong, dessutom. kul!

  9. Vilken klassiker! Denna rätt minns jag att vi ofta fick då man var bortbjuden på fredagskvällarna.

  10. himla snygg bild! fredagsmys när jag var liten (innan tacos gjorde sitt intåg) var oftast plankstek eller fonduegryta. så nu har jag beställt fondue av mamma när jag kommer och hälsar på dem i slutet av januari. mums! fast ibland var det räkor till fredagsmys också, det var inte så kul för då fick jag bara äta rostat bröd med majonnäs på eftersom jag avskyr skaldjur. haha. torftigt fredagsmys.

    jag såg faktiskt chocolat för första gången för bara någon vecka sen, varför har jag inte sett den tidigare? så himla bra! fast allra bäst är nog edward scissorhands eller gilbert grape. jag har nog sett dem 100 gånger var, minst.

  11. Det är ju så gott! Vi år mycket sås, potatis och kött när jag växte upp så till fredagsmys blev det ofta scones, hemmabakad pizza eller varma mackor. Det var mysigt!!

  12. Mums! Det låter gott.
    Jag minns inte vad jag åt när jag var liten på fredagarna, men nuförtiden blir det ofta hemmalagad pizza, tacos eller favoriten färska tortellini med tillbehör.

  13. åh, vad mkt gott du har gjort den senaste tiden (som alltid ;) ). ser även att du har varit i stora staden :) fann du något kul? :)

    fin form! från gerbera? kanske är samma som jag frågade om en annan gång, fast i en annan vinkel :p
    kram

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.