Lite heta smaker från Asien

1/18/2011

Efter 6 timmars underbar bussresa så anlände jag tillslut i Stockholm igår. Det som är jobbigast under resan är att man hela tiden vill äta och dricka för att fördriva tiden lite. Men man vill absolut inte gå på toa på bussen... Varför är det då extra gott med kaffe när man reser?! Tur att boken jag läser är så spännande så jag fick tankarna på lite annat. Har ni läst några böcker av Roslund och Hellström? Jag älskar deras böcker. Nu ska jag iväg och lyssna på sår i mååånga timmar.
För den uppmärksamme så har det tillkommit några kategorier i receptskafferiet. Detta vill jag tacka min läsare Lisa för och dagens recept får tillägnas henne och alla andra som är tokiga i asiatisk mat.



Asiatisknudelsoppa med heta frikadeller, 4 pers.
Buljong:
1 ½ l vatten
1 ½ grönsakstärning
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, rivna
2 msk ingefära, riven
1 msk kinesisk soya
1 msk sesamolja
1 tsk salt
1 lime

Frikadeller:500 g köttfärs
1 ägg
2 krm salt
2 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor, hackade
1 chili, finhacakad
½ kruka koriander, hacakd

Till soppan:1 pkt risnudlar
1 knippe salladslök, skivat
1 chili, tunt skivad
1 klase ostronskivlingar, plocka i sär svampen
½ salladskålshuvud, strimlat
½ kruka koriander

1-2 lime i klyftor
Koka upp alla ingredienserna till buljongen och låt koka i 10 minuter. Blanda under tiden ihop ingredienserna till frikadellerna. Sila buljongen och låt den koka upp på nytt. Sänk värmen på spisen lite och tillsätt frikadellerna försiktigt. Koka ca 1 minut och tillsätt sedan nudlarna och låt allt koka ytterligare 3-4 minuter. Vänd försiktigt ned vårlök, sallad, chili, svamp och sallad. Strö över hackad koriander och servera soppan tillsammans med limeklyftor att pressa över.

11 kommentarer:

  1. det här receptet slussas omeledbart vidare till min mamma, hon ÄLSKAR frikadeller!

    vilken otroligt fin bild, förresten!

  2. Vilken underbar bild! Blev helt kär i den.

  3. åh..älskar asiatisk mat.

  4. Så mumsig soppan ser ut, gör inte soppa så ofta men det här soppan måste jag absolut testa

  5. Oh så bra, nu längtar vi ännu mer tillbaka till Thailand:) Men vi kan ju råda lite bot på vår längtan med att kolla in recepten i den nya kategorin!

  6. En soppa liknande denna är typ det bästa jag vet, stärkade buljong med massa chili, ingefära, limeblad och citrongräs. Kan inte bli fel!

  7. Det verkar jättegott! Jag måste erkänna att jag aldrig ätit frikadeller, kokade köttbullar liksom, men nu såg jag ett recept med det även i Buffé som kom idag.
    Roslund & hellström har jag läst och det är ju ganska ruggiga böcker, men jag älskar deckare.

  8. Inte så förtjust i frikadeller.... Men jag har läst alla Roslund & Hellströms böcker o dem älskar jag! Ser såååå fram emot nästa!! =)
    Hoppas du haft det bra i Sthlm, ses på jobbet!!
    Kram //Sarah

  9. Vilkrn fin bild Emmy, nice nice. 10 points ;)

  10. Nu blev jag glad! Tack! Kram Lisa

  11. Har läst två böcker av Roslund och Hellström; Odjuret och Box 21, riktigt fängslande böcker. Nu ligger tre sekunder och väntar på mig men jag har knappt orkat läsa de senaste veckorna... Skulle ebhöva åka på en låååång bussresa... =)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.