Mustig gryta i den envisa vintern

1/27/2011

Idag har jag vabbat med en liten skrutt tjej. Milia kräktes igår kväll, för att sedan hosta och hulka flera gånger inatt med en tom mage. Runt 4-tiden sitter hon och skriker: -"Milia pasta!" Hur nu ungen kunde bli sugen på det. Idag har det inte gått att få i henne någon mat och väldigt trögt med drycken. Inte ens glass smakade. Bortsett från aptiten har hon pysslat om dockor och gosedjur som vanligt. Det har blivit bytta på, bjudna på kaffe, fått tänderna borstade, blivit vyssade i vagnen... Ja, ni som har barn känner säkert igen det. Barn kör på tills de stupar och det var en matt tjej som blev nattad ikväll, utan någon större mängd i lilla magen...
Detta receptet hittade jag hos Coop, men gjorde om det en liten aning. Det blev en kanongod mustig gryta, med lite lagom hetta. Passar bra nu när det plötsligt blivit isande kallt igen efter en tids plusgrader. Vill man ha den mindre het så kan man bara skippa att ha chilin och så klart slänga i en extra om man vill ha den riktigt stark. Jag satte rätten under kategorin Indien. Nu vet jag att Indien inte ligger i Afrika, men gillar man den sortens mat så gillar man denna gryta. Den kan med fördel ätas med samma tillbehör som någon indisk currygryta och gärna naanbröd. Vi år den med tillbehören nedan.


Afrikansk gryta, 4 pers.
1 kg grytbitar, av högrev eller bog
1 tsk salt
1 ½ krm peppar
2 gula lökar, i stora bitar
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk curry
2 msk paprikapulver
1 röd chili, skivad (uteslut om du vill ha en mindre het gryta)
2 köttbuljongtärningar
15 dl vatten
1 dl mango chutney

Att servera till och/eller strö över:
- färsk ananas, i bitar
- torkade aprikoser, i bitar eller russin
- naturella cashewnötter, rostade i en torr stekpanna
- kokosflingor, rostade i en torr stekpanna
- färsk koriander
- matyoghurt
- ris

Fräs lök, vitlök, curry och paprikapulver i en gryta.  Stek köttbitarna i smör i en panna med lite i omgångar. Salta och peppra. Tillsätt det brynta köttet i grytan tillsammans med chili, buljongtärningar, och 12 dl av vattnet. Låt koka länge på medelstark värme utan lock i 1 timme.  Rör om då och då. Späd med resterade vatten och låt koka ytterligare 30 minuter. Provsmaka en köttbit, om den är mör och faller sönder när du tuggar på den är köttet klart. Smaka av med mango chutney.
Servera köttgrytan tillsammans med tillbehören enligt ovan samt lite ris eller bulgur.

8 kommentarer:

  1. Me like!!

  2. Det ser ju bara så otroligt gott ut, och mmm vilka kryddor. Tror vi skippar chilin, eventuellt bara lite cayennepeppar. Men jag vill verkligen laga detta i februari, ska skriva upp den på nästa månadsmatsedel.

  3. ...och vilket snyggt fat!!

  4. Precis vad jag var sugen pa harom dagen nar vi hade -21. Detta recept ska jag testa nagon dag. Hoppas lillan kryar pa sig och far tillbaka aptiten sa hon kan ata mammas mumsiga mar!

  5. nää, stackars liten! :=( hoppas att hon blir bättre snart! och hoppas att ni får en fin helg, remsan!

  6. Smaskigt det ser ut! Man längtar verkligen efter mustiga grytor när kylan är bitande kall. Jag har hävt i mig varm choklad framför brasan på kvällarna senaste veckan.

  7. Den här rätten skulle åstadkomma fest för mina smaklökar :-) Ska absolut tillagas! Kram Gourmetmorsan

  8. all mat med cashewnötter är god mat :) förresten förstår jag absolut milia med pastan, jag brukar också bli sugen på konstiga saker när jag är magsjuk... rostbröd med ost till exempel, det äter jag aldrig annars men blir fruktansvärt sugen på det då. knepigt.

    de borde göra ajvar relish-burkar i samma storlek som såna där små sambal oelek-burkar, det räcker gott och väl! vi kanske ska göra ett matbloggsuppror?

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.