Tycker du inte om vegetarisk mat?

1/07/2011

Jag lovar dig, det är bara som du tror. När du ätit den här lasagnen är jag övertygad om att kommer gilla vegetarisk mat ;-) Men eftersom Berra och jag växtre upp när det var noga att man åt av alla olika delar på tallriken, och mycket viktigt att det fanns "sågel" (alltså proteindelen) på tallriken, så vi fick lov att fuska och ha lite italiensk salami till. Spianata calabra som för övrigt är stark beroendeframkallande.
Sonen vägrade helt bestämt smaka på lasagnen eftersom det var så mycket gräs i den, hmpf! Lillskruttan åt dock med god aptit. Och det är trevligt när lite mat kan tysta den munnen, för just nu sjungs det väääldigt mycket. Hon kan sitta vid middagsbordet och sjunga, men någon konstig vibrerande röst och blunda som den mest religiösa. Visst är det trevligt med sång, men ännu trevligare är om man hör vad som sjungs och under lite mer begränsad tid.
Här kommer receptet.



Vegetarisk lasagne med soltorkade tomater och spenat, 6 pers.
1 pkt färska lasagneplattor (gärna med 6 st stora)
1 gul lök, hackad
75 pinjenötter
1 kruka basilika
140 g färsk spenat
200 g / 3 dl soltorkade tomater i marinad (avrunnen vikt)
200 g / 2 dl pesto
1 tsk sambal oelek

Ostsås:
2 dl mjölk (grädde funkar också finfint)
2 dl crème fraiche
200 g chèvre (alt. fetaost)
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 225°. Stek löken mjuk i lite olja. Låt pinjenötterna steka med mot slutet. Blanda ned basilikan, spenaten, tomater, pesto och sambal oelek.



Mixa ingredienserna till såsen. Täck botten på en ugnsform med lasagneplattor, ringla över 1/3 av ostsåsen och lägg hälften av grönsaksblandning över.



Täck med plattor, ytterligare 1/3 av såsen och resten av grönsaksblandningen. Avsluta med resterande plattor och ostsås. Tryck ned plattorna ordentligt. Gratinera i ugnen i 20-30 minuter. Servera tillsammans med en god sallad.



Och tack Lisa för din kommentar. Jag har funderat på om jag skulle ha ettiketter i receptskafferiet med inriktning på vissa smaker, så som asiatiskt, indiskt, medelhavsmat osv. Ni som söker bland recepten, är det något ni saknar eller tycker knasigt när ni ska söka bland dem?

15 kommentarer:

  1. Så härligt med lite sång, kanske lite som Whitney Houston med den vibrerande rösten.
    För vår del tycker vi att receptuppdelningen är bra som den är, vi vet oftast vilken råvara vi ska använda och då är det enklast att kunna söka på den.
    Ha en skön helg/ Anki och Håkan

  2. Ha ha, jag känner igen det där med sång men nu är det faktiskt min 11åring som låter mest..Vet inte om han övar för idol eller vad som är på G..? Tycker det är lätt att hitta bland dina recept. Lagade sesamkycklingen häromdagen, jättegod och idag har resterna blivit en god "rispytt" som jag ska lägga in receptet på någon dag. Ha en fin helg!
    PS. är säker på att du kan göra minst lika fina maränger.

  3. Sååå finty du fått det! =)

  4. Tack!
    Ja, man hittar styrkan någonstans inom sej att försöka gå vidare, det måste man. Sen beror det sig säkert på hur det varit innan och hur väntat det var. Vi har ju haft lite tid på oss att förstå vad som skulle hända. Men det är fortfarande en stor saknad, även om vi visste.

    Hoppas du får en fin helg,
    Kram

  5. Gott, gott, gott! Jag är vegetarian och ingredienserna i denna lasagne är oslagbara, måste testa :)

  6. Lasagnen låter jättegod!
    Vi äter alltid vegetarsik lasagne och ungarna älskar den, men varför inte prova på en ny variant?

  7. Ser väldigt gott ut. Jag brukar göra en "färs" av blandade rivna rotfrukter och göra en veg. "köttfärssås" till lasagne, men min man gillar riktig köttfärs bättre. Kanske skulle pröva att servera nån skinka eller salami bredvid då får han ju sitt kött i alla fall!

  8. Tack för din vänliga tårtkomplimang - det var minsann inte lätt att få till det som man hade tänkt sig. Hjärtformarna är billighets från Clas Ohlson, men både ugnsfasta och väldigt söta.

  9. Blir nog kanske vegetarisk lasagne ikväll. Det lät gott!! Och den salamin....I know!! SÅ god!

  10. Jag var på en mycket spännande konferens om Klimatsmart Skolmat för ett tag sedan. Där berättade en kvinna som jobbade i skolkök att det tagit 7 år för barnen på hennes skola att anpassa sig till införandet av vegetarisk en (1!) dag i veckan. Så ge inte upp!

  11. Den där lasagnen såg ju helt fantastisk ut! Jag älskar lasagne och inte bara för att det är den bästa matlådematen någonsin. Jag tror inte att jag gjort vegetarisk innan så det ska jag nog ta och testa på illa kvickt :)

  12. Din lasagne påminner om den jag brukar göra med chevréost. Sjäv tycker jag att det är jätte gott med vegetarisk mat!

  13. Den där lasagnen hade övertygat mig om att vegetarisk mat är gott. Om det hade behövts men det gör det inte - jag väldigt förtjust i vegetariskt.:-)

  14. Låter som en smarrig lasagne! Och vilken fin lilla form, jag blir ha-galen! :-)

  15. det här lät gott. ännu ett recept att spara för framtiden :) tack för det. är det en riceform du har? :) rice har så fint porslin :) ha en fortsatt bra kväll! kram

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.