Vuxenmys och sena vanor

1/05/2011

I vår familj har vi verkligen fått jullovsvanor. Jag har jobbat natt och de andra tre har varit lediga och kommer vara denna veckan ut. Det har blivit sena morgnar och sena kvällar... Men det är ju så skönt! Lite ångest får jag dock när frukosten är avdukad runt 10-11-tiden och det känns som halva dagen gått. Igår städade vi ut julen. Ut med allt rött och in med vitt och ljusa färger. Och utan att jag hann att blinka hade maken börjat möblera om! Det är mest han som står för inredandet här hemma... Så helt plötsligt stod alla mina serveringsfat och skålar, servetter, ljus... allt som jag haft i vår skänk stod på matsalsbordet. Så detta är mitt mission idag, att lösa förvaringen för dessa. Men mitt i "julgransraskningen" hann vi även med lite vuxen mys. Och vad gillar vi då bäst? Skaldjur! Och asiatiskt! Receptet (med lite ändringar) kommer från en av böckerna från Allt om Mat som följer med Expressen. Svenska rotfrukter som får asiatiska smaker kan ju inte bli annat än gott ;-) Salladen är även god utan räkorna om man nu inte tycker om skaldjur.

Asiatisk strimmelsallad med räkor, 4 pers.
500 g räkor utan skal (eller 1 kg oskalade)
chiliolja (eller rapsolja och tex sambal oelek)
limejuice

100 g palsternacka, tunt strimlat (tändsticktjocka bitar)
100 g morot, tunt strimlat (tändsticktjocka bitar)
100 g rotselleri, tunt strimlat (tändsticktjocka bitar)
2 salladslökar, tunt strimlat (tändsticktjocka bitar)
1 mango, tunt strimlat (tändsticktjocka bitar)
1 papaya, tunt strimlat (tändsticktjocka bitar)
½-1 röd chili, finhackad (går att utesluta)
½ kruka mynta, finhackad
½ kruka koriander, finhackad

Dressing:
½ dl rostade sesamfrön
½ dl rapsolja
1 ½ msk sesamolja
3 msk japansk soya
2 msk riven ingefära
1 msk vitvinsvinäger
1 lime, saften
1 vitlöksklyfta, riven

Lättast att få grönsakerna fint strimlade är att hyvla dem tunt med en mandolin eller osthyvel och sedan strimla tycker jag. Blanda grönssakerna med dressingen och låt marinera i 15 minuter. Vänd försiktigt ned frukten och örtkryddorna samt chili.
Stek räkorna snabbt i lite chiliolja och pressa över limesaft. Trä dem eventuellt på spett. Servera tillsammans med salladen. Ät och njut!

11 kommentarer:

  1. Ni är inte ensam om dessa jullovsvanor. Precis likadant här:) Receptet låter som en riktig hit. Måste testas helt klart!!!

  2. Vi har jobbat 2,5 dag den här veckan, men förra veckan var vi lediga hela familjen och då vred vi om dygnet rejält. Kändes rätt segt att gå upp i måndags.
    Maträtten ser mycket god ut. Jag hade tänkt köpa böckerna med Aftonbladet men missade så många i början att jag gav upp.

  3. Jösses!! Det receptet sparar jag! Låter ju hur gott som helst! Älskar dessa smaker!

    Men visst är det härligt att bara få lov att gå runt och skrota ibland!? Tycket vardagen är så inrutad som den är annars! Njut de sista dagarna på jullovet!!

  4. Bävar själv för när jag skall ha upp både mig själv och ungarna på måndag. Men visst är det skönt med lite lov!

    Det där såg fasligt gott ut, får nog bli till att prova det någon dag!

    Kram

  5. Toppen att kunna kolla runt bland olika recept när idéerna tryter. Just nu kommer jag från din "fiskavdelning" där jag fastnade för gratäng med spätta och skaldjur. Blir ett test av sådan fram över.
    Ha en trevlig helg och en god fortsättning på året! /SA

  6. Jo det har en förmåga att bli lite upp och ned med tiderna. Här startade skolorna redan i måndags och vi kom hem i söndags kväll så det var inga problem att vända dygnet antingen man ville eller ej. Uppe med tuppen och trött!! på kvällarna. Ikväll ska jag nog laga din sesamkyckling, låter supergod! Ha en mysig helg, igen.

  7. jag låtsas (träningsmässigt...) att 2011 på riktigt börjar nästa vecka, när alla dessa helger är över :) men sen blir det fullt upp igen, med matlagning och träning och allt vad man nu sysslar med.

  8. Ja, samma här, jag brukar vara ganska morgonpigg men sover gott till långt över normal gå upp tid ;-) Här är också julen utstädad! Gott recept! :-)

  9. Ja den där julen åker ut lite efterhand...alla tomtarna är borta, och imorgon tänkte jag ta tag i den på riktigt :-) De här rakorna och salladen låter verkligen smarrigt! Kram Gourmetmorsan

  10. här har vi också slängt ut julen, så himla skönt att bli av med den ;) och sambon har dragit på sig riktiga jullovsvanor och går och lägger sig ungefär samtidigt som jag går upp och ska till jobbet på morgonen, sen kliver han upp när jag kommer hem från jobbet. så han får det nog jobbigt nästa vecka när jullovet är slut!

    jag använde sockerkakssmulor till mina bollar, men jag skulle nog ha gjort smulorna lite grövre för bollarna blev väldigt mjuka, så nästa gång ska jag nog mixa dem lite mindre. men jag tror mördegskaksmulor funkar precis lika bra!

  11. Vi håller på att göra denna nu =) Ska bli riktigt spännande!! Tyra är hos moster ikväll så då blir det "vuxenmat, fast å andra sidan ääälskar hon räkor. Hittade jätteräkor på Maxi idag med :-) Ha en härlig helg!
    Kram Anna

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.