Ett vinnande recept

3/16/2011

De där två i Mårtenssons kök de lockar ofta med god mat, men så har de ju så bra smak när det gäller mat. De har en förkärlek till asiatisk/thailändsk mat precis som jag och dessutom lika tokiga i fisk. Så när jag såg att de lagat de här fina biffarna i Pickipickis tävling (som de dessutom vann!), så blev jag sugen att testa. De är kryddade med mina favoritsmaksättningar och jag hade aldrig testat att tillaga redan tillagad tonfisk, men de blev jättegoda. Vi åt dem både i bröd och sedan dagen efter med bulgursallad, vilket jag tyckte var godast. Jag ökade på kryddningen lite från Pickipickis recept, som du finner här, annars är det i stor sett samma. Serverade med en guacamole, dels för att jag hade ett par avokado som var mogna, men också för att det kändes som en avokadoröra med lite samma smaker skulle passa till. Men en kall yoghurtsås kan jag även tänka mig skulle passa fint.


Tonfiskbiffar med smak av chili och citron, 2-4 pers. (beroende på tillbehör)
2 burkar tonfisk i vatten, avrunna
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl finhackad purjolök
1 dl finhackad gul lök
1 röd chili, finhackad
1 lime, rivet skal och saft
2 krm salt
1 krm svartpeppar
hackad persilja (jag tog koriander)
vetemjöl (tro mig när jag säger glöm inte...)

Häll av vattnet från tonfisken. Rör ner vitlök, purjolök, lök,  chili och lime. Smaka av med salt och svartpeppar samt persilja eller koriander. Rör ner äggen och några matskedar mjöl tills smeten har biffkonsistens. Forma till 4 platta biffar. Stek i lite olja, några minuter på varje sida. Servera på valfritt sätt med en god kall sås.
Godast till tyckte jag var bulgur blandat med fetaost, paprika, persilja, rödlök, tomater och så guacamole till. Men som sagt endast fantasin sätter gränser!

Guacamole, 2-4 pers. (jag tycker det räcker till 2 bara, min man skulle säga 4)
2 mogna avokado
1 vitlöksklyfta, riven
½ gul lök, finhackad
½ lime, pressad saft
½ röd chili alt. ½ tsk sambal oelek
2 krm salt
½ krm vitpeppar

Mosa avokadofrukterna med en gaffel och blanda ned övriga ingredienser. Avnjut ganska snart.

De där i Mårtenssons kök kommer dessutom att få hemligt besök någon natt. De sitter nämligen på en mycket värdefull grön skattkista. Tjuven kan komma när de minst anar...

9 kommentarer:

  1. Tack Emmy, så fina komplimanger, vi bara suger åt oss! Right back at you!

    Då blir det att börja sitta nattvakt då, får kanske ta och putsa på ett schema, för i kassaskåpet får inte skattkistan plats:)

  2. Det här verkar ju super smarriga...måste läggas på minnet :-) Jättefin bild! Kram Gourmetmorsan

  3. Låter verkligen spännande men biffar på burk-tonfisk! Kan tänka mig att mjölet behöves. Började undra hur det skulle hålla ihop.... Gott!

  4. Jag är med ruggigt sugen på å åtminstone nappa åt mej några av de recept som gömmer sej i den där lådan. :D

  5. Anonym sa...

    Det lät ju väldigt gott, måste jag prova.

  6. Fiskbiffar brukar jag gilla så varför inte med tonfisk? Guacamole till låter som en riktig höjdare!

  7. du, du kan få en partner in crime när det gäller den där gröna boken! den verkar vara en riktig skattkista! :=)

  8. Jäklar i min lilla låda, vilken BILD! Jag blev precis vrålhungrig :)

  9. Vilken burgare!!!! Helt i min smak, måste testa dessa.

    Trevlig Helg!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.