Har ni några svampgömmor?

3/28/2011

Lowe har kommit in i en period när han har mycket tankar kring döden. Igår kväll när han lagt sig började han gråta för han vill inte bli gammal och dö. Sedan var han ledsen för att mamma och pappa är så gamla (hrmfp) så vi snart kommer dö. Då skulle han och Milia vara utan föräldrar och så kom det lite fler tårar. Och så grät han lite för att gammelmorfar Nils är död, som btw blev 98 år. Det är inte lätt när man inser att livet inte varar för evigt...

Något som nästan varar för evigt är torkade kantareller. Brukar ni torka dem eller frysa in dem? Jag förväller gula kantareller och så torkar jag trattisarna. För när man väl hittar trattkantareller så brukar man stå mitt i ett hav av dem. Och jag kan nästan inte sluta plocka och då blir det väääldigt mycket svamp, som tar lite mindre plats i torkat format. Någon som vill ha lite svamp på posten? Hittade ett recept hos Helena som jag tyckte lät så gott, och det var det! Gjorde bara en miss... Skulle ha dubblerat mängden sås... :-)

Parmainlindad kyckling med enbär och kantareller, 4 port.
500 g benfri kyckling
1 msk enbär, hackade
½ tsk grovmalen svartpeppar
100 g parmaskinka
3 dl vispgrädde (är ni såstokiga som vi så gör dubbel mängd)
2 msk viltfond
1-2 dl kantareller (jag tog torkade trattkantareller)

Sätt ugnen på 225°. Hacka enbären på en skärbräda och strö över svartpepparn. Gör "en Jamie Oliver" skär eventuellt kycklingen i mindre bitar på längden direkt bland kryddorna och rulla den samtidigt i kryddorna. Bryn kycklingen i lite smör i en stekpanna och linda sedan in varje bit i en skiva parmaskinka. Blanda grädde med fond och häll i en ugnsform över kycklingen. Strö i kantarellerna eller smula ned de torkade kantareller i såsen.  Lägg den inlindade kycklingen i såsen i formen.Tillaga mitt i ugnen ca 15 min, tills kycklingen är klar. Servera med pressad potatis och grönsaker.

14 kommentarer:

  1. Är sååå dålig på svamp. Att plocka alltså. Äta svamp är jag bättre på!!:) Men nån dag ska jag hitta mitt eget svampställe där det finns tokmycket av de flesta svampar!

  2. JA!!! Vi vill!
    Vilken bra affärsidé (känns som de bara ploppar upp för oss nuförtiden), sälja svamp per postorder!
    Nej, det är en tuff tid när barnen upptäcker döden och dess konsekvenser, tar tid innan det sjunker in och det är mycket frågor och funderingar som kommer.

  3. Vi fryser alltid in kantarellerna, har fortfarande massa påsar i frysen :-)

  4. Ja nog finns det allt lite svamp kvar i frysen! Det är helt underbart att kunna ta fram när suget faller på!
    Det här med döden och barns fundering gör ju att man allt får sig en tankeställare själv! Det är så lätt att bara köra på i full fart genom livet! Kram Gourmetmorsan

  5. Anonym sa...

    Låter som en rätt helt i min smak. Och ja, skickar du till London, så gärna. Har ingen koll på svampställen häromkring alls. Men Borough Market finns iaf. :)

  6. Ja du får gärna skicka till Kanada också ;) Men skämt åsido, svamp kan man aldrig få för mycket av det är ju så gott. Fick en burk torkad trumpetsvamp av en väninna när jag var i Sverige sist, den får jag nog laga till kanske kan passa bra i detta recept. Nästa höst(lär i år) ska jag gå bärsärkagång i de svenska svampskogarna ;)

  7. Jag har aldrig lyckats spara någon svamp, den går snabbt åt här hemma. Å andra sidan brukar jag inte hamna i ett hav att trattisar direkt (är inte mycket till svampplockare!)

  8. Guud så gott! Jag älskar svamp och gör precis som du förväller gula och torkar trattisar (de som blir över vill säga, brukar se till att göra stoora mackor och pajer på stört när man plockat)

  9. Vilket smaskens recept! Inget annat än gottigheter! :-) Inga trattisar eller gulisar kvar här, bara riskor som jag saltar in. Men de är inte fy skam de heller, bara vi finnar dock som upptäckt de. Därför är skogen full av de och man kan plocka flera papperskassar om man vill!

  10. Mums! Nu blev jag ju hungrig igen! ;)

  11. Verkar jättegott. Jag brukar torka mina trattisar och sen glömma bort dem. Men nu har jag en bra anledning att använda lite ur burken... :)

  12. nä alltså, vet du vad? jag och calle är världshistoriens mest sorgliga svampplockare. vi har varit ute flera gånger, men har inte hittat en enda. buhu! detta året ska vi kidnappa någon som har koll, har vi bestämt.

  13. Absolut torka trattisar och förvälla och frysa de gula! Visst hittar man många trattisar när man väl ser dem. Vi är fortfarande på förrförra årets skörd. Jag kan inte sluta plcka så länge de finns fast jag inte behöver fler. Fast nu ger jag bort till släkten. De har också börjat uppskatta mitt förråd :)

    Den där rätten så himla god ut. *sparar*

  14. Det här receptet spar vi omedelbart!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.