Årets bästa och första!

4/30/2011

Jag har försökt flirta med min rababerplantor denna vår, för de har sannerligen vuxit blygsamt. Jag har skyllt på rådjuren, för de har sett till att snagga det mesta i vår trädgård. Till och med min fläderbuske och jag som läste att de inte äter fläder, pah! Men nu när solen har hållit sig framme så har det kommit fram små knöliga blad ur jorden. Jippi, nu kan vi göra paj! Visst är det något speciellt med årets första rabarberpaj?! Jag gillar den där söt-sura smaken. Jag gjorde en med ett härligt smultäcke och som vi åt hemgjord vaniljsås till. Dagens recept är ett gammalt hederligt recept som jag tror kommer från min hemkunskapsbok. Men detta recept är min absoluta favorit av alla smulpajer. Även om dagens paj slank ned utan större problem :-)

Smulpaj med rabarber
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl grahamsmjöl eller havregryn
½ - ¾ dl socker
125 g smör (inte margarin…)

500 g rabarber, i bitar
½ dl socker (eller mer om rabarberna är riktigt sura)
1-1½ msk potatismjöl

Sätt ugnen på 200 º. Blanda mjöl, socker och smör till en smulig massa. Fördela rabarberbitarna i botten på en pajform. Blanda socker och potatismjöl och strö över frukten. Smula över degen. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Servera tillsammans med vaniljsås eller glass (tycker jag egentligen är godast).


Här är mina sötnosar! Som ni ser är jag lika usel på att städa i landet som jag är inomhus…

Vaniljsås, ca 4 port. (jag brukar göra dubbel sats)
4 dl mjölk
2 äggulor (gärna från sprätthöns så får du en gulare sås)
½ dl strösocker
1 msk potatismjöl
½ vaniljstång (el. 1 msk vaniljsocker)
(1-2 dl vispad grädde)
Blanda alla ingredienser, utom vaniljsockret om du väljer att använda det, i en kastrull. (Kastrullen bör vara rostfri, för vispar man ägg med en stålvisp i en aluminiumkastrull kan den bli gråaktig.) Dela vaniljstången på längden och skrapar ur fröna, lägg i både stång och frön i kastrullen. Låt såsen sjuda på svag värme under omrörning tills den tjocknat. Den ska inte koka då skär den sig. Antingen tar du upp vaniljstången eller så tillsätter du vaniljsockret när såsen svalnat. Blanda den eventuellt med vispad grädde innan servering.

19 kommentarer:

  1. Så gott med rabarberpaj, får verkligen se till att plantera rabarber i vår trädgård,vill också baka rabarberpaj :-)

  2. Ang siman och mjöden och förväxlingen... Finlandssvenskarna kallar den finska siman för mjöd. Den ska dock inte förväxlas med den svenska mjöden, som är som en slags öl med honung.
    On nu till din paj: Gah, så gott! Och duktigt med egen sås till! Själv hade jag också riktat in mig på något gott innehållandes rabarber. Dessvärre ingen planta alls i min trädgård och i affären hade någon tjuvköpt alla rabarber förutom en stjälk (vad är det för tok som lämnar en enda stjälk kvar) som sorgset låg där i disken. Därför så får det bli rabarberpaj en annan dag istället.

  3. Smulpaj är gott och med rabarber mycket lyckat!

  4. De där rabarberna ser ju riktigt svulstiga ut! Mycket större än mina...

  5. På ICa hade de stora fina rabarber:). Gjorde en smarrig rabarberkaka igår som jag ska presentera lite senare idag...

  6. Det blir rabarberpaj idag!

  7. Rabarber är ju helt underbart gott! Och tack för receptet på vaniljsås, har faktiskt aldrig gjort egen. Fy skäms på mig!

  8. Oj vad dina rabarber har växt då! Mina är jättepluttiga fortfarande. Men jag håller med dig om att raberberpaj är jättegott! Då skulle jag kunna tänka mig att tänja lite på sockerförbudet... ;)

  9. Första rabarberpajen är något extra! Smulpaj är nog favoriten, men i år slog jag till på stort och gjorde mormors paj.

    Mina rabarber har vuxit som ogräs i år, till min stora förtjusning så det blev paj här igår. Det var dock en riktigt dålig idé att göra mormors rabarberpaj i form med löstagbar botten. Det resulterade i bränd sockergegga i hela ugnen, ett rökfyllt kök och en tjutande brandvarnare, första gången jag lyckades med den bravaden.

    Pajen blev i alla fall god :)

  10. jag älskar rabarber! i alla dess former, men speciellt tyckter jag om att äta stjälkarna som de är och bara doppa dem i lite socker. mumma!

  11. Ja, det är verkligen något speciellt med den första rabarbern, det är bara såå gott! :-D

  12. Vad supertrevligt m egna rabarber, nästa år ska jag nog försöka mig på att odla i kruka på balkongen.

  13. Men hoppsan så gott! Rabarb är en kär favorit här hemma, och jag tror minsann att jag kan plocka mina första i veckan. Lite avis på din paj dock... :)

  14. Visst är det härligt när rabarbern kommer upp. Jag åt rabarber till påsk hos mina föräldra, här hemma hos oss har de inte kommit upp så mycket än (trots att vi bor 30 mil söder om mina föräldrar). Jag ser fram emot några rabarberpajer snart. :-)

  15. Jag älskar rabarberpajen med vaniljsås!! de ser riktigt smarrigt ut ;d

  16. Det är ju bara såååå gott när den första rabarberpajen är färdiggräddad och man njuter av den första skeden... Härligt! Här har min rabarber inte kommit så särskilt långt... men snart... Kram på dig!

  17. Åh, så gott! Mina favoritpajer är rabarber och blåbär. Och smulpaj ska det vara! :-) Men din andra variant som du tipsar om lät ju också himla trevlig. Måste jag testa. ;-)

  18. Åh de första raberberna det är ju så gott. Lite avundsjuk blir jag allt men rabarberplantor ska nog bli bland det första som planteras när vi flyttar in i nya huset i Skåne. Nästa vår ska jag också njuta av rabarber på längden och tvären ;)

  19. Tror jag får rabarberplantor av svärmor!
    Smulpaj! Mums! Ser härligt ut!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.