Mat som väcker minnen

4/28/2011

Jag skrev för en tid sedan om Milias längtan efter morfar. Själv har jag inte haft lyckan att växa upp med mor- och farföräldrar i min närhet, i alla fall bara en mycket kort del av mitt liv. Så ni som har era mor- och farföräldrar kvar - passa på och träffa dem så mycket ni kan!
När jag gick på mellanstadiet så brukade vi spendera en del av sommarlovet hos min väninna Anettes mormor i Gärdslösa på Öland. Där njöt vi av sådana sommarlov jag tycker alla barn borde få ha. Vi fick sova i deras gäststuga alldeles själva (läskigt, men häftigt tyckte vi då), vi pallade äpplen, letade efter kattungar, sålde småkryp och grodor till turister (jo, de köper faktiskt det), cyklade mååånga kilometer till badet, och för att köpa glass, och för att få rida. Det var inget att cykla 2 mil för att göra något roligt. Vi hade ju hela långa sommaren på oss. Ibland tog Ivar ut sin välskötta Volvo PV och vi fick åka till Köpingsvik och bada. Om kvällarna smög vi så klart även på killarna i grannhusen. Ljög om vår ålder och fick åka med i deras epa (ja, ni vet ju vart vi var...). Oj, vad kära vi var! Och då vet jag inte ens om vi någonsin såg killarna i dagsljus, ha ha. Vi åt havregrynsgröt till frukost.Och så åt vi klassisk husmanskost till middag. Så pannbiffar med lök får mig att åter igen bli tjejen med skrapsår på knäna, fräknar på näsan och som somnade drömmandes om en alldeles egen mjuk kattunge.
Serveras tillsammans med smörslungade morötter, pressgurka, potatis och brunsås!


Klassisk pannbiff med lök, 4 pers.
400 g köttfärs
1 ½ dl vatten, buljong eller mjölk
3/4 dl ströbröd
1 ägg
½ gul lök, riven
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
1 nypa kryddpeppar

1-1 ½ gul lök, skuren i ringar
strösocker

Blanda vätskan med ströbröd och låt svälla i 10 minuter. Blanda sedan ned övriga ingredienser. Forma färsen till platta biffar. Stek i mycket smör.
Stek sedan löken även den i smör. Strö över lite socker. Vispa ur pannan med vatten, se sedan recept för sås.

Klassisk brunsås
2 msk smör
2-3 msk vetemjöl
4 dl steksky/buljong
2 tsk kalvfond
2 tsk kinesisk soya
3 msk vispgrädde
salt och svartpeppar

Smält smöret i en kastrull, vispa sedan ned mjölet. Slå över stekskyn och låt såsen koka i ett par minuter. Smaksätt med fond, soya, grädde och smaka av med salt och peppar.

2 kommentarer:

  1. Vilka härliga minnen!
    Jag har heller inte fått möjligheten att växa upp med mina mor- och farföräldrar (vi flyttade till Sverige när jag var liten). Det låter som underbara somrar du haft =)

    Husmanskost är underskattad, det ska vara så lyxigt och krångligt, medan den svenska maten är enkel god och nyttig =)
    Tack för ditt recept!

    Ha en underbar helg!

  2. Ååååhhh... så vackert skrivet... jag riktigt såg er framför mig, med hela sommarlovet och hela livet framför er... Tack!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.