Påskprat om påskmat

4/14/2011

Imorgon ska Helena och jag trötta ut era öron igen :-) Den här gången tänkte vi tipsa radiolyssnarna om lite rätter till påskbuffén och annat gott man kan äta till påsk. Jag tycker inte påskmaten ska vara som ett julbord, utan mer vårfräscht. Och så klart desserter och kakor i gulaste påskkyckling gult :-) Så slå på P4 Kalmar imorgon mellan 10 och 11, eller lyssna på oss via nätet.
Banankakan har jag och Lowe bakat och pyntat för ett tag sedan. Lowe hade gärna dränkt in hela kakan i gula blommor. I barns ögon finns det inget "less i more", men när jag begränsade honom så åkte glatt dekorationsblommorna rakt ned i magen istället...



Banankaka med glasyr (går självklart att skippa glasyren)
100 g smör
3 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
2-4 välmogna bananer, ca 400 g, mosade (kravbananerna är ju lite mindre)
½ dl kallt kaffe
ev. 50-100 g hackade valnötter
ev. 50-100 g mörk choklad i mindre bitar

Citronglasyr:
50 g mjukt smör
100 g Philadelphiaost
3 ½ dl florsocker
½ citron, rivet skal och saft

Sätt ugnen på 175. Smöra en form med löstagbar kant. Bröa formen eller ha i kokos. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt 1 ägg i taget. Blanda de torra ingredinserna och rör ned dem i smeten. Tillsätt sedan bananmoset samt kaffet. Tillsätt ev. nötter och choklad. Grädda längst ned i ugnen i 45-60 minuter. Låt kakan svalna.
Vispa ihop smör, philadelphiaost och florsocker med elvispen. Bred det över kakan.

6 kommentarer:

  1. Och vem sa att gult är fult? Det är ju hur fint som helst och man blir så mycket piggare när man ser detta!

    Lycka till i etern.

  2. Här var det påskigt och härligt också! Visst kan man lyssna på programmet i efterhand också? Kan inte se mig lyckas sitta framför datorn och lyssna den tiden som ni kör live, då ränner jag nog runt med mina små go'killar här hemma!

  3. Vilken fin tårta ni gjort :-)

  4. Å, så gott med banankaka! Picki hade något om banankaka också häromdagen, nu kommer jag att ha banankake-cravings tills jag får äta en bit (eller kanske två..?)

  5. Vilken fin påsktårta :)

  6. Anonym sa...

    Sa himla fin! Blir ingen paskmat for oss i ar (mina foraldrar ska hit till UK och vi ska kora runt pa landet, sa kan inte laga sjalv och paskmat existerar inte har)sa jag ater med ogonen har istallet!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.