Vårmat

4/16/2011

Igår skulle vi ha middag och fredagsmys med Therese, Christos och Ellen (den sistnämnde var viktigast enligt Milia, som tjatat hela dagen). Jag har nästan alltid så svårt att bestämma mig för vad jag ska bjuda på, finns alldeles för mycket gott, så det är därför som det många gånger slutar med flera rätter. Vår familj och våra gäster har samma smak när det gäller mat. Så jag funderade på något asiatiskt med räkor, för asiatiskt är i alla fall jag nästan alltid sugen på ;-) Men så hade vi ju pratat i radion om mat som passar nu på våren, vilket gjort mig sugen på en massa fräscha grönsaker. Inte för att dessa inte går att kombinera, snarare tvärtom. Och samtidigt som solen sken och det var grillväder. Hmm... Ja, ni fattar dilemmat. Men så här blev vår middag till slut.

Jag körde helt enkelt på Helenas tips om parmalindad kyckling, även om jag tog serrano istället.


Kyckling med serranoskinka och balsamicosås, 4 pers.
500 g kycklinglårfiléer/kycklingfiléer, ev. delade på längden 
½ tsk salt (skinkan och fonden är salt)
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
100 g serranoskinka
3 dl vispgrädde
3 msk balsamvinäger
1 ½ msk kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor
färsk oregano eller timjan

Sätt ugnen på 225°. Bryn kycklingen runt om i en stekpanna. Krydda med salt, peppar och oregano. Linda skinkskivorna runt kycklingen och lägg i den ugnssäker form. Vispa ur stekpannan med grädde, vinäger, fond och vitlök. Häll såsen i formen. Stek i mitten av ugnen 10-15 minuter (beroende på kycklingens tjocklek). Strö över lite färsk oregano vid servering (vilket jag bara har hemma när det finns i mitt trädgårdsland, så jag tog färsk timjan).

En potatisfavorit dök upp på menyn. Smör- och sesamslungad potatis. Mums!

Sesampotatis, 4-6 pers. 
1 kg potatis
50 g smält smör
2-3 msk sesamfrö
flingsalt
(1 påse färsk babyspenat)
(1-2 salladslökar, strimlade)

Koka potatisen och slå bort vattnet. Låt potatisen ånga av en stund så den svalnar något. Blanda sedan ned det smälta smöret så det fördelas över potatisen. Strö sedan över sesamfrön samt flingsalt och vänd runt försiktigt.
Varva potatisen i en skål tillsammans med babyspenat och salladslök eller servera sallad vid sidan om.


Jag serverade sallad till istället denna gång. I salladen hade jag solrosskott, salladslök, tunt skivade rädisor, lätt kokt sparris och lätt kokta sockerärtor. Toppade med lite smörgåskrasse. Och serverade till detta en dressing på 3 dl gräddfil, ½ dl hackad gräslök, 1 riven vitlöksklyfta, salt och vitpeppar.

Jag hade även lätt kokta morötter och broccoli till. Är det vår så är det!

Helena pratade i radion om att även lyfta vårens färger i dukning och dekorationer. Nu är det dock så att just detta inte är min starka sida och kanske inte direkt Berras heller. Men jag är galen i bordstabletter och för att inte tala om servetter. Bra ställen för att inhandla detta tycker jag är: Åhléns, Indiska, Fröken Fräken (de har flera olika märken) och ibland även Lagerhaus. På så vi kan man dölja lite att heminredning inte ligger för en :-)

13 kommentarer:

  1. Anonym sa...

    Gud så gott det ser ut, som vanligt!! :)

  2. Anonym sa...

    Vilken superfräsch vårtallrik! Den ser riktigt god ut! Tyvärr känns det som om jag måste avstå det mesta nu när jag ammar för att inte lillan ska få ont i magen, men jag drömmer om när jag får äta en massa gott igen :-)

  3. Så mycket gott!! Den kycklingen har jag provat några gånger. Smarrigt!! Så många härliga tillbehör!!

  4. Ojojoj, så gott! Allt såg underbart gott och vårigt ut!

  5. Therese sa...

    Tack för en mysig fredagskväll. Allt var supergott! Ses snart igen. Kram Therese

  6. Vilka härliga bilder, ser så gott ut :-)

  7. sesampotatis, att jag aldrig har provat det innan! låter som det kan vara ett fint tillbehör till grillandet i sommar.

  8. Vilken fin dukning i blått! I love it!

  9. den där kycklingen är ju kanongod! :) och med alla goda tillbehör som du fixat till så måste det ju bli alldeles extra gott!

    haha, det dröjer nog lite med korvstoppningen tror jag. känner mig rätt nöjd med chicken nuggets, det var lite mer i min svårighetsgrad ;)
    och bebis dröjer nog också, jag tror jimmy såg så glad ut på bilden för att jag kom tillbaka från badrummet så han slapp hålla i bebisen mer, haha.

  10. Åh, det ser jättegott ut! Potatisen blir jag verkligen sugen på att testa.

  11. Men det blev ju en bra mix av allt, ser hur gott ut som helst.
    Fint med samma färg på alla skålar och formar på bordet, tycker du har lyckats fint med dukningen!

  12. Åh, vad mycket gott. Det ser verkligen jättegott ut.

  13. Det är ju attans gott med kyckling i balsamico och passar verkligen närsom...och kul inslag med sesamfrön på potatisen. Det ska jag anama :-)
    Ha det gott å kram!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.