2-rätters på grillen

5/04/2011

Vi verkar vara förskonade från värsta ovädret här i Klamr. Visst vi har fått en del regn på oss, men inte i några större mängder. I helgen när vädret fortfarande bjöd på sol så åt vi grillat. Kunde inte låta bli nu när jag ligger så bra till hos min grill, vill inte att han ska känna sig undanskuffad igen. Vi åt två rätters från grillen som blev så himla gott, men var väldigt enkelt. Jag lovar, det krävs inte så mycket. Jo, en avslappnad attityd och en glas vin att sippa på :-)
För ett tag sedan träffade jag en tjej som är väninna med en väninna till mig, som berättade att de brukar göra min grillade ceasarsallad. Det är så roligt när människor berättar om recept det lagat och tycker om. Ibland känner jag kanske inte ens personen som frågar, "är du hon med maten?" Ha ha, ja det är väl jag. Insåg hur som helst att det var länge sedan vi själva åt caesarsallad, så det fick det bli. Men även en liten förrätt från grillen också.


Grillad vit sparris med hollandaisesås, rostade hasselnötter och rödbetskrisp, 4 förrätter
1 knippe vit sparris
1 dl hasselnötter
1 citron, rivet/strimlat skal och saft
1 rödbeta, skalad
hollandaisessås

Skala sparrisstjälken med potatisskalare. Börja ca 2 cm nedanför toppen, där ”fjällen” slutar. Skär av lite i nedre delen. Koka upp lättsaltat vatten med lite citronsaft och en klick smör. Låt sparrisen koka försiktigt i 5-7 minuter. (Jag tycker att vit sparris ska kokas lite före grillning, men att grön går bra att lägga direkt på grillen, men det gör man som man vill). Grilla den sedan runt om på grillen.
Rosta hasselnötterna hela i en torr panna tills skalet är svart-brunt. Rulla dem i ett hushållspapper så att skalet lossnar. Hacka dem sedan grovt.
Riv citronskal och rödbeta i strimlor med ett fint fivjärn eller ett zestjärn (jag använder ett från Coop cookware som ger långa fina strimlor). Lägg rödbetsrivet i iskallt vatten så de håler sig krispiga. Droppa av på lite papper före servering.
Lägg upp sparrisen, skeda över hallondaisesås, citronskal, rödbetskrisp och rostade nötter.


Och så blev då varmrätten grillad caesarsallad. Jag ändrade dock lite i receptet utifrån vad min kyl hade att erbjuda. Istället för bara romansallad hade jag även gurka och sockerärtor i salladen. Baconet byttes ut mot spianata calabra. Har ni inte smakat denna salami, så gör det! Det är överlägset det godaste salami vi ätit.

Efter middagen gick jag och lade mig i badet och läste Buffé. Ja, ni läste rätt, jag badade och ja, jag läste Buffé. Jag blev lite frusen efter middagen, så där som man blir efter en dag i solen och när fötterna har blivit för kalla mot altangolvet. Och min snälla pappa hade denna gång gett mig senaste numret av Buffé, så jag slapp att stjäla det. Tack, pappa! Så jag låg där i badet, sippade vin, läste recept medan Berra plockade iordning efter middagen och stoppade busungarna i säng. Så tack, älskling, du också!

12 kommentarer:

  1. Sparrisreceptet låter lovande med rödbetsrivet. Mums! Har ätit mycket grön sparris i år men inte vit ännu (de har dem inte i min mataffär) men nu blev jag ruskigt sugen!

  2. Vilken hyvens grilltallrik! Ring nästa gång ni grillar och behöver hjälp att länsa faten!

  3. ser gott ut!r efter grillsäsongen men än är det lite kallt här hos oss..:-)

  4. Mmm den där förrätten lät god. Sparris är mkt gott. Och att läsa tidningar i bad är trevligt. :)

  5. Så mycket gott!! Grillat är ju smarrigt!!

  6. Ser allt gott ut :-)

  7. Mums vilken middag!Jag har aldrig testat att grilla vit sparris så det ska jag absolut prova, fast det är lite svårt att få tag på här.
    Tycker avslutningen lät toppen också, ett varmt bad med mattidning och vin bättre kan det ju inte bli!

  8. Gott, gott, gott :)

  9. Anonym sa...

    Jag måste vara den enda i hela världen som aldrig ätit vit sparris! Jag är ju nästan missbrukare av den gröna sparrisen men aldrig vågat mig på den vita av någon anledning. Skärpning Karin! :-)

  10. Men så mycket läckert du presenterat! Har läst tillbaka en lång bit nu.
    Alltid lika roligt...

  11. Mmm, vilka mumsiga tallrikar, båda två! Vi äter ofta grön sparris, men jag kan inte påminna mig om att vi äter vid sparris särskilt ofta?

  12. Mmm, finns inte mycket som slår grillat!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.