Bland smårätter och oäktingar

5/10/2011

Nu var det inte hela vår helg i Malmö jag presenterade igår. Här kommer lite till, för det är något mer jag vill visa er. På lördagen stack killarna iväg och körde 4-hjuling. Berra hade fått det i 40-års present, så det var det främsta anledningen till att vi bestämde att Malmö skulle bli vårt mini-semester-resmål. Kan inte säga att Anna och jag deppade så värst över att behöva spendera förmiddagen i stadens butiker.
En av dessa hade Helena tipsat om, Oil & vinegar. En mysig liten butik fylld med smaksatta oljor, vinäger av alla dess slag, dressingar, kryddor, inläggningar och olika tapastillbehör.



Butiken hade en del sött serveringsporslin dessutom, även dessa främst för smårätter. Självklart kunde jag inte låta bli att köpa med mig lite hem, särskilt när expediten visade sig vara en sådan trevlig smålänning. Återkommer med till vilka rätter jag använt det vi köpte till efter provsmakning.



Så passande nog åt vi lunch i solen på uteserveringen till tapasrestaurangen La Roche. Älskar tapas! Berra och jag delade på potatistortilla, vitlöks- och chiliräkor, kyckling spett och det bästa av allt, obligatoriskt när jag går på tapasrestaurang, fritterade bläckfiskringar och aioli!

Till middagen hade vi denna kväll bokat bord på Bastard. Vilket ställe! Det går knappt beskriva miljön och atmosfären på denna restaurang. Det är ett gammalt systembolag som gjorts om, men mycket av det gamla är fint bevarat. Köket är placerat mitt i matsalen, med alla bord runt om. Alla dessa är gamla bruna bord med stolar i samma färg, men nästan samtliga med olika utseende. Det samma gäller för porslin och inredning. Allt i fin gamla stil, men är ändå lite olika.

Här är det öppna köket som omges av en bardisk, där man kan äta och dricka om man inte vill sitta i matsalen.

Maten ställs fram till servitörerna på bardisken under värmelampor som såg ut som dem man har över kycklingungar. Beskrivelsen av maten är modern europeisk husmanskost och det stämmer ganska bra tycker jag. Dock kunde smakerna spetsats till lite, för maten var inte den stora upplevelsen för oss.

När servitören presenterade och beskrev rätterna på menyn lät allt så spännande. Och förrätterna har vi inget att klaga på, mer än att de kanske var i största lagret. Stoffe valde den godaste tycker jag, så enkelt och så underbart gott. Anches nardin, rostat surdegsbröd, sardiner inlagda i olivolja och så bara lite pressad citron över.


Och Berra fick in ett helt oxhjärta, ja det var uppskuret så klart, men så himla mycket kött, som en hel varmrätt. Inte ens Berra som brukar vara bottenlös kunde äta upp all mat. Och då var ändå hans varmrätt den godaste, en så mör grissida. Nedan är grillat oxhjärta med ostron, chili och agretti.

Min förrätt var burrata, som en slags mozzarella fast med ett krämigt inre. Toppad med parmesan, svartpeppar, olivolja och agretti. Gott, men jag fick säkert 200 g ost...

Varmrätterna på menyn var hälften så många som förrätterna, närmare bestämt fyra. Vi valde också här lite olika. Anna och Stoffe delade på en svarthöna som serverades tillsammans med potatis, rädisor och rökt fläsk. Kycklingen var god, men tillbehören ihop mosade i en tråkig sörja. Ja, just det, det var även sniglar till...

Jag tog, håll i er nu... blodkorv! Jag var bara tvungen att testa deras hemgjorda. Och det var inget fel på korven, men jag hade förväntat mig mer smak. Rätten bjöd på mer utseendemässigt än smakmässigt.

Men Bastard är ändå ett trevligt ställe. Servicen var kanon och miljön är så mysig på ett ruffligt sätt. Men jag kommer inte återvända på grund av maten, i så fall för mysfaktorns skull. Vi hade blivit tipsade om restaurangen från flera olika håll, så jag vet inte om vi bara hade otur med vårt val av rätter. Eller kanske hade för höga förväntningar.
Utanför toaletterna fanns en så fin fåtölj, där man kunde slå sig ned i sin väntad på en annan ledig sits och ha lite sällskap av grisen.


Och så stod där en gammal pidestal (är det någon som använder dessa idag?) med gamla kok- och bakböcker. Jag bläddrade i flera stycken. Mycket trevligt för en matlagningstok, men kanske inte för mitt sällskap om jag blivit sittandes här...


Denna kvällen blev det inga drinkar. Vi var fyra trötta själar som traskade hem till hotellet. Kanske var tur det, för alla hamnade på rätt rum :-) Vi slängde inga pengar i brunnen för vi har tur i kärlek (och var galet mätta), vad mer kan man önska...

10 kommentarer:

  1. ah, så mysigt ni ser ut att ha haft det :) en riktig toppenhelg! den där restaurangen låter väldigt spännande. jag har inte varit i malmö sen... ja, öresundsbron var iaf inte färdigbyggd... så det börjar kanske bli dags att friska upp minnet lite om denna stad. (mitt starkaste minne är hur jag matar en igelkott med chips på campingen...)

  2. Härligt härligt. Oil & Vinegar är absolut livsfarlig att gå in i, man vill ju bara handla det mesta med sej hem.
    Synd på blodkorven, det lär onekligen som ett spännande val, vi är faktiskt gillare av det båda två.

  3. Oil & Vinegar är en favvobutik, tyvärr finns den inte kvar här i Göteborg men vi har en liknande iallafall. Ser ut som ni ätit gott och haft det trevligt!

  4. Vilka underbara bilder!

  5. Oil & Vinegar är jättebra, och La Roche älskar jag med. Deras innergård är så himla mysig. Trist att Bastard inte levde upp till förväntningarna. Jag vill ändå dit, men bra att vara förberedd. :)

  6. Måste verkligen ta och åka till Malmö nästa gång jag hälsar på mina föräldrar i Landskrona

  7. Den sista bilden på er är bara såååå söt, så härligt ni ser ut att ha haft det =) Guldkant i tillvaron, ahhhhhhh :-)
    Kram Anna

  8. Var på Bastard i höstas. Gillade stället men håller med om att maten var speciell. Skulle gärna gå dig igen på grund av helhetsupplevelsen.

  9. älskar såna affärer! finns en massa sådana i köpenhamn som är fullständigt livsfarliga :)

  10. i göteborg finns det en restaurang som är superfin. schysst inredning, goda drinkar och trevlig personal. men - maten är minst sagt sådär. bastard verkar vara samma grej. synd! ni får helt enkelt gå dit och drinka nästa gång :=)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.