Choklad- och hallontema på middagen

5/30/2011

Ja, ni läste rätt. Jag fick den galna idé av min kollega Johanna. Hon ska snart ha 'Halv 8 hos mig - middag' och ville ha tips på rätter till sin meny. Vi pratar om lite olika alternativ och jag sa att jag brukar försöka ha en röd tråd genom middagen eller ett visst tema, kan var vad som helst, tex en färg. Johanna sa då att hon vill ha en somrig meny, gärna grillat till huvudrätt och så gillar hon hallon. Så självklart ska hon ha hallontema på sin middag! Hemma fortsatte mina tankar att snurra och jag kommer på lite olika recept jag hittat här och där. Idén utvecklas till en choklad- och hallonmeny. Så min familj fick snällt ställa upp som testpatrull igen och allt fick goda betyg. Även barnen gillade hallonsåsen, som ändå var lite syrlig av vinäger. Här är vad vi åt.

Istället för välkomst drink funderar Johanna på att servera en somrig sangria och då så klart ha hallon i.

Den grillade varmrätten skulle kunna se ut så som följer. Hos Helena hittade jag en chokladmarinad till kött (som hon blivit bjuden på hos Missfranklincoocking), som jag bara var tvungen att testa. Har tidigare haft choklad och chili i rödvinssås vilket är mycket gott om ni inte testat ännu.


Chokladmarinad till nöt eller lamm (till 600-800 g kött)
1 dl vatten
3 röda chili, delade på längden och ev urkärnade
3 vitlöksklyftor
2 dl olivolja
50 g mörk choklad
1 msk torkad oregano
1 tsk kanel
1 tsk kumminfrön
½ tsk svartpeppar

salt & grovmalen svartpeppar

Lägg vatten och chili en kastrull och koka dem i 10 minuter.  Tillsätt övriga ingredienser till chilivattnet och mixa till en slät massa. Lägg köttet i marinerade och låt marinera i minst 1 dygn. Krydda med salt och grovmalen svartpeppar och grilla köttet.

Sommarens bär ihop med goda ostar är ju som bekant en fullträff. Denna gång tog jag hallon och chèvre i salladen, så gott!



Sallad med hallon och chèvre, 4 pers.
250 g hallon
150 g sallad (jag tog krispsallad)
150 g chèvre (eller fetaost)
gräslök

Fördela hallon, sallad och smulad chèvre på ett stort fat. Klipp över gräslök.
(Här finns en liknande sallad för de mozzarellatokiga)

Till salladen gjorde jag en chokladdressing som jag hittat hos Anna. Gjorde dock bara en halv sats och tyckte det räckte (till 4 pers.).

Chokladdressing till sallad
½ dl finhackade russin
½ dl olivolja
½ dl balsamvinäger
25 g finhackad mörk choklad
salt & peppar

Dessutom gjorde jag till köttet en hallonsås, gjord på ett recept jag funnit hos Dansukker. En härligt syrlig sås med tydlig smak av hallon med lite hetta från tabasco.

Hallonsås till grillat, 3-4 pers.
3 dl hallon
4 msk farinsocker
2 msk worcestershiresås
2 msk tomatpuré
2 msk balsamvinäger (jag tog en med smak av granatäppel)
5-10 droppar tabasco
salt & svartpeppar

Blanda allt utom salt och peppar i en kastrull och sjud i 2-3 minuter. Ta så mycket tabasco som du tror att ni tål ;-) Smaka av med salt och peppar. Servera såsen till grillat mörkt kött.
Efterrätten blev något så enkelt som krossade chokladcookies, vaniljyoghurt och hallon varvat i glas. Mängderna får man basera på hur glupska gästerna är ;-) Lowe tyckte att min mängd var alldeles för snålt tilltaget. Så han fyllde sitt glas tre gånger... Här hittar du tips på annat att varva i glasen.


12 kommentarer:

  1. Maffigt!

  2. Ja tack, den menyn kommer vi och sätter i oss när som helst! Låter verkligen urgott och vi bokmärker allt, medebums!

  3. Vilken superhärlig meny, den gillar jag :-)

  4. Det är helt enkelt riktigt häftigt, gott och allmänt läckert. Är svag för mat som är smått utmanande. Härligt!

  5. Vilken meny...å hallon som är så gott! Ser fantastiskt ut! Kram

  6. Jo, nu freakar kommentarsfunktionen igen, i alla fall från min stationära hemmadator...

  7. Så fina färger och allt ser supergott ut :)

  8. Vilken härlig meny :)

    / Jenny

  9. Skojigt tema! Har också funderat på att prova den där chokladmarinaden...

  10. Det där såg ju riktigt smarrigt ut. Kul med ett tema i matlagningen. :-)

  11. Och vilken middag sen då!! Älskar frukt o bär i mat och choklad är ju aldrig fel!!

  12. Vad innovativt och smakfullt! Vi skall göra den här menyn i morgon, har just lagt köttet i marinad /Liselott

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.