Japanskt på grillen

5/15/2011

Det verkar som alla andras bloggar börjar bli återställda, men för mig saknas det fortfarande två dagar. Ja ja, får se om inläggen dyker upp eller om jag lägger upp recepten igen. Inte lätt alla gånger, för många gånger lagar jag maten och kluddrar ned receptet på en lapp eller direkt i ett inlägg för att sedan bara lägga till en bild. Lika snabbt kan sedan ingredienslistan vara som bortblåst ur mitt minne...

I helgen grillade vi och jag var sugen på lite japanska smaker, så det fick bli kryddning åt det hållet. Hade egentligen tänkt grilla skivor av entrecôte, men eftersom barnen gärna vill ha spett så skar jag köttet i breda remsor och trädde på pinnar. Dessutom plockade vi fram vår fina wok till grillen som vi fått i present och wokade/grillade lite grönsaker.  Självklart hade vi även äggnudlar till som det ringlats lite sesamolja över, så alla runt middagsbordet blev nöjda. Hade velat vända runt nudlarna i wasabidressingen som Berra så gärna ville ha när vi varm på Oil & vinegar, men barnen hade inte uppskattat det. Vi vuxna tyckte den var jättegod, lagom het och med en fin wasabi- och ingefärssmak.


Japanska spett med grillad grönsakswok, 4 pers.
600-800 g entrecôte, biff eller rostbiff
bladspenat eller mangold

Marinad:
1 tsk sambal oelek el. finhackad färsk chili
½ dl japansk soya
½ dl sesamolja
½ dl risvinäger (eller vitvinsvinäger)
½ tsk salt

1-2 squash, skivad och sedan i kvartar
2 paprikor, i bitar (- hade jag haft i om jag haft några)
2 rödlökar, i smala klyftor
1 pkt sockerärtor eller sugarsnaps
1 knippe rädisor, i skivor
sesamolja
sesamfrön

Blanda ihop ingredienserna till marinaden utom saltet. Marinera köttet en stund och trä eventuellt upp det på spett. Salta och grilla köttet. Strö över sesamfrön och lägg upp på en salladsbädd.

Vänd runt grönsakerna i lite olja och woka dem (inte rädisorna) på grillen så de får lite färg, men inte blir för mjuka. Salta och peppra dem. Har man inte wok till grillen går det lika bra att trä grönsakerna på spett och grilla dem eller rosta dem lätt  i ugnen. Vänd ned rädisorna och strö över sesamfrön.


10 kommentarer:

  1. Det där med japanskt är nog inte så tokigt. Det ser himla läckert och gott ut.

  2. Onekligen häftigt med wook till grillen, har vi aldrig sett för. Wasabidressing minsann, det ska vi hålla utkik efter på fredag om vi drar till Malmö. Tack för tipset!

    Ha en bra vecka!

  3. Coolt med grillwok! Maten ser riktigt god ut med. Blir så sugen på grillat nu när det varit så fint väder och då ska det va något annat än hot dogs! Är det oskalade sesamfrön du har på grönsakerna?

  4. Ja, Blogger har varit helt urflippat några dagar nu... Men den här japanska grillningen låter i alla fall hyvens! Och matvandringen låter också jättespännande!

  5. Jag har funderat på att köpa en sån där grillwok och nu blev riktigt sugen på det när jag ser dina fina grönsaker!

  6. Superhäftig wok och god mat som vanligt!

  7. vilken häftig grillwok! undrar om det finns sådana till vår minipyttelilla grill :=)

  8. jag håller med resten av kören och säger: cool grillwok! sån skulle man ha! och en grill... och en trädgård att ha grillen i... osv osv. och maten såg också kanongod ut :)

  9. Japanskt! så spännande..

  10. emmm...enak tu.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.