Fira med grillat

6/16/2011

Min man sa att han inte ville bli firad på sin födelsedag, men när väl kvällen kom ångrade han sig och tyckte det kändes kostigt. Han är inte så gammal ännu, så det är klart han vill ha kalas :-) Och vem är den självklara gästen? Mamma! Så dagen efter födelsedagen bjöd vi in henne tillsammans med sin sambo på lite grillat. Milia hjälpte till att fixa lite fina bordsdekorationer. Jag älskar pioner, de är en av de vackraste blommor jag vet.

Det är inte lätt att förstå när man är knappt 3 att man helst ska plocka hela blomman och inte bara kronbladen... Men det blev fint på bordet i alla fall!

Vi hade en bit rostasfilé som jag gnodde in med en rub jag gjort och lät den gotta till sig ett par timmar före den hamnade på grillen. När den sedan fått lite grillyta, penslade vi den ett par gånger med en rökig glaze. Gott... gott... gott...

Rub till 600-800g kött
1 tsk salt (tas på precis före grillning)
1 tsk paprikapulver
1 tsk koriander
1 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
1 ½ tsk farinsocker
1 krm svartpeppar

Texas smokeglaze
1 dl chilisås
½ dl äppelmos
1 ½ msk strösocker
1 msk japansk soya
1 tsk kinesisk soya
1 tsk söt senap
½ tsk liquid smoke
1 krm vitlökspulver
Salt & svartpepparen

Till det grillade köttet hade vi även grillad majs och små kokta rödbetor serverades så klart med massor av smör. Men vi hade också en av Berras och min favoritpotatissallad. Grejen är den att den ska helst ätas nygjord/ljummen. Dressingen är sötsyrlig och så god att man vill ha lite bröd att suga upp den med.

Potatissallad med citrondressing och fetaost, 4 pers
1 kg färsk potatis, ska vara kokt men fortfarande varm
200 g fetaost
1 liten burk oliver (290 g)
1 stor rödlök, skivad
1 citron, saften
1 msk strösocker
½ dl olivolja
grovmalen svartpeppar
salt

hade denna gång även i en påse ruccola (70 g)

Blanda ihop citronsaft, socker och olja. Smaka av med svartpeppar och salt. Lägg skivad lök och oliver i en skål. Koka potatisen (precis innan den ska ätas). Slå av vattnet och smula ned fetaosten så att den smälter något. Lägg över den ostblandade potatisen i skålen. Häll över dressingen och blanda försiktigt runt. Servera genast.

Till dessert tyckte Lowe vi skulle ha något "glassigt" (ha ha, jag älskar det uttrycket). Så en semifreddo med svenska jordgubbar kändes som ett bra val. Jag hade i lite Daimkulor, vilket man kan utesluta om man vill, eller byta ut mot små bitar av mörk choklad. Jag gjorde den i en stor form och skopade upp, men det berodde på att den fick för kort tid i frysen. Hade tänkt vända upp den ur formen och garnera med jordgubbar och mynta.

Jordgubbssemifreddo
4 dl grädde
3 ägg
1 vaniljstång
1 ½ dl strösocker
1 krm salt
1 liter jordgubbar
2 msk flytande honung
1 påse daimkulor
färsk mynta (är jättegott till, jag lovar)
 
Skilj gulor och vitor. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna i en skål med äggulorna. Tillsätt sockret och vispa tills smeten ljusnar. Vispa äggvitorna med lite salt tills de bildar fasta toppar. Vispa grädden till mjuka toppar. Mosa jordgubbarna tillsammans med honungen med en gaffel, spara några jordgubbar till garnering. Blanda jordgubbsmoset i äggulesmeten. Vänd också ner grädden och äggvitan. Och till sist daimkulorna. Häll över smeten i en springform, serveringsskål eller portionsglas som tål att stå i frysen. Täck med plastfolie och frys 3-4 timmar. Stjälp upp ur formen eller skopa upp den i glas. Garnera med myntablad och jordgubbar.
(Tänk på att ta fram alla ingredienser från början och laga så snabbt som möjligt för att semifreddon ska behålla sin luftighet)

Det är tufft att vara festfixare...

8 kommentarer:

  1. Vilken födelsedagsmiddag, helt i min smak! Så gott med rödbetor, jag längtar tills mina egna är klara. Till helgen blir det nog en första skörd av färskpotatis, gott :-) Trevlig helg!

  2. Vad god den köttbiten såg ut - mums! Älskar också pioner, de är så himal fina, och jag tyckte Milias bordsdekoration var jättefin! Hon kanske ska bli just festfixare när hon blir stor?! ;-)

  3. Så gott och fint allt ser ut! Nu blev jag sugen på att göra semifreddo igen, det var minst hundra år sedan sist! Jag har gjort Jamie Olivers variant med nötkrokant, det borde ju inte skilja sig så mycket från din med dajmkulor.

  4. Vilken härlig dukning!! Älskar oxå pioner!! Rostas är ju grymt! Ett billigare alternativ till oxfilé tycker jag!

  5. Himmel så god mat du lagar!!

    Trots att jag nyss ätit supergod fisk så blir jag hungrig - på grillat, på rödbetor, på drinkar och semifreddo!! =)

    Trevlig helg!

  6. klart man ska bli firad på födelsedagen, man behöver ju inte fira just sin ålder, man kan ju fira att det är ens alldeles egna dag :)
    och så fint ni hade dukat, de där tabletterna var ju superfina! är de hemgjorda eller har du köpt dem någonstans? de skulle passa perfekt i mitt rosa/vit-prickiga kök nämligen...

  7. Mmm... vad smaskens! Klart att han ska firas! Tycker en som själv vägrar att bli firad... ens när jag fyller jämt! :-)

  8. Moma, denna semifreddo är väldigt lik JOs. Den har jag också gjort, grymt god.
    Pernilla, tabletterna kommer från Åhlens, och deras sommarrea förra året...

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.