Håll tummarna för mig

6/07/2011

Viker tvätt och packar... Berra undrar om jag tänkt vara borta länge :-) Ja, ni vet säkert hur det är. Och vem vet vad vi får för väder på Gotland. Sol hoppas jag så klart, men senast jag besökte ön hade vi otur. Berra och jag tog motorcykeln (hade vi på den tiden) en solig dag. Packade med oss tält och tog färjan över. Det regnade nonstop! Gotlänningarna var själva chockade, det hade inte regnat så mycket på 10 år. På ett dygn föll lika mycket regn som det vanligtvis gör på ett helt år på Gotland. Om vi tältade? Hade vi bara kunnat få ett rum hade vi tagit det till vilket pris som helst. Eller en plats på färjan tillbaka hem också för den delen... Om ni bara visste hur blöt man kan bli i ett skinnställ medan man monterar ihop ett tält. Men det slutade med en mysig kväll med vin och plockmat i tältet :-) Så nu får ni hålla tummarna för mig både när vi springer Vårruset och att vi får sol.

Dagens recept hittade jag hos Malin, som hon i sin tur fått inspiration till av sin kompis Malin, varav namnet. Jag har egentligen inte ändrat så mycket i receptet. Så var så goda, här har ni en perfekt vardagsgratäng.

Malins Låda Italiano, 4 pers.
150-200 g pasta (jag tog en smal spiralpasta)
1 pkt bacon, strimlat
1 burk tonfisk, avrunnen
1 röd lök, hackad
1 gul lök, hackad
½ dl hackad persilja
½ dl hackad gräslök
1 ½ msk vetemjöl
1 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 tsk pepparmix
salt

2 tomater el 200 g cocktailtomater, i mindre bitar
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 275°. Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Knaperstek baconet. Rör ner tonfisken delad i mindre bitar, lök, persilja och gräslök. Strö över mjölet, späd med mjölk och grädde. Krydda och låt koka i någon minut.  Lägg den kokta pastan i en smord gratängform och häll över såsen. Toppa med tomatbitar och riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Strö över någon hackad örtkrydda.

11 kommentarer:

  1. Ser jättegott ut, älskar formen =) Ny tävling på min matblogg så kika gärna in där och tävla om barnkläder =)

  2. Håller tummarna för bättre väder än så! :-) Maten ser finfin ut!

  3. Vad härligt det låter med Gotland. Klart ni får sol!

  4. Lycka till! Och det borde ju vara fint väder med tanke på allt regn ni fick sist. :)

  5. Åh, hoppas ni får en härlig vistelse på vackra Gotland, plocka massor av kajp om du hittar!

  6. Härligt med sådana minnen. Även om det kanske inte är det i stunden. Vi hade en sådan tältnatt i Tyskland i somras. Herregud!! Vi låg och grävde fördämning utanför tältet för att inte allt vatten skulle forsa in i tältet (väl placerat nedanför en kulle....). Kan man skratta åt idag men kl 4 på natten var det sådär....

    Härlig gratäng. Sparar den!

  7. Anonym sa...

    Maten låter kalasgod! Jag ska verkligen hålla tummarna för er! Hoppas att regnet håller sig någon annanstans :-) Kram Karin

  8. Ja då hoppas jag allt på bättre tur med vädret denna gång då :)

  9. Visst håller jag tummarna och hoppas att ni får kalasväder!
    /SA

  10. Vi hoppas med dej att ni får fint väder och att loppet går bra!

  11. Vad kul att ni gillade gratängen! :)

    Vaniljsmulrutorna borde bli ännu godare med frukt eller bär. Tänkte faktiskt på det efter att jag hade gjort dem, så nu uppdaterade jag inlägget och skrev med det.

    Håller tummarna för er! När jag var på Gotland på semester med familjen hade vi lite otur med vädret, minns att pappa påpekade om och om igen att det här skulle vara det solsäkraste stället i Sverige med en viss bitterhet i rösten :P

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.