Hur är det att bjuda hem mig?

6/08/2011

Jag brukar få frågan (ofta faktiskt) om våra vänner tycker det är jobbigt att bjuda hem mig. Hrmpf! Jag är en väldigt trevlig gäst om jag får säga det själv :-) Så klart syftar de på all mat jag lagar. Men vet ni vad, våra vänner är själva så bra på att fixa fina bjudningar. Middagarna jag presenterar här som vi bjuds på är ju bevis på det. Therese och Christos bjöd senast på grillat med inspiration från Leila. Man kan tycka att det är ovanliga smaker ihop, men det var så gott! Testa detta.

Söta Ellen, en perfekt värdinna ;-), hälsade alla välkomna och vad passar då bättre än att skåla i färskpressad äppeljuice.

Sommaren är en underbar tid när det gäller dukning. Som ni ser så är det inte bara jag som gillar rosa dukning ;-) Här väntar vi bara på att köttet ska bli klart och tortillabröden ska värmas.


Till middagen har Therese gjort en god somrig sallad med blandade späda salladssorter, rädisor, paprikor, svarta bönor (mina favoritbönor) och valnötter. En extra skål med majs till barnen, brukar gå åt en del...


Middagen bestod även av grillad hängmörad biff serverad i tortillabröd tillsammans med majssalsa, ädelost och gräddfil.

Texas Fajitas, 4 pers.
300 g hängmörad biff
olivolja
flingsalt
svartpeppar

Majssalsa:
1 burk majs (340 g netto)
2 msk olivolja
salt & peppar
2 avokado, tärnade
2-3 salladslökar, tunt skivade
1 mild röd chili, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 kruka koriander
2 msk olivolja
½ lime, saften (servera den andra halvan i små bitar till wrapsen)

4 stora mjuka tortilliabröd
2 dl gräddfil
140 g ädelost

Majssalsa:
Häll av spadet från majsen och låt den torka på hushållspapper. Smaksätt den med olivolja, salt och peppar. Rosta majsen hårt i en het och torr panna så att den får en mörkbrun färg. Blanda den rostade majsen med avokadotärningar, salladslök, chili, vitlök och hälften av koriandern. Smaksätt med olivolja, limesaft, flingsalt och peppar.


Gnid in köttskivorna i lite olivolja, krydda med salt och peppar. Grilla köttet och låt det vila i 5 minuter. Grilla brödet hastigt så det blir varmt. Lägg en sked majssalsa på brödet med några tunna skivor kött, toppa med en klick gräddfil och skivad ädelost. Strö över lite extra koriander, pressa över limesaft och rulla ihop till en wrap och ät direkt. Så gott!

Till dessert fick vi denna underbart goda frysta choklamoussetårta. Toppad med passionsfrukt och jordgubbar. Mmm...


Vit chokladmoussetårta med passionsfrukt och jordgubbar
Botten:
300 g mandelmassa
2 ägg
2 msk kakao

Fyllning:
3 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 äggulor
2 msk citruslikör, t ex cointreau

Garnering:
passionsfrukt
jordgubbar

Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan och rör ner ägg och kakao. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna och skär loss botten från formens kant. Diska och torka kanten till formen och sätt den runt kakan igen. Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter. Vispa upp äggulorna i en stor bunke. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner likören och sist grädden. Bred ut moussen över kakan i formen. Täck med plastfilm och frys i minst 3 tim. Dela passionsfrukten och skrapa ur fruktköttet. Häll det över moussen och garnera med jordgubbar. Låt tårtan stå framme ca 30 min före serveringen.

Här är jag och gulliga Therese, en ljummen kväll i början av juni. Tänk så roligt att ens barn kan föra en samman med nya underbara människor. tack för en trevlig kväll!
Och jag är ledsen Christos, jag kan inte lägga upp bilder på dig insmord med kol och med bar överkropp, min blogg skulle bli överbelastad ;-)

10 kommentarer:

  1. Den frågan brukar man få, men det är detsamma som att man inte ska vara rädd att bjuda en riktig kock på middag, för ibland är det så skönt att själv slippa laga. Och denna middagen ser grymt god ut! Får nog testa både fajitasen och majssalsan... :)

  2. Själv är jag också skit-trevlig att ha över på middag. Ifall någon nu undrar. Vi får ha vår Photoshop-middag någon gång sen! Berra och jag kan snickra medan du och Olof fotopratar, göra offerter eller bara hetsäta och dricka vin.

  3. Åååh så underbart !
    Ja det ser så gott ut det du serverar.
    Du är verkligen en inspirations källa.

    Ha en underbar dag !
    Kram

  4. Vad härligt att bli bortbjuden. Ser ut som ni haft en trevlig middag.

  5. Therese sa...

    Tack själva för en härlig kväll! Alltid lika trevligt. Kram

  6. Visst är det väl härligt att bli bortbjuden på mat, speciellt när maten är så god och vännerna är matglada även de:)
    Annars säger vi som Helena att vi nog också är väldigt trevliga matgäster...

  7. Äsch, jag röstar för fler bara överkroppar!

  8. Btw: Maten ser fantastisk ut!! :-)

  9. åh, vad mkt gott och vad härligt väder ni hade :) hoppa satt du får en solig helg! :)

  10. Får nog lov att ha en blogg-väns-middag snart. Finns ju ett helt gäng grymt trevliga människor där ute, som jag gärna skulle ha till bords!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.