Inspiration från två favoriter

6/10/2011

Har nu landat i verkligheten i min lilla stad efter tre fantastiska dagar i Visby. Vi har haft tropisk hetta och sol och haft det alldeles... alldeles... underbart... Men det får bli ett eget inlägg, när jag lyckats sammanfatta vår resa. Idag bjuder andra på mat, eller recept i alla fall.

Det är så bra med alla matbloggare, man hittar så mycket recept och inspiration. Många frågar mig om det är okey att de skrivit ut recept eller testat det jag lagt upp - självklart! Det är ju det som är meningen! Så denna gång delar jag med mig av inspiration från två andra härliga matbloggare jag gillar skarpt. Hittade receptet på pajen hos Sofie och vaniljvispen hos Hanna. Jag lovar er, när ni väl testat hur enkel vaniljvispen är att göra och när ni inser att den är godare än köpt, ja då förstår ni att ni inte kommer köpa färdig fler gånger ;-)

Knäckig rabarberpaj (blir en stor paj, min form var 30x30 cm)
150 g smör
1 dl vispgrädde
½ dl sirap

500 g rabarber, i bitar.

2 ½ dl fiberhavregryn
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på  175°. Lägg rabarberbitarna i en pajform. Smält smöret i en kastrull och rör i vispgrädde och sirap. Koka upp. Blanda i hop vetemjöl, fiberhavregryn, strösocker samt bakpulver. Rör ner de torra ingredienserna i smörblandningen. Rör i hop till en jämn smet och häll över rabarberna.Grädda i 30-35 minuter tills pajen fått färg och en knäckig yta. Servera med vaniljsås eller glass.


Rårörd vaniljkräm/vaniljvisp, 6 pers.
3 äggulor
3 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Blanda äggulor, socker samt vaniljsocker och vispa fluffigt med elvisp. Vispa grädden fluffig i en annan bunke. Rör sedan ihop grädden med äggblandningen så det blir en luftig kräm. Om den blir stående en stund kan den dela sig, men bara vispa/rör upp den igen.

7 kommentarer:

  1. Så gott och rårörd vaniljkräm är verkligen så mycket godare än köpt

  2. Visst var den god!! Får nog ta o göra vaniljsåsen nästa gång. Finns risk för rabarberpaj i helgen igen....

  3. Den vaniljkrämen går verkligen inte av för hackor och inte pajen heller, samma som vi gjorde när Ankis far var på middag hos oss. Han blev helt överförtjust:)

  4. Tusen tack för länkkärleken! :) Och kul att du gillade den, som sagt inga ursäkter för färdigköpt längre, sånt gillar vi!

  5. Som vanligt när man läser din blogg så vattnas det i munnen :) Vaniljvispen måste jag testa. Verkar ju jätteenkelt och jag som trodde det var svårt att göra egen.

  6. Jag älskar den formen, så himla fin!!

  7. jag vill också ha en sån där fin pajform! och så måste jag testa den rårörda vaniljsåsen nästa gång jag gör en paj också :)

    det verkar ju inte bättre än att jag får ta och starta upp min egen soppleverans-firma inom en snar framtid för alla restauranger vill ju bara att jag ska jobba gratis hos dem och det vill ju inte jag, så snart får du nog en sopp-provsmakningslåda hem på posten ;)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.