Kan inte bli för mycket, va?

6/29/2011

Fisk, alltså. Om ni som jag nu inte fått i er tillräckligt med fisk i helgen, så kommer här en rätt ni kan testa. Ta gärna svängen förbi en hyvens fiskdisk och shoppa ett par fina filéer innan.
Hittade inspirationen till gratängen i Melker Anderssons fina kokbok Snabblagat, Tillagat och Vällagat. Det är hans mamma som står för originalreceptet så hon får ta åt sig äran här också, även om jag ändrat en del i receptet. Så tack Melkermamman!

Melkermammans fina fisk, 4 pers.
600 g spättafiléer
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
200 g cocktailtomater
1 paprika, i bitar
1 rödlök, i klyftor
½-1 purjolök, i bitar

1 burk/pkt krossade tomater
2 dl vispgrädde
1 msk chilisås
1 msk fransk senap
3 vitlöksklyftor, finhackade
3 kvistar färsk basilika, hackad
1 kvist färsk dragon, hackad
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar

1 kula mozzarella, i mindre bitar

Sätt ugnen på 225°. Salta och peppra fiskfiléerna. Lägg alla grönsakerna i en smord ugnsform. Lägg fiskefiléerna ovapå. Vispa ihop krossade tomater och grädde med kryddorna. Slå det över fisken och grönsakerna i formen. Stick ned bitar av mozzarella och sätt in i ugnen i 15-20 minuter. Strö över lite mer färsk dragon och basilika.
Vi åt potatismos till, hade några stackare som övervintrat som fick ställa upp och bli mosade. Men färskpotatis eller pressad potatis funkar säkert också finfint.

7 kommentarer:

  1. Nädå, det kan absolut inte bli för mycket fisk. Äter det så gott dagligen, och jag tycker att det fungerar alldeles utmärkt. Dessutom påstås det ju att man blir smart av fisk, och man kan ju inte bli för smart eller hur? :)
    Melkermammamans recept låter som ett alldeles perfekt recept tycker jag :)

  2. De ser riktigt gott ut! Mums =)

  3. Åååå vi är så dåliga på å äta fisk i vår familj! Mannen gillar det inte så jag glömmer liksom bort att både barnen å jag gillar det! Synd! :( det måste det bli ändrig på!

  4. Jag får nog ta bort mozzarellan, men annars låter det som ett toppenrecept! Mannen därhemma är inte så förtjust i kombon ost och saker från havet, och i vissa fall är jag böjd att hålla med honom. :)

  5. Kan aldrig bli för mycket av fisk och detta ser ju ofantligt gott ut! Heder åt Melkermamman och åt dej:)

  6. Det såg gott ut det där, vi äter alldelens för lite fisk!

  7. Den här fisken kommer jag definitivt att laga! Låter såååå gott! :) Vad hittar du alla recept? Eller komponerar du dem själv?
    kram
    Lana

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.